Μέρα με τη μέρα μειώνονται οι πιθανότητες πλήρους επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει των Χριστουγέννων
Κρίσιμος μήνας θεωρείται ο Δεκέμβριος καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να είναι υψηλοί με αποτέλεσμα η παράταση για το lockdown να θεωρείται μονόδρομος.
Μέρα με τη μέρα μειώνονται οι πιθανότητες πλήρους επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις γιορτές έχει μεν αρχίσει, όχι όμως και η εντυπωσιακή αποκλιμάκωση κρουσμάτων και νοσηλευόμενων, όπως καταδεικνύουν και τα επιδημιολογικά στοιχεία.
Τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες οι 111 νεκροί και οι 596 διασωληνωμένοι, προσγειώνουν τις όποιες προσδοκίες για επιστροφή της κανονικότητας στα μέσα Δεκεμβρίου. Η επιδημιολογική εικόνα δοκιμάζει καθημερινά τις αντοχές των ολοένα και περισσότερων περιφερειακών νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας.
Το γεγονός ότι ο ρυθμός αποσυμφόρησης των νοσοκομειακών μονάδων παραμένει αργός μειώνει τα όποια περιθώρια ελιγμών, καθώς το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται διατεθειμένο να αρκεστεί σε αργά βήματα για την επανεκκίνηση της καθημερινότητας.
Το κυβερνητικό επιτελείο περιμένει τις τελικές εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων προκειμένου να ξαναγράψει τον «οδικό χάρτη» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας.
Είναι ενδεικτικό ότι σε αυτό το στάδιο, και με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει σε υψηλά επίπεδα, δεν έχει διασαφηνιστεί με ποια σειρά θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση καθώς επικρατεί προβληματισμός για το πόσο θα επηρεάσει το άνοιγμά τους ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας είτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είτε από το κυβερνητικό επιτελείο.
Πέτσας: Απομακρύνεται ο στόχος της 7ης Δεκεμβρίου
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στο MEGA εκτίμησε ότι ο στόχος της 7ης Δεκεμβρίου για την σταδιακή άρση των μέτρων του lockdown απομακρύνεται.
«Βλέπουμε σταθερή ή πτωτική πορεία, αλλά θέλουμε περισσότερο χρόνο» είπε ο κ. Πέτσας συμπληρώνοντας ότι απομακρύνεται η 7η Δεκεμβρίου για σταδιακή άρση μέτρων lockdown. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας..
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τονίζοντας ότι ασφαλώς δεν μπορεί να αρθεί το lockdown, τουλάχιστον κατά μαζικό τρόπο, όσο τα νούμερα είναι τόσο πολύ ψηλά, μετά τα 2.199 νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Τρίτη ο ΕΟΔΥ.
Στο ερώτημα εάν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παράταση του απαγορευτικού έως τις 14 Δεκεμβρίου, απάντησε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα υπάρξει μαζικό και ταυτόχρονο άνοιγμα της αγοράς. Εξήγησε ότι η σκέψη της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να αποσυμπιέσει το σύστημα, χωρίς να κινδυνεύσει η δημόσια υγεία, ωστόσο, ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι αποφάσεις.
Εξήγησε ότι το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στα εποχικά είδη που πουλάνε χριστουγεννιάτικα είδη και παιχνίδια και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει κάθε δυνατό σενάριο, αλλά οι αποφάσεις είναι δύσκολες, «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα» όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας ακούει τους ειδικούς, καθώς η ανθρώπινη ζωή προηγείται και πρόσθεσε πως δεν θα αρθούν οι περιορισμοί τα Χριστούγεννα, εάν αυτό πουν οι ειδικοί.
Στο «κόκκινο» η Βόρεια Ελλάδα – Πιέζονται τα νοσοκομεία
Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, όπως δήλωσε η Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, η οποία βρίσκεται στην περιοχή.
«Τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας πιέζονται πάρα πολύ από τα κρούσματα. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί τα νοσοκομεία που έχουν 170 ή 180 κρεβάτια, αυτή τη στιγμή νοσηλεύουν 130-140 περιστατικά κοροναϊού. Είναι τρομακτικό το φορτίο που έχουν. Η Αθήνα δεν έχει πίεση κι εμείς στο νοσοκομείο Σωτηρία έχουμε και κενές κλίνες ΜΕΘ και πολλές κοινές κλίνες COVID» ανέφερε η κ. Γκάγκα.
Η ίδια πρόσθεσε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ότι «νομίζω ότι στη Βόρεια Ελλάδα μάλλον θα αργήσει το άνοιγμα. Η παρακολούθηση γίνεται μέρα με τη μέρα, δεν ξέρω πώς θα γίνει η άρση του lockdown με τόσα κρούσματα. Εδώ όλοι οι συνάδελφοι φωνάζουν να μη γίνει καμία άρση, καθώς δεν τηρούνται τα μέτρα».
Τι θα γίνει με τα σχολεία, λιανεμπόριο και εστίαση
Την Πέμπτη τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν προγραμματισμένη σύσκεψη με κυρίαρχο θέμα τα σχολεία. Θα συμμετέχουν σε αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, και εκπρόσωποι του υπουργείου Παιδείας.
Τα σενάρια για άνοιγμα Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου έχουν απομακρυνθεί. Αυτό που αναμένεται να συζητηθεί είναι η επαναλειτουργία των παραπάνω σχολικών μονάδων στις 14 του μήνα ή μετά τις γιορτές.
Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, η συζήτηση, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα.
«Δεν έχει αποκλειστεί το άνοιγμα, υπάρχει δυσκολία, αλλά μέσα στην βδομάδα θα συζητηθεί το θέμα από την Επιτροπή με βάση και τα ποιοτικά δεδομένα», πρόσθεσε.
Πολύ δύσκολα να ανοίξει η εστίαση. Φαίνεται ότι αυτές οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές διότι φοβούνται ότι η αύξηση της κινητικότητας μαζί με την εστίαση μπορεί να δημιουργήσει νέα προβλήματα και εξάπλωση του κοροναϊού.
Ακόμα, δεν αναμένεται να επιτραπούν καθ’ όλη τη διάρκεια των γιορτών οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ενώ το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα γίνει σπίτι, παρέα με μόλις μια ακόμα οικογένεια.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης τοποθέτησε το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 21 Δεκεμβρίου.
«Τις τελευταίες 15 μέρες εφαρμόζουμε καλύτερα τα μέτρα, δηλαδή από τις 17 Νοεμβρίου και μετά. Θεωρώ ότι το άνοιγμα της αγοράς πρέπει να γίνει στις 21 Δεκεμβρίου. Σε όλους τους υπολογισμούς που κάνουμε φαίνεται ότι το λιανικό εμπόριο θα μπορούσε να λειτουργήσει με συγκεκριμένους περιορισμούς», τόνισε και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να διατηρηθούν τα SMS «με την έννοια ότι θα πρέπει να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και σύνεση».
Παράλληλα, μιλώντας στον Σκάι, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των κρουσμάτων υπογραμμίζοντας ότι «από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά περιμένουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα την ημέρα».