Με βάσει τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, το Bloomberg επιχειρεί να ταξινομήσει αυτές τις «επιτυχημένες» χώρες, ορίζοντας ως ιδανικό τρόπο την αποφυγή της διατάραξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.
Την δικιά του λίστα με τις χώρες που διαχειρίστηκαν καλύτερα την πανδημία παρουσίασε το πρακτορείο Bloomberg.
Με βάσει τον τρόπο διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, το Bloomberg επιχειρεί να ταξινομήσει αυτές τις «επιτυχημένες» χώρες, ορίζοντας ως ιδανικό τρόπο την αποφυγή της διατάραξης της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής.
Την κορυφαία θέση λαμβάνει η Νέα Ζηλανδία, την οποία ακολουθούν η Ιαπωνία και η Ταϊβάν, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η θέση.
Την δεκάδα της κορυφής συμπληρώνουν οι Νότια Κορέα, Φινλανδία, Νορβηγία, Αυστραλία, Κίνα, Δανία και Βιετνάμ. Στην αμέσως επόμενη δεκάδα βρίσκονται οι Συγκαπούρη, Χονγκ Κονγκ, Καναδάς, Γερμανία, Ταϊλάνδη, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδονησία και Ιρλανδία. Στην τρίτη δεκάδα στη σειρά βρίσκονται οι Ισραήλ, Ρωσία, Ολλανδία, Μπανγκλαντές, Αίγυπτος, Ελβετία, Πακιστάν, Ηνωμένο Βασίλειο, Μαλαισία και Τουρκία.
Η ταξινόμηση βασίζεται σε δέκα κριτήρια. Εξετάζοντας από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων και το ποσοστό θνητότητας μέχρι την διαθεσιμότητα σε τεστ και την άμεση πρόσβαση σε εμβόλια- με βάση τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές-, και από την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας και τον αντίκτυπο των περιορισμών στην οικονομία μέχρι τους βαθμούς ελευθερίας στην μετακίνηση των πολιτών.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι κορυφαίες χώρες «ξεχώρισαν» από τον αποτελεσματικό έλεγχος των συνόρων, την εξαντλητική ιχνηλάτηση, τα συστηματικά τεστ, την εμπειρία των SARS και MERS, την συμμόρφωση των πολιτών ως απόρροια της εμπιστοσύνης τους προς τις αρχές αλλά και την επικοινωνίας της κυβέρνησης προς αυτούς, τις επενδύσεις στη δημόσια υγεία, και την κοινωνική συνοχή υπό την έννοια ότι αρκετές από τις χώρες έχουν επιτύχει ελαχιστοποίηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Η άμεση αντίδραση της Νέας Ζηλανδίας
Στην κορυφή βρίσκονται του Covid Resilience Ranking βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία για την αποφασιστική και άμεση αντίδρασή της στην πανδημία. Η χώρα επέβαλε lockdown τον περασμένο Μάρτιο χωρίς ακόμα να έχει σημειωθεί κανένας θάνατος από Covid.
Έκλεισε άμεσα τα σύνορά της, παρά την ισχυρή εξάρτηση της οικονομίας της από τον τουρισμό.
Προχώρησε επένδυσε στα τεστ και τα συστήματα ιχνηλάτησης, επιβάλλοντας παράλληλα την υποχρεωτική καραντίνα.
Οι συμμορφωμένοι Ιάπωνες
Στην δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία, χώρα η οποία υιοθέτησε διαφορετική στρατηγική αποφεύγοντας την επιβολή lockdown.
Η χώρα αντιμετώπισε τις εξάρσεις του ιού κηρύσσοντας τις περιοχές της σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Λόγω των κρουσμάτων φυματίωσης στο παρελθόν, η χώρα έχει δημιουργήσει ένα κεντρικό σύστημα υγείας στελεχωμένο με ιχνηλάτες που γρήγορα επανατοποθετήθηκαν στο τμήμα για τον Covid-19.
Η επιτυχία, ωστόσο, του ιαπωνικού μοντέλου βασίζεται επίσης αρκετά στην εμπιστοσύνη και την συμμόρφωση των πολιτών, οι οποίο φορούν πιστά την μάσκα και αποφεύγουν τα μέρη όπου παρατηρείται συνωστισμός.