Το πρώτο βήμα με το οποίο θα «ανοίξει» το σχέδιό της για σταδιακή άρση των περιορισμών η κυβέρνηση δείχνει να είναι η παράταση του lockdown, κατά μια βδομάδα.
Στο τραπέζι βρίσκονται όλα τα σενάρια για το πότε και πώς θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση του lockdown, χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οριστικές αποφάσεις.
Το τελικό αποτέλεσμα θα κρίνουν ο αριθμός των κρουσμάτων και η κατάσταση των ΜΕΘ και του ΕΣΥ, το οποίο δέχεται μεγάλες πιέσεις.
Το πρώτο βήμα με το οποίο θα «ανοίξει» το σχέδιό της για σταδιακή άρση των περιορισμών η κυβέρνηση δείχνει να είναι η παράταση του lockdown, κατά μια βδομάδα.
Έπειτα θα ακολουθήσει σταδιακά το άνοιγμα των καταστημάτων, από τα μικρότερα στα μεγαλύτερα, με απαραίτητη προϋπόθεση την καθολική χρήση μάσκας.
Αν το επιτρέψουν οι ειδικοί, τα καταστήματα θα ανοίξουν από τις 7 ή 14 Δεκεμβρίου και μετά. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει κλιμακωτά και με αυστηρούς κανόνες για την αποφυγή του συνωστισμού.
Το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης αποτελούν το πιο δύσκολο κομμάτι του κυβερνητικού γρίφου. Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία θα σημάνει παράλληλα την μεγάλη αύξηση της κινητικότητας και κατ’ επέκταση την αδυναμία ελέγχου της κίνησης των πολιτών.
Όσον αφορά τα μαγαζιά εστίασης, καμία ημερομηνία ούτε σχέδιο δεν είναι δεδομένο, καθώς το άνοιγμά τους προϋποθέτει ενθαρρυντικά μηνύματα από την σταδιακή άρση των περιορισμών.
Γιορτές με SMS
Με μέτρα και περιορισμούς θα μας βρουν οι φετινές γιορτές, καθώς παραμονή και ανήμερα, Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, εξετάζεται να γίνονται μετακινήσεις με SMS αλλά και να υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα επιτραπεί η κυκλοφορία από νομό σε νομό.
Ο περιορισμός των συναθροίσεων εννέα ατόμων θα παραμείνει ενώ δεν θα γίνουν ρεβεγιόν σε καταστήματα και ξενοδοχεία.
Συγκεκριμένα, στις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν από τις 24 Δεκεμβρίου μέχρι την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνονται:
· απαγόρευση κυκλοφορίας από νομό σε νομό
· απαγόρευση μετάβασης σε χειμερινά θέρετρα
· Κλειστά όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας
· απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων
· κλειστές οι αίθουσες ξενοδοχείων για ρεβεγιόν
· και ίσως απαγόρευση της κυκλοφορίας από το βράδυ της παραμονής Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, μέχρι το πρωί της επομένης.
Επανεκκίνηση με κανόνες
Εφόσον οι ειδικοί δώσουν το σήμα και τα εργαλεία, τότε θα υπάρξει επανεκκίνηση. Οποιαδήποτε επανεκκίνηση όμως, θα γίνει κάτω από κανόνες», ξεκαθάρισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1.
Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης τόνισε πως είναι ξεκάθαρο πως «την προσεχή Δευτέρα δε θα λειτουργήσει καμία δραστηριότητα», επεσήμανε ωστόσο ότι, «όλοι θα προλάβουν να προετοιμαστούν».
Ερωτηθείς για τη διατήρηση του μέτρου των SMS για τη μετακίνηση, απάντησε πως «είναι εκ των προτέρων μια επιλογή περιορισμού, όμως οι περιορισμοί δε θα αρθούν όλοι» και εξήγησε πως «σίγουρα θα υπάρξει ένα πακέτο μέτρων».
Όσο αφορά όμως, στο πλαίσιο των μέτρων, είπε πως «αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχει κάποιο πρακτικό της Επιτροπής» και τόνισε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα επόμενα στάδια».
«Δεν είναι λογική να τρέξουμε στη ‘γραμμή τερματισμού’ και μετά να γυρίσουμε», παρομοίωσε το πισωγύρισμα στην αύξηση των κρουσμάτων.
Ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έκανε επιπλέον σαφές ότι, δεν θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό».
Σχετικά με τον τρόπο που θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής υπογράμμισε πως «δεν θα κάνουμε πιο δύσκολη τη ζωή των πολιτών» και παρατήρησε πως «αυτές τις μέρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των αγορών μέσω διαδικτύου».
«Θα έπρεπε το lockdown το επιβληθεί νωρίτερα»
Προϋπόθεση της άρσης του lockdown, την καταγραφή μείωσης των διασωληνωμένων και των νεκρών από κοροναϊό, θεωρεί ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κοροναϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου. Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση» συμπλήρωσε.
«Δεν είμαι σε θέση να προσδιορίσω ακόμα πότε θα πάμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα. Δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς» ανέφερε.
«Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί».
Πότε θα ανεβάσει ρολά η εστίαση
Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, η «επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα μας πει πότε θα ανοίξει η εστίαση» επισημαίνοντας τις διαπιστώσεις των επιστημόνων κατά το στάδιο της ιχνηλάτησης των κρουσμάτων, σύμφωνα με τις οποίες ο κλάδος της εστίασης συνέβαλε καθοριστικά στη διασπορά του ιού.
«Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», φέρεται να διαμηνύουν αρμόδια στελέχη τονίζοντας ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προϋπόθεση για να ανοίξει η εστίαση θα είναι να έχουν προηγηθεί ενθαρρυντικά μηνύματα από την σταδιακή άρση των περιορισμών ενώ, θα υπάρχουν πιο αυστηροί κανόνες λειτουργίας σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα και περισσότεροι έλεγχοι για την τήρηση τους.
Οι πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης κάνουν λόγο για ανοιχτή εστίαση Παραμονές Χριστουγέννων. Όχι όμως και τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης.
Η εναλλακτική του «click away»
Σε κάθε περίπτωση, αλλάζει ριζικά και ο τρόπος λειτουργίας του λιανικού εμπορίου, καθώς προκρίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης η λύση του «click away», σύμφωνα με το οποίο:
· ο καταναλωτής παραγγέλνει ηλεκτρονικά το προϊόν
· ο καταναλωτής προπληρώνει την παραγγελία
· ο καταναλωτής προσέρχεται στο κατάστημα, σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο, παραλαμβάνει το προϊόν και αποχωρεί, χωρίς να εισέλθει στο κατάστημα.
Σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη,«είναι μέθοδος που δε χρειάζεται καν θεσμοθέτηση, αλλά θα είναι ένα μέτρο που θα είναι συμπληρωματικό».
Στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια συμβολική και ουσιαστική κίνηση θα μεταβεί το Σάββατο στην Θεσσαλονίκη. Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο μέτωπο της μάχης με τον κοροναϊό και θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης.
Υπάρχει ένα διττό μήνυμα στην επίσκεψη, από την μία η στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που μάχεται καθημερινά με τον ιό και από την άλλη η έμφαση στην εφαρμογή των μέτρων στην πόλη που συνεχίζει να παρουσιάζει υψηλό αριθμό κρουσμάτων παρά το μεγάλης διάρκειας lockdown.
Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα έχει μια άμεση εικόνα για την κατάσταση του ΕΣΥ στην πόλη και την στήριξη του συστήματος, ενώ θα έχει συναντήσεις και με την τοπική αυτοδιοίκηση.