Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» – Πώς σχεδιάζει η Ευρώπη να αφήσει… εκτός εορτών τον κορωνοϊό

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» – Πώς σχεδιάζει η Ευρώπη να αφήσει… εκτός εορτών τον κορωνοϊό

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η οποία μετρά το 1/4 των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως, επιχειρούν να προσαρμόσουν τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή προκειμένου να επιτρέψουν στις οικογένειες να γιορτάσουν χωρίς να υπάρξει υπερ-μετάδοση του ιού

Για τα πρώτα Χριστούγεννα με την πανδημία του κοροναϊού… στο γιορτινό τραπέζι προετοιμάζεται ο πλανήτης, με περιορισμούς στις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή συγχρωτισμού και περιττών μετακινήσεων, καθώς και αυστηρή τήρηση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη, η οποία μετρά το 1/4 των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως, επιχειρούν να προσαρμόσουν τους περιορισμούς στη δημόσια ζωή προκειμένου να επιτρέψουν στις οικογένειες να γιορτάσουν χωρίς να υπάρξει υπερ-μετάδοση του ιού.

Βασικός άξονας πάντως είναι η προσωρινή χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν σήμερα ώστε τα Χριστούγεννα να είναι κατά το δυνατόν ομαλότερα και η επαναφορά περιορισμών -εφόσον κριθεί αναγκαίο- μετά την περίοδο των εορτών.

Κάποιοι από τους κυβερνώντες έχουν αποκαλύψει τα σχέδιά τους, ενώ οι περισσότεροι –συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας– αναμένεται να το κάνουν εντός των επόμενων ημερών. 

Βρετανία: Χαλάρωση των περιορισμών για 5 ημέρες

Οι τέσσερις επαρχίες του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησαν να χαλαρώσουν προσωρινά τα μέτρα για την Covid-19, ώστε κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, για διάστημα πέντε ημερών, να είναι δυνατόν να συγχρωτιστούν τα μέλη τριών νοικοκυριών.

Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία ακολουθούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαχείριση της πανδημίας, όμως χθες οι ηγέτες τους κατέληξαν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για τους κανόνες που θα ισχύσουν παντού την περίοδο των εορτών.

Τρία νοικοκυριά θα μπορούν να σχηματίσουν μια «χριστουγεννιάτικη φυσαλίδα», δηλαδή ένα «προστατευμένο περιβάλλον» ώστε τα μέλη τους να συναντιούνται μεταξύ τους στο σπίτι, σε χώρους λατρείας ή σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Δεν θα μπορούν όμως να επισκεφθούν μαζί εστιατόρια, μπαρ και χώρους ψυχαγωγίας. Το σχέδιο αυτό θα ισχύσει από τις 23 μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.

«Οι άνθρωποι θέλουν να είναι με τους αγαπημένους τους στη σημαντικότερη γιορτή του χρόνου» είπε ο υπουργός Μάικλ Γκόουβ. Θα αρθούν, επίσης, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ώστε όλοι να μπορούν να ταξιδέψουν.

«Ο ιός δεν κάνει διακοπές, γι’ αυτό σας παρακαλούμε να είστε προσεκτικοί. Αν μπορείτε, μείνετε στο σπίτι με τους δικούς σας ανθρώπους» είπε η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον. 

Με το… σταγονόμετρο η άρση των περιορισμών στη Γαλλία

Σταδιακή επιστροφή σε νέα κανονικότητα κήρυξε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καθώς πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων. Όπως ανακοίνωσε, η χώρα θα αρχίσει τη χαλάρωση του lockdown από το προσεχές Σάββατο, με μια διαδικασία που θα γίνει σε τρία στάδια, ώστε να αποφευχθεί νέα έξαρση της επιδημίας του νέου κοροναϊού.

Ενόψει της αυξανόμενης πίεσης για τις επιπτώσεις στην οικονομική και ψυχική υγεία εξαιτίας του εκτεταμένου lockdown, ο γάλλος πρόεδρος τάχθηκε εξαρχής υπέρ της χαλάρωσης των περιορισμών, αλλά με ειδικές ρυθμίσεις για το εμπόριο και τη λειτουργία της εστίασης. Έτσι, το πρώτο μέτρο χαλάρωσης της γαλλικής κυβέρνησης περιλαμβάνει την επαναλειτουργία, στις 28 Νοεμβρίου, των καταστημάτων που πωλούν μη απαραίτητα είδη, τα οποία έκλεισαν πριν από ένα μήνα.

Παράλληλα, οι μετακινήσεις για περίπατο και άθληση θα επιτρέπονται σε ακτίνα 20 χλμ. από την κατοικία και για τρεις ώρες, ενώ θα επιτραπούν και οι εξωτερικές εξωσχολικές δραστηριότητες. Σημειώνεται πως στη Γαλλία τα σχολεία παρέμειναν ανοιχτά κατά το δεύτερο κύμα του κοροναϊού.

Ένα ακόμη μέτρο που αίρει η Γαλλία είναι το «άνοιγμα» των χώρων λατρείας -επίσης από το προσεχές Σάββατο- με περιορισμό τα 30 άτομα.

Εάν η υγειονομική κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται, η καραντίνα θα αρθεί στις 15 Δεκεμβρίου και θα αντικατασταθεί από απαγόρευση της κυκλοφορίας σε εθνική εμβέλεια από τις 9 το βράδυ έως τις 7 το πρωί με εξαίρεση το διάστημα από τις 24 – 31 Δεκεμβρίου, όταν η κυκλοφορία θα είναι ελεύθερη, τόνισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας. Ωστόσο θα απαγορεύονται οι συναθροίσεις αυτή την περίοδο.

Από τις 15 Δεκεμβρίου «θα μπορούμε επομένως να μετακινηθούμε ξανά χωρίς άδεια, και μεταξύ των περιφερειών, και να περάσουμε τα Χριστούγεννα οικογενειακά» αλλά περιορίζοντας τις «περιττές μετακινήσεις» ανακοίνωσε ο Μακρόν. Σίγουρα -όπως είπε- δεν θα είναι Χριστούγεννα όπως άλλα, προτρέποντας τους Γάλλους να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί και να εφαρμόζουν τις κοινωνικές αποστάσεις, φορώντας μάσκες και πλένοντας σχολαστικά τα χέρια.

Μάλιστα, την ημερομηνία αυτή στη Γαλλία αναμένεται να επαναλειτουργήσουν οι πολιτιστικοί χώροι, όπως τα μουσεία, τα θέατρα και οι κινηματογράφοι, με την τήρηση πολύ αυστηρών υγειονομικών κανόνων.

Σε ό,τι αφορά στην εστίαση, εστιατόρια, καφέ και μπαρ θα μείνουν κλειστά έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα βρεθεί η χώρα αντιμέτωπη και με τρίτο κύμα της πανδημίας. 

Συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, μετά από πολυήμερες διαβουλεύσεις, οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων συμφώνησαν σε ένα σχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, όπως τη χαλάρωση των περιορισμών για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Τις προτάσεις τους θα τις συζητήσουν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σε ό,τι αφορά τις γιορτές, δύο είναι μέχρι στιγμής οι βασικές ρυθμίσεις για τις οποίες επικρατεί συμφωνία:

Η πρώτη προβλέπει ότι από τις 23 Δεκεμβρίου ως την 1η Ιανουαρίου θα επιτρέπονται ιδιωτικές συναθροίσεις μέχρι δέκα άτομα. Από αυτό τον περιορισμό εξαιρούνται παιδιά ως 14 ετών. Οι πρωθυπουργοί συνιστούν στους πολίτες να παραμείνουν οικειοθελώς πριν τις γιορτές για μερικές ημέρες σε καραντίνα.

Η δεύτερη ρύθμιση προβλέπει ότι τις προάλλες της Πρωτοχρονιάς μεν θα επιτρέπονται πυροτεχνήματα, αλλά όχι σε πολυσύχναστες πλατιές και σε κεντρικούς δρόμους. Ανοιχτό παραμένει ακόμη το θέμα της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Υπό συζήτηση βρίσκονται προτάσεις όπως η πραγματοποίηση περισσότερων θείων λειτουργειών προκειμένου να μπορέσει να προσέλθει ένας όσο γίνεται μεγαλύτερος αριθμός πιστών χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες κοινωνικής απόστασης.

Για όλο το υπόλοιπο διάστημα προβλέπονται αυστηρότερες ρυθμίσεις, ενώ το μερικό Lockdown αναμένεται να παραταθεί ως τις 20 Δεκεμβρίου. 

Μέχρι έξι άτομα στην Ισπανία

Στην Ισπανία, η κυβέρνηση επεσήμανε πως οι οικογενειακές και κοινωνικές συναντήσεις θα επιτραπούν μόνο την παραμονή των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά θα υπάρχει περιορισμός για έξι μόνο άτομα. Επίσης, πιθανότατα θα επιβληθεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 1 έως και τις 6 το πρωί για εκείνες τις μέρες.

Σημειώνεται πως η ιβηρική χώρα έχει καταγράψει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κοροναϊού μετά τη Γαλλία, με περίπου 1,5 εκατομμύρια περιπτώσεις και πάνω από 46.600 νεκρούς από Covid-19.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ωστόσο δέχεται πιέσεις για να επιτρέψει τη χαλάρωση τις μέρες των γιορτών. Ο ίδιος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε: «Έχουμε την επιθυμία να είμαστε μαζί και να αγκαλιάσουμε αυτούς που αγαπάμε αλλά παράλληλα έχουμε και την υποχρέωση να τους προστατεύσουμε. Το θέμα είναι να ζήσουμε μαζί πολλά περισσότερα Χριστούγεννα από τα φετινά». 

Χριστούγεννα χωρίς… κοσμικότητες στην Ιταλία

Στην ανάγκη να αλλάξουν φέτος οι συμπατριώτες του τον καθιερωμένο και παραδοσιακό τρόπο με τον οποίο γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στάθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

«Πρέπει να κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς κοσμικότητες, διότι διαφορετικά οι μολύνσεις θα αυξηθούν και πάλι εντυπωσιακά» δήλωσε ο Κόντε. Πρόσθεσε, δε, ότι «αν υπάρξουν υπερβολικές κοινωνικές επαφές, τον Ιανουάριο θα αυξηθούν τα περιστατικά, με περισσότερους θανάτους και πίεση στις ΜΕΘ της χώρας. Κάτι που η Ιταλία δεν μπορεί να επιτρέψει στον εαυτό της».

Σύμφωνα με τον Κόντε «χρειάζεται περιορισμός των κοσμικών δραστηριοτήτων, αν και οι πολίτες θα μπορέσουν -πιθανότατα- να ανταλλάξουν δώρα, ώστε να επιτραπεί και στην οικονομία της χώρας να αναπτυχθεί και πάλι».

Πάντως, ορισμένοι υπουργοί ασκούν πιέσεις για αυστηρά μέτρα που θα παραμείνουν σε ισχύ ως την Πρωτοχρονιά, ενώ άλλοι ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων προκειμένου να κάνει και ένα διάλειμμα η ιταλική οικονομία.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ