Κορωνοϊός : Προς επίταξη οι ιδιωτικές κλινικές – Ζητούνται επειγόντως 200 κλίνες ΜΕΘ

Το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας, (μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης) έχει εκπνεύσει, με τους κλινικάρχες να μην απαντούν θετικά επικαλούμενοι αφενός τον κίνδυνο διασποράς του ιού και αφετέρου την έλλειψη του προσωπικού των κλινών εμπειρίας νοσηλείας ασθενών με COVID-19

Εξελίξεις αναμένονται τις επόμενες ώρες στο ζήτημα της διάθεσης από τις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 200 κλινών για ασθενείς COVID-19.

Το τελεσίγραφο του υπουργείου Υγείας, (μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης) έχει εκπνεύσει, με τους κλινικάρχες να μην απαντούν θετικά επικαλούμενοι αφενός τον κίνδυνο διασποράς του ιού και αφετέρου την έλλειψη εμπειρίας του προσωπικού για νοσηλεία ασθενών με COVID-19.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις στο in.gr του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανού. «Διαφέρει πάρα πολύ να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε μονάδα COVID-19 δημόσιου νοσοκομείου -όπου υπάρχει όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός- από τη νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική που δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη κατάρτιση του προσωπικού για περιστατικά Covid ούτε τα εξειδικευμένα μηχανήματα».

Το επόμενο βήμα, λοιπόν, είναι η επίταξη των κλινών -όπως προαναγγέλλει το υπουργείο Υγείας- καθώς η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο». 

Το έγγραφο του υπουργείου Υγείας και η αρνητική απάντηση

Στο σχετικό έγγραφο του Γενικού Γραμματέα των Υπηρεσιών Υγείας προς την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών αναφέρεται ότι έχουν αποσταλεί έγγραφες προσκλήσεις αλλά έχουν γίνει και προφορικές για την εθελοντική διάθεση κλινών νοσηλείας ασθενών COVID-19, εντός της περιφερειακής ενότητα Θεσσαλονίκης, λόγω των ιδιαίτερων έκτακτων και επειγουσών συνθηκών που επικρατούν από την εξάπλωση της COVID-19, και τα μέλη τους έχουν αρνηθεί.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο ζητούσε μέχρι τις 9 το βράδυ της Πέμπτης από τους κλινικάρχες να ορίσουν 200 κλίνες για νοσηλεία ασθενών COVID-19 εντός της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης προκειμένου να εξασφαλιστεί η συνέχιση της ομαλής νοσηλείας των νοσηλευομένων τους και η εύρυθμη λειτουργία των κλινικών τους και να αποφευχθεί η λήψη των αναγκαστικών μέτρων της καθολικής επίταξης. 

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη μέχρι αργά το βράδυ, όπως επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς για την πανδημία, Ηλίας Μόσιαλος.

«Το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη να διαθέσουν 200 κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών που πάσχουν από COVID-19 εντός της περιφερειακής ενότητας της Θεσσαλονίκης. Οι ιδιοκτήτες είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν μέχρι τις 21:00 σήμερα. Δεν το έκαναν» είπε, καταθέτοντας τη δική του πρόταση.

«Αν οι ιδιοκτήτες δεν απαντήσουν θετικά μέχρι αύριο το πρωί, προτείνω στην κυβέρνηση την άμεση επίταξη των κλινικών για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών για νοσηλεία των ασθενών που πάσχουν από Covid-19. Σας αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι». 

Η αρνητική απάντηση των ιδιωτικών κλινικών αποτυπώνεται έμμεσα και στις δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανού, στο in.gr.

Παρά το γεγονός -όπως επισημαίνει- ότι το υπουργείο είχε ενημερώσει πριν από ένα μήνα ότι θα χρειαστούν επιπλέον κλίνες σε ιδιωτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη, η απόφαση του υπουργείου για 200 κλίνες ΜΕΘ δεν αποτελεί λύση. «Μας είχαν ζητήσει την επίταξη μερικών κλινικών, ωστόσο εμείς είχαμε απαντήσει πως ή θα επιταχθούν όλες ή καμία».

Όπως λέει χαρακτηριστικά «στη Θεσσαλονίκη υπάρχει μεγάλη μετάδοση του ιού και η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι οριακή, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση η νοσηλεία σε ένα δημόσιο νοσοκομείο με τη νοσηλεία στο ιδιωτικό. Διαφέρει πάρα πολύ να νοσηλεύεται ένας ασθενής σε μονάδα COVID-19 δημόσιου νοσοκομείου -όπου υπάρχει όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός- από τη νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική που δεν υπάρχει ούτε η απαραίτητη κατάρτιση του προσωπικού για περιστατικά Covid ούτε τα εξειδικευμένα μηχανήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής οι ιδιωτικές κλινικές έχουν συμβάλει στη μάχη, καθώς δέχονται ασθενείς NON-COVID προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία. «Συγκεκριμένα, καθημερινά στις ιδιωτικές κλινικές έρχονται περίπου 50 άτομα από δημόσια νοσοκομεία, δηλαδή μέχρι στιγμής υπάρχουν συνολικά στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης 250 ασθενείς».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε οριακό σημείο και αυτό αποτυπώνεται στους αριθμούς των ΜΕΘ που είναι κατειλημμένες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πλήρεις είναι οι ΜΕΘ COVID-19 σε ΑΧΕΠΑ, Παπαγεωργίου και Ιπποκράτειο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να συνδράμει και να έχει διαθέσιμη αμαξοστοιχία στη Θεσσαλονίκη ώστε να μεταφερθούν με ένα δρομολόγιο περισσότεροι ασθενείς με Covid σε νοσοκομεία της Αττικής.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, η πόλη δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος, τόνισε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τόνισε ότι το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο δεν μπορεί να μετατραπεί σε κέντρο COVID-19 καθώς δεν έχει τις απαραίτητες υποδομές.

«Δεν πρόκειται να δούμε σταθεροποίηση πριν από το τέλος του μήνα, αρχές του επομένου. Αν συνεχιστεί η ανοδική τάση, το σύστημα που είναι ήδη στα όριά του, πολύ φοβάμαι ότι θα ξεπεράσει τα όριά του και θα χρειαστούμε στήριξη και βοήθεια από όλη την Ελλάδα».

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από