Κορωνοϊός : Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο

Κορωνοϊός : Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown – Τι θα γίνει με σχολεία και λιανεμπόριο

Η κυβέρνηση αποτιμά τα μηνύματα από το μέτωπο των κρουσμάτων - Παραμένει η πίεση στο σύστημα Υγείας

Την ώρα που ο κορωνοϊός συνεχίζει να καλπάζει στη χώρα με τους αριθμούς των διασωληνωμένων αλλά και των κρουσμάτων που ανακοινώνονται καθημερινά να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχουν αρχίσει να καταστρώνουν σχέδιο για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Μπορεί η άρση του lockdown επίσημα να θεωρείται ότι θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται εφικτό με τα δεδομένα που υπάρχουν λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κοροναϊού, των διασωληνωμένων και των θανάτων.

Μόνο χθες Τρίτη είχαμε 2.422 νέα κρούσματα, 443 ασθενείς διασωληνωμένους και 63 θανάτους.

Σταδιακά η επιστροφή στην κανονικότητα

Στόχος της κυβέρνηση είναι όταν το επιτρέψει η πανδημία, να ανοίξουν πρώτα τα σχολεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, ενώ έπειτα θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο και κατόπιν η εστίαση.

«Χθες ήταν η πρώτη μέρα που φάνηκε μια επιπέδωση της καμπύλης κι ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο, κι αν αυτό συμβεί περιμένουμε μια γρήγορη πτώση των κρουσμάτων, γιατί στην αρχή του lockdown είχαμε το βάρος του επιδημιολογικού φορτίου των περασμένων εβδομάδων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Πρόσθεσε δε ότι μετά το Σαββατοκύριακο αναμένεται μια κάθετη πτώση στα κρούσματα από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα και στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση θα αξιολογήσει σύντομα την κατάσταση ώστε να αναπτύξει το σχέδιο άρσης των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, «σταδιακό αν αυτό είναι απαραίτητο».

Ο κοροναϊός και το σχέδιο για άρση του lockdown

Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, προβλέπει πρώτα το άνοιγμα των σχολείων, στη συνέχεια του λιανεμπορίου και μετά της εστίασης, αλλά μόνο με καθήμενους.

Διευκρίνισε μάλιστα πως δεν θα ανοίξουν τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης, όπου συγκεντρώνονται όρθιοι και δημιουργείται συγχρωτισμός.

Παράλληλα, τόνισε πως, ανάμεσα στα σενάρια που εξετάζονται, είναι να υπάρχει και συγκεκριμένο ωράριο για τα καταστήματα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δώσει περισσότερες πληροφορίες, καθώς ακόμα δεν έχει ληφθεί απόφαση. 

Προτεραιότητα στα σχολεία

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν πρώτα οι σχολικές μονάδες της χώρας, όπου έτσι κι αλλιώς, όπως έχουν παραδεχθεί οι λοιμωξιολόγοι, δεν υπήρξε μεγάλη διασπορά του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες και τα επιδημιολογικά στοιχεία, τα σχολεία θα είναι πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν, ακολουθώντας ουσιαστικά το παράδειγμα του Μαΐου.

Ωστόσο, ο κ. Πέτσας επέμεινε πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με περιορισμούς και εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά στοιχεία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ανοίξουν τα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης τα Χριστούγεννα, ο κυβερνητικός εκκπρόσωπος ανέφερε πως είναι δύσκολο να ανοίξουν λόγω του συγχρωτισμού που παρατηρείται σε αυτά τα καταστήματα.

Πίεση στο σύστημα Υγείας

Καθημερινή μάχη εξακολουθεί να δίνουν γιατροί και νοσηλευτές στα νοσοκομεία της χώρας εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού.

Πλέον το βλέμμα όλων στρέφεται στις ΜΕΘ, αφού το σύστημα Υγείας έχει αρχίσει να πιέζεται αισθητά όσο αυξάνονται τα κρούσματα.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 είναι κατειλημμένες και 253 κενές (ποσοστό 21%).

Την ίδια στιγμή, έκκληση κάνουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης να ενισχυθούν τα νοσοκομεία. Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, αφού ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. 

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο εντατικολόγος του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» και μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Βασίλης Τσάπας σχετικά με την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της πόλης.

«Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ δύσκολη, είμαστε στο μη παρέκει» λέει ο κ. Τσάπας, που αναφέρει ότι πρόβλημα υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης, καθώς τα κρεβάτια για διασωληνωμένους μέσα στις εντατικές δεν επαρκούν και πλέον διασωληνωμένοι νοσηλεύονται σε χώρους εκτός εντατικής – σε χώρους ανάνηψης χειρουργείων, σε χειρουργικές αίθουσες και σε άλλους χώρους με την κατάλληλη υποδομή ώστε να συνδέονται οι αναπνευστήρες. Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσάπα δεν γίνεται μόνο στο «Παπαγεωργίου» αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης.

Τι να περιμένουμε μέχρι τα Χριστούγεννα

«Θα περιμένουμε μέχρι τις 30 του μήνα να δούμε τι θα γίνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά πιστεύω ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία εβδομάδα για να παγιωθεί η κατάσταση. Αν δούμε τα πράγματα να βελτιώνονται πιο γρήγορα, μπορεί κάποιες δραστηριότητες να ανοίξουν πιο γρήγορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο MEGA.

Υπάρχει μεγάλη διασπορά και αυτό χρειάζεται χρόνο. Μας καίει να υπάρχει επάρκεια κλινών στο σύστημα υγείας. Να έχουμε θετικά τεστ της τάξης του 4% σε σχέση με τα συνολικά, και να έχουμε ένα αριθμό κρουσμάτων, σαφώς κάτω από 1000», σημείωσε.

«Κάποια στιγμή θα σταματήσει το lockdown. Και τότε πρέπει να εφαρμοστεί αυτό που λέγαμε τόσο καιρό. Να εφαρμόζονται τα μέτρα, να φοράει ο κόσμος μάσκα συνέχεια, να τηρηθούν τα μέτρα στα εστιατόρια. Μαύρα θα είναι τα Χριστούγεννα αν έχουμε πολλά θύματα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα», τόνισε ο κ. Γώγος.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ