Οι προβλέψεις για τρίτο κύμα την ώρα που το δεύτερο είναι ανεξέλεγκτο.
Κι ενώ φαίνεται να κλειδώνει πλέον η παράταση του lockdown στη χώρα μας μετά το αρνητικό ρεκόρ των 108 θανάτων μέσα σε μία μόλις μέρα, πλέον για τους ειδικούς το πρόβλημα δεν είναι μόνο το πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα, αλλά και ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού.
Άλλωστε η κυβέρνηση έχει δώσει μία εικόνα για το πώς θα γιορτάσουμε φέτος. Μετακινήσεις με SMS, ψώνια με click away και σταδιακό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου είναι το βασικό πλάνο για το σταδιακό άνοιγμα της καραντίνας, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο τι θα γίνει με την εστίαση.
Την ίδια ώρα η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία όλης της χώρας και ειδικά σε εκείνα της Βόρειας Ελλάδας είναι απελπιστική, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ δεν αποκλείεται να υπάρξει και τρίτο κύμα της πανδημίας στις αρχές του νέου έτους, κάτι που φοβάται και ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι από την ημέρα που ξεκίνησε το lockdown μέχρι και το Σάββατο 21 Νοεμβρίου έχουν καταγραφεί σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ 815 θάνατοι στη χώρα μας.
Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Φοβάμαι για το τρίτο κύμα
Για την ασφυκτική πίεση υπό την οποία βρίσκονται οι ΜΕΘ καθώς και για την ανησυχία του σχετικά με το τρίτο κύμα του νέου κοροναϊού, έκανε λόγο ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση για περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και προσθέτοντας πως «Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται από κοροναϊό».
ΠΟΥ: Φόβοι για τρίτο κύμα πανδημίας στις αρχές του 2021
Την ίδια ώρα ειδικός για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προέβλεψε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 αν επαναληφθεί η αποτυχία, σύμφωνα με τον ίδιο, των κυβερνήσεων να κάνουν αυτό που χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.
«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα» της επιδημίας του νέου κοροναϊού, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.
«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Νάμπαρο, ένας Βρετανός ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.
Στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ τώρα καταγράφεται και πάλι μια ανοδική τάση: Η Γερμανία και η Γαλλία είδαν τα κρούσματά τους νέου κοροναϊού να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ η Τουρκία κατέγραψε ένα ρεκόρ 5.532 νέων κρουσμάτων.
Πάντως οι περισσότεροι ειδικοί επικεντρώνεται στο πότε θα δούμε φως στο τούνελ όσον αφορά το δεύτερο κύμα, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση.
Βατόπουλος: Η εξάπλωση του κοροναϊού είναι μεγαλύτερη απ΄ότι πιστεύαμε
Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέφερε πως παρ΄όλο που υπάρχει μία μείωση στα κρούσματα, η επιδημία δεν περιορίζεται.
«Η εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα ήταν μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια μείωση στα κρούσματα και τόνισε ότι χρειάζεται πιστή τήρηση των μέτρων.
Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «εφόσον δεν μπορεί να τιθασευτεί η επιδημία τώρα, θα πρέπει να συζητηθεί αυστηροποίηση των μέτρων» και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για χαλάρωση των μέτρων. Κληθείς να σχολιάσει τα κρούσματα κοροναϊού στην Εκκλησία ο καθηγητής ανέφερε ότι «αρνητές του ιού υπάρχουν παντού», ωστόσο όπως υπογράμμισε «η επίσημη Εκκλησία έχει συνεργαστεί με το κράτος. Θα προτιμούσα μεγαλύτερη συμμετοχή».
Γκάγκα: Τα νοσοκομεία θα είναι «φορτωμένα» για τουλάχιστον 15 ημέρες
Τις εκτιμήσεις της για την πορεία της πανδημίας ανέλυσε η κ. Μίνα Γκάγκα, πνευμονολόγος, συντονίστρια και διευθύντρια της Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Σωτηρία», που χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για τη βόρεια Ελλάδα.
Μιλώντας στην εκπομπή «ΜΕGA Σαββατοκύριακο», σημείωσε ότι καθώς οι νοσηλείες ασθενών ακολουθούν τα κρούσματα με διαφορά φάσης μίας έως δύο εβδομάδων, τα νοσοκομεία θα εξακολουθούν αν είναι «φορτωμένα» για άλλες τουλάχιστον 15 μέρες.
Για την αύξηση των κρουσμάτων σε νεαρές ηλικίες, τόνισε ότι αυτό συμβαδίζει με τη συνολική αύξηση που παρουσιάζει ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού στην χώρα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για τις απώλειες νέων ανθρώπων και μάλιστα χωρίς υποκείμενα νοσήματα σημείωσε: «Χάνουμε νέο κόσμο και πρέπει να καταλάβουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα».
Ενώ δίνοντας τη συνολική διάσταση του προβλήματος της πανδημίας στην χώρα, επισημανε πως εκτός των ασθενών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία υπάρχουν πολλοί άλλοι που νοσούν και λαμβάνουν αγωγή στο σπίτι τους.
Για την εξέλιξη της πανδημίας στη βόρεια Ελλάδα, σημείωσε ότι πρέπει «να φροντίσουμε να αποφύγουμε εντελώς τις επαφές ώστε να σταματήσει η διαμόλυνση που είναι πολύ υψηλότερη στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα σε σχέση με την Αθήνα». Όπως διευκρίνισε, οι πολίτες θα πρέπει να βγαίνουν από το σπίτι τους για τα απολύτως απαραίτητα, να κρατούν αποστάσεις και να φορούν απαραιτήτως τη μάσκα. Ακόμη και όσοι χρειάζεται πηγαίνουν στην εργασία τους ή όσοι κάνουν δουλειές εκτός σπιτιού πρέπει να τηρούν όλα τα μέτρα ευλαβικά.
Ασύγκριτος Ελ Κααμπί: Σπάει όλα τα κοντέρ στο σκοράρισμα – Τα αδιανόητα νούμερά του (vids)
Τέλος αναφέρθηκε στο πόσο κοντά είμαστε στο σημείο το «Σωτηρία», που είναι νοσοκομείο αναφοράς, να μετατραπεί σε νοσοκομείο αποκλειστικά για Covid, τονίζοντας ότι ήδη οι πνευμονολογικές κλινικές είναι προς αυτήν την κατεύθυνση.