Το έγγραφο αναφέρεται στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», στο οποίο επιχειρήθηκε να γίνει έλεγχος, από την γερμανική φρεγάτα Αμβούργο, στο το πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, «Ειρήνη» που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
«Καίει» την Τουρκία, μυστικό έγγραφο της ΕΕ, που φέρεται να έχει στην κατοχή του το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA.
Το έγγραφο αναφέρεται στο τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», στο οποίο επιχειρήθηκε να γίνει έλεγχος , από την γερμανική φρεγάτα Αμβούργο, στο το πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, «Ειρήνη» που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt, μυστικό έγγραφο της ΕΕ, επιβεβαιώνει ότι το τουρκικό πλοίο ήταν ύποπτο εδώ και καιρό ότι χρησιμοποιείται για παράνομες παραδόσεις όπλων στη Λιβύη. Μάλιστα αυτό, έχει καταγραφεί σε ειδική έκθεση του ΟΗΕ, η οποία βασίστηκε στα αποτελέσματα έρευνας, αναφέρουν κύκλοι της ΕΕ
Umstrittener Bundeswehreinsatz – Geheimdokument belastet Türkei https://t.co/Yh3iKBBF4C pic.twitter.com/hBJZPa9lPv
— WELT (@welt) November 27, 2020
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν το πλοίο είχε όπλα ή άλλα απαγορευμένα αγαθά.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα.
Η τουρκική κυβέρνηση μίλησε για «παράνομη επιχείρηση» και «μη εξουσιοδοτημένη» χρήση βίας, ενώ δεν έλειψαν και οι «βολές» κατά του έλληνα διοικητή της ευρωπαϊκής αποστολής.
Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.
Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.