Ομως μέσα σε αυτήν την τυφλή μάχη, με έναν αόρατο εχθρό που συνεχώς μεταμορφώνεται, ξεγλιστρά, διασπείρεται και σκοτώνει, ένα φως ελπίδας και πείσματος αχνοφέγγει για να δείξει πως σύντομα θα χαράξει μία νέα μέρα πέρα από τα χαρακώματα.
Πιο σκληρή από ποτέ είναι η μάχη των χαρακωμάτων που δίνεται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ κάθε ώρα που περνά τέσσερις και πλέον άνθρωποι φεύγουν για πάντα αφήνοντας στη θέση τους άλλους να πολεμήσουν, δίνοντας όμως άνισο αγώνα γιατί τα τραύματα είναι πολλά, οι ασθενείς πολλοί και τα κουράγια των γιατρών – πολεμιστών ολοένα και λιγότερα. Ομως μέσα σε αυτήν την τυφλή μάχη, με έναν αόρατο εχθρό που συνεχώς μεταμορφώνεται, ξεγλιστρά, διασπείρεται και σκοτώνει, ένα φως ελπίδας και πείσματος αχνοφέγγει για να δείξει πως σύντομα θα χαράξει μία νέα μέρα πέρα από τα χαρακώματα.
Είναι το πείσμα της επιβίωσης από τις γυναίκες που χτυπήθηκαν από τον κοροναϊό στην τρυφερή ηλικία της μητρότητας αλλά έδωσαν στο κόσμο παιδιά αμόλυντα, χωρίς το στίγμα της πανδημίας, χαλυβδωμένα με τη θέληση να ζήσουν. Τη στιγμή που στον χώρο στάθμευσης του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, ξαναστήνεται με σκηνές και κοντέινερ το νοσοκομείο που είχαν Έλληνες στρατιώτες στο Αφγανιστάν, οι επιστήμονες στην Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσαν ότι τα παιδιά 25 μανάδων που ήταν θετικές στο κορωνοϊό, γεννήθηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα.
«Όλα τα νεογνά είναι υγιή και αρνητικά στον ιό SARS-CoV-2. Μία γυναίκα γέννησε με φυσιολογικό τοκετό, μία με αναρροφητική εμβρυουλκία και εννέα με καισαρική τομή, λόγω μαιευτικών ενδείξεων. Σε καμία περίπτωση δεν ανιχνεύτηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον πλακούντα, το αμνιακό υγρό, το αίμα του ομφαλίου λώρου, το νεογνό και το μητρικό γάλα».
Πριν φανεί το εμβόλιο, και πριν ενσκήψει το τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη που φοβάται ο ΠΟΥ, τα αντισώματα για να στηριχτεί πάνω της η συνέχεια της εξελικτικής διαδρομής του ανθρώπου δίνουν τους πρώτους καρπούς. Κανένας κρίκος δεν έσπασε ακόμα.
Δύσκολή όμως η μάχη
Αλλά η μάχη είναι δύσκολη. Και το προγεφύρωμα της Βόρειας Ελλάδας πρέπει να αντέξει. Βετεράνοι γιατροί φθάνουν από κάθε μεριά για να εκπαιδεύσουν τους εντατικολόγους που μετρούν ώρες μέχρι να σκύψουν πάνω από το κεφάλι του ασθενή. Πόσους από αυτούς θα μπορέσουν να βοηθήσουν; Την Κυριακή χάθηκαν 103. Το Σάββατο χάθηκαν 108. Από τις 11 Σεπτεμβρίου έως τις 26 Οκτωβρίου, σε διάστημα 47 ημερών, τα θύματα έφτασαν τα 600.
Από 26 Οκτωβρίου έως 11 Νοεμβρίου, δηλαδή στις επόμενες 14 ημέρες, τα κρούσματα αυξήθηκαν σε 900. Από 11 Νοεμβρίου έως 17 Νοεμβρίου, μέσα σε μόλις έξι μέρες, τα θύματα έφτασαν τα 1.200. Από τις 17 έως τις 21 Νοεμβρίου, μέσα σε τέσσερις ημέρες, πήγαμε στα 1.500. Σε κάθε 100 τεστ, σύμφωνα με έρευνα της ΔιαΝΕΟσις, σχεδόν τα 12 είναι θετικά. Στα 4, σημαίνει συναγερμός. Τώρα, είπαμε, έχουμε πόλεμο.
Κάθε μέρα και πιο πολλοί είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται με το ένα βήμα μετέωρο. Εφτασαν την Κυριακή τους 540. Είναι οι άνθρωποι που ο κοροναϊός χτύπησε βαρύτερα από οποιονδήποτε άλλον, που οδηγήθηκαν στις ΜΕΘ όσοι πρόλαβαν, στις αυτοσχέδιες ΜΕΘ οι υπόλοιποι και όσοι ακόμη έρχονται και θα φτάσουν για να διασωληνωθούν. Να μπορέσουν να αναπνεύσουν. Όμως ο πόλεμος είναι μέσα στα νοσοκομεία.
Εκεί που πλέον γιατροί και νοσοκόμες βλέπουν ότι άλλα κρεβάτια δεν υπάρχουν. Που τρέχουν να προλάβουν να δώσουν τα φάρμακα, να δώσουν φαγητό, να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανασηκωθούν, να τους δώσουν νερό στο στόμα, να ξαναβάλουν στο κρεβάτι τα κρεμάμενα χέρια και να τους βοηθήσουν να αλλάξουν πλευρό, να τους πλύνουν, να τους καθαρίσουν και οι ανάσες να δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο, όσο οξυγόνο και αν διοχετεύεται από τον διάφανο σωλήνα.
Ηταν κάποτε νοσοκομεία. Αλλά σε αυτήν τη μάχη χώρος δεν υπάρχει. Μία καρδιά χτυπά το ίδιο γρήγορα στη Βόρεια Ελλάδα, μία αγωνία μοιράζονται όλοι. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ουρλιάζουν, πληθαίνουν οι ασθενείς, νέοι που αποχαιρετούν γεροντότερους, γονείς που περιμένουν τα παιδιά τους να γυρίσουν.
Χώρος δεν υπάρχει γιατί τα κρεβάτια καλύφθηκαν, το ιατροφαρμακευτικό υλικό εξαντλείται, οι ασθενείς που βασανίζονται από άλλες νόσους, σε μία ουρά για που; Οι πινακίδες από τις κλινικές που κάποτε ήταν καρδιολογικές ή πνευμονολογικές ξηλώθηκαν. Νοσοκομεία μετατρέπονται σταδιακά σε Covid. Πυκνά τα σύννεφα πάνω στα χαρακώματα.
Η γιατρός Χριστίνα Κυδώνα, στην κλινική Covid του Ιπποκρατείου
«Είμαστε σε ένα σημείο που πια με την υπερένταση που έχουμε δεν νιώθουμε κούραση, αλλά οι γιατροί του Ιπποκρατείου ίσως και αύριο θα αρχίσουν να φωνάζουν τον εισαγγελέα γιατί δεν έχουν καμία λύση στις επόμενες διασωληνώσεις. Καμία λύση δεν υπάρχει μέχρι αύριο το πρωί. Εμείς οι ίδιοι μπορεί να αναγκαστούμε να φωνάξουμε τον εισαγγελέα γιατί δεν μας δίνεται καμία διεξοδος.
Πέρα από τις απολύτως επικίνδυνες συνθήκες νοσηλείας θα περιγράψω την κατάσταση που βιώνει το νοσηλευτικό προσωπικό. Σήμερα, τώρα που μιλάμε, είναι απογευματινή βάρδια ακόμα, και εργάζονται τρεις νοσηλεύτριες σε μία βάρδια κατά μέσο όρο των 45-50 ασθενών που πρέπει να κάνουν νοσηλεία, να καθαρίσουν όποιον λερώνεται, να ξαναβάλουν φλέβα σε όποιον την βγάζει, να ξαναβάλουν το οξυγόνο σε όποιον είναι διεγερτικός και τα πετάει, πράγμα που συμβαίνει, μπορώ να σας πω και στο 20% των περιπτώσεων. Επιπλέον, πρέπει να πάρουν το φαΐ, να το μοιράσουν στους αρρώστους, να τους ταΐσουν και να τους δώσουν και νερό. Όπως καταλαβαίνετε, επιπλέον και πέραν όλων αυτών, να συνεισφέρουν και στην ανάνηψη ή τη διασωλήνωση ενός κρίσιμου ασθενούς. Όπως καταλαβαίνετε, πέρα από το ότι τρέχει η νοσηλεύτρια ακατάπαυστα, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν, άρα κάποια δε γίνονται καθόλου.
Η μαρτυρία της εντατικολόγου
Και εξηγούμαι: Οι περισσότεροι άρρωστοι δεν τρώνε γιατί πολλοί απ’ αυτούς δεν έχουνε τη δυνατότητα να φάνε μόνοι τους. Και ηλικιωμένοι να μην είναι, υπάρχουνε άνθρωποι των 60 χρόνων που είναι τόσο καταβεβλημένοι από την νόσο, που έχουν δύσπνοια, που δεν μπορούν να σηκωθούν στο κρεβάτι, που δεν μπορούν να πάρουν και να ανοίξουν το τάπερ και να σιτιστούν, δεν έχουν καν τη δύναμη να πάρουν το μπουκάλι από το κομοδίνο. Δε θέλω να γίνω δραματική με την έννοια του show, αλλά επιμένω σε αυτές τις λεπτομέρειες γιατί δε φωτίζονται από κανέναν. Δε μιλάμε μόνο δηλαδή για την εξάντληση του προσωπικού, αυτό εγώ το παραβλέπω προς το παρόν, μιλάω για το ότι οι ασθενείς δεν έχουνε τα στοιχειώδη πολλές φορές μέσα στη βάρδια. Κι αυτό γιατί είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα έχουν».
«Τηρήστε τα μέτρα»
Σε κόκκινο συναγερμό παραμένει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη εξαιτίας του κοροναϊού, με τα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της συμπρωτεύουσας να έχουν γεμίσει «ασφυκτικά».
H διασπορά του κορoναϊού συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, με τους ειδικούς να απευθύνουν καθημερινές εκκλήσεις για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.
Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι οι αυξομειώσεις που παρουσιάζουν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα, με αποκορύφωμα τα 905 που ανακοινώθηκαν την περασμένη Τετάρτη.
- Κυριακή 15 Νοεμβρίου: 435 κρούσματα
- Δευτέρα 16 Νοεμβρίου: 491 κρούσματα
- Τρίτη 17 Νοεμβρίου: 595 κρούσματα
- Τετάρτη 18 Νοεμβρίου: 905 κρούσματα
- Πέμπτη 19 Νοεμβρίου: 774 κρούσματα
- Παρασκευή 20 Νοεμβρίου: 673 κρούσματα
- Σάββατο 21 Νοεμβρίου: 606 κρούσματα
- Kυριακή 22 Νοεμβρίου: 305 κρούσματα
«Ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα»
«Ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, τονίζοντας για ακόμα μια φορά ότι η τήρηση των μέτρων αποτελεί το βασικότερο συστατικό για τη μείωση της διασποράς.
Τα πρώτα αποτελέσματα του lockdown φαίνεται ότι σημειώνονται στη χώρα, με τον καθηγητή ωστόσο να σημειώνει, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ότι θάνατοι και διασωληνωμένοι θα μειωθούν μετά από μία εβδομάδα ακόμα.
Πρέπει να τηρηθούν τα μέτρα
«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση, η οποία ελπίζω να διατηρηθεί. Ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει καμιά βδομάδα ακόμα», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και συνέχισε:
«Πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα, να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας. Είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, δηλαδή ένας άνθρωπος να κυκλοφορήσει χωρίς μάσκα και να νοσεί, θα κολλήσει πολύ κόσμο. Είναι μια ασταθής ισορροπία».
«Μέσα στις τρεις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επιπέδωση. Έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται λίγο τα κρούσματα και σίγουρα θα πάρουμε την τελική ανάσα όταν έρθει το εμβόλιο. Χρειάζεται ευλαβική τήρηση των μέτρων και αυτοπροστασία. Με αυτά νομίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη δυσκολία, χωρίς να υπάρξει το τρίτο κύμα», κατέληξε.
Η διασπορά στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται
«Τα πράγματα είναι δύσκολα ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Απηύθυνε έκκληση για περισσότερα «χέρια» για τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι χρειάζονται όσο το δυνατόν περισσότεροι εθελοντές. «Όλοι όσοι είμαστε στην Υγεία να βοηθήσουμε. Όποιος δεν ασχολείται με τμήματα Covid πρέπει να έχει το κουράγιο να το κάνει», τόνισε η κ. Γκάγκα.
Σημείωσε πως το δεύτερο που πρέπει να γίνει είναι να σταματήσουν εντελώς οι επαφές προκειμένου να μειωθούν τα κρούσματα.
Μιλώντας για τον υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη 20 ημέρες μετά την έναρξη του lockdown, η κ. Γκάγκα είπε ότι «λογικά κάπου γίνεται μόλυνση». Τόνισε πως δεν πρόκειται για κρούσματα που κόλλησαν τον ιό πριν από την έναρξη του lockdown αλλά για μολύνσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της καθολικής απαγόρευσης.
«Τα κρούσματα δεν κάνουν ποτέ 25 μέρες να εμφανιστούν. Τα περισσότερα εμφανίζονται στην εβδομάδα. Μερικά εμφανίζονται στο 14ήμερο και σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στην 3η εβδομάδα», σημείωσε η κ. Γκάγκα.
«Άρα κάτι δε γίνεται καλά, άρα κάπου δεν προσέχουμε πολύ», τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχουν εστίες ή αν δεν τηρούν οι πολίτες τα μέτρα ενώ βρίσκονται στο δρόμο ή στη δουλειά με τους συναδέλφους τους.
Αναφορικά με το άνοιγμα της αγοράς, τόνισε ότι στην παρούσα φάση δεν είμαστε σε θέση να μιλάμε για κάτι τέτοιο, αλλά για τα άμεσα προβλήματα που απειλούν τη ζωή των συνανθρώπων μας.
Διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου»: Έχουμε 80 νέες εισαγωγές σε τρεις συνεχόμενες εφημερίες
«Απελπιστική» χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία και ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος. Ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΪ δεν δίστασε, μάλιστα να αναφέρει, ότι φοβάται ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού.
«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική, τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική.
Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…) Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;», ανέφερε και συνέχισε:
«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… Θα ανοίξει η οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ανοίξει η οικονομία φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα».
Τρίτο κύμα προ των πυλών;
Την ίδια ώρα ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.
«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κοροναϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.
«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.
Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κοροναϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.
H κατανομή των κρουσμάτων την Κυριακή
• 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
• 218 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 305 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 47 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 36 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 28 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 84 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 23 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
• 79 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
• 61 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
• 50 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 57 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 55 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 80 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
5 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.