Η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον του φάσματος των ευρωπαϊκών κυρώσεων καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (10-11 Δεκεμβρίου) που εκ των πραγμάτων θα έχει στην ατζέντα την αξιολόγηση της στάσης της Τουρκίας και την προοπτική λήψης μέτρων εναντίον της.
Με την πλάτη στον τοίχο βρίσκεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς η πίεση του διεθνούς παράγοντας εις βάρος του εντείνεται όσο περνά ο καιρός, εξαιτίας της επιθετικής και αναθεωρητικής πολίτικης που επιμένει να εφαρμόζει.
Η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον του φάσματος των ευρωπαϊκών κυρώσεων καθώς πλησιάζει η ημερομηνία έναρξης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (10-11 Δεκεμβρίου) που εκ των πραγμάτων θα έχει στην ατζέντα την αξιολόγηση της στάσης της Τουρκίας και την προοπτική λήψης μέτρων εναντίον της.
Η Αθήνα επιχειρεί να εντείνει τον κλοιό γύρω από την Αγκυρα με συνεχείς διπλωματικές διεργασίες καθ’ οδόν προς τη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών. Σταθερή στάση της ελληνικής πλευράς είναι να αναδείξει το πρόβλημα που αποτελεί η Τουρκία για την σταθερότητα στην περιοχή και παράλληλα να μπλοκάρει κάθε πρόκληση και κάθε κίνηση τακτικισμού της Τουρκίας.
Οι ελληνοτουρκικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο οποίο οι δύο ηγέτες αποτίμησαν την κατάσταση.
Όπως φαίνεται, οι ελιγμοί και η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας έχουν ενοχλήσει ακόμα και τις πιο επιφυλακτικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι στην επικειμένη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, όταν υπήρξαν σαφείς αναφορές σε συγκεκριμένες διατάξεις που οδηγούν σε κυρώσεις.
Και αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυρίαρχο μήνυμα του Πρωθυπουργού τόσο προς τον γάλλο πρόεδρο όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους ηγέτες Τσεχίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας, με τους οποίους συνομίλησε «σηκώνοντας» ο ίδιος το θέμα της Τουρκίας, στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησε ο Μισέλ.
«Αρένα» ΤΟ NATO
Παράλληλα η διεθνούς πίεση στον Ερντογάν εκδηλώθηκε με έντονο τρόπο χθες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ όπου φάνηκε πως η Τουρκία αναδεικνύεται σε πραγματικό πρόβλημα για την αποτελεσματικότητα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Μάικ Μπομπέο επιτέθηκε στην Τουρκία κατηγορώντας την ότι εναντιώνεται στις αρχές και τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο τη συνοχή του. Ο Πομπέο αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προκλητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και στην απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, λέγοντας ότι «αποτελεί δώρο για τη Ρωσία από ένα Νατοϊκό σύμμαχο».
Έντονη αντίδραση Τσαβούσογλου
Η σκληρή τοποθέτηση του Πομπέο προκάλεσε την αντίδραση του Τσαβούσογλου, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε τις τουρκικές αιτιάσεις εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των ΗΠΑ, εκφράζοντας τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ είπε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.
Μιλώντας για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η «γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».
Η έντονη αντιπαράθεση Πομπέο – Τσαβούσογλου αφενός επιβεβαιώνει το βαθύ ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του καθεστώτος Ερντογάν και της απερχόμενης κυβέρνησης Τραμπ, αφετέρου σφραγίζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσιες δυκσολεύοντας τουλάχιστον σε πρώτη φάση τις όποιες προσπάθειες καταβληθούν από τον επόμενο ΥΠΕΞ Τόνυ Μπλινκεν για να αποκαταστήσει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Δένδιας: Η Τουρκία να αποδείξει ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο
Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας ήταν ιδιαίτερα επικριτικός έναντι της Άγκυρας επισημαίνοντας την «ανάγκη προσήλωσης του συνόλου των συμμάχων στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου, τη στιγμή που αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο».
Αναφερόμενος στην τουρκική παραβατική και προκλητική συμπεριφορά, όπως γνωστοποιούν οι ίδιες πηγές, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.
Σπυράκη : Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα δείξει τις κυρώσεις για την Τουρκία
«Έχει ωριμάσει η κατάσταση ώστε οι ηγέτες να ζητήσουν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προχωρήσει η Κομισιόν στην κατάρτιση του καταλόγου των κυρώσεων κατά της Τουρκίας», δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών θα συζητήσει τον κατάλογο τον Ιανουάριο και θα ανακοινώσει ποιες από αυτές θα προχωρήσουν στην εφαρμογή.
Όπως επισήμανε ωστόσο η κυρία Σπυράκη υπάρχει μια σοβαρή επιφύλαξη από πλευράς της Προεδρίας. “Υπάρχει εδώ και μια σοβαρή συζήτηση για το αν τελικά η Προεδρία της ΕΕ- στην περίπτωση αυτή είναι η Γερμανία- μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο εκείνου που διατηρεί τις αποστάσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές”, είπε μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6.
Για τη στάση της Γερμανίας, η κυρία Σπυράκη επισήμανε ακόμα ότι υπάρχουν δυο ζητήματα: το προσφυγικό και το αν συνεχίζει η Γερμάνια να εκτελεί τα συμβόλαια που έχει υπογράψει στο παρελθόν με Τουρκία κυρίως για τα υποβρύχια.
Ωστόσο, η κ. Σπυράκη εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν ο κατάλογος των κυρώσεων θα πλήξει την καρδιά της οικονομίας της Τουρκίας. Για τον κατάλογο είπε ότι θα είναι μια σειρά απο κυρώσεις που θα εφαρμόζονται σταδιακά όσο η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά.