Οι συλλήψεις ξεκίνησαν πριν φθάσει η 17η Νοεμβρίου και πριν το ρολόι δείξει 4 το μεσημέρι. Εδώ και 46 χρόνια, περασμένο μεσημέρι, είναι εκείνη η ώρα που ξεκινά το πλήθος των ανθρώπων, να ανηφορίσει από το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου προς την πρεσβεία
Οι συλλήψεις ξεκίνησαν πριν φθάσει η 17η Νοεμβρίου και πριν το ρολόι δείξει 4:00 το μεσημέρι. Εδώ και 46 χρόνια, περασμένο μεσημέρι, είναι εκείνη η ώρα που ξεκινά το πλήθος των ανθρώπων, να ανηφορίσει από το ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου προς την πρεσβεία. Αλλά οι συλλήψεις και οι κλήσεις σε απολογία δεν έγιναν στην τριγύρω περιοχή, η εντολή δεν ήταν να ψάξουν μολότοφ και πέτρες, αλλά θύματα για παραδειγματισμό. Και εκείνοι που συνελήφθησαν 48 ώρες πριν το ημερολόγιο δείξει 17 Νοεμβρίου, είχαν βγει στους δρόμους σαν μάρτυρες. Μάρτυρες κατά του αυταρχισμού.
Είμαστε στο 2020 και όχι στο 1973. Αλλά η κοινωνία βράζει και φοβάται. Ανησυχία απλώνεται στον άνεργο κόσμο, σε εκείνους τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που μπήκαν σε αναστολή και η ζωή τους ξανά σε καταστολή. Σε ανθρώπους μεγαλύτερους που κύρτωσαν και άσπρισαν από το πέρασμα του χρόνου, από τους αγώνες για μία κοινωνία που να εξασφαλίζει τα στοιχειώδη της ανθρώπινης διαβίωσης. Και που τώρα πια βλέπουν πως όλα πήγαν στράφι και βρίσκονται στο κατώφλι να χάσουν και τα λίγα που έχτισαν.
Νομοθετήματα για επιδόματα πείνας, νομοθετήματα για πτωχευτικούς κώδικες και σπίτια στο σφυρί. Αποφάσεις διαγγέλματα για περιορισμό των συναθροίσεων με πρόσχημα τον φονικό ιό. Φοβάται και ο πολιτικός κόσμος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Χτύπησαν τις γροθιές στα έδρανα, διαλάλησαν όπου βρήκαν ελεύθερο βήμα τον νέο άνεμο αυταρχισμού που σαρώνει την ελληνική κοινωνία. Ομως η κυβέρνηση με απόφαση που προκάλεσε ανατριχίλα, απαγόρευσε κάθε συνάθροιση σε όλη την Ελλάδα.
Και ήρθαν οι μάρτυρες. Στο δρόμο, σε ανοιχτό χώρο χωρίς μάσκα. Για να τους δει όλη η χώρα πεσμένους στο πάτωμα, με χειροπέδες. Για να δείξουν το πρόσωπο της καταστολής. Της στέρησης της ελευθερίας. Να αναγκάσουν τις γραφίδες σε κάθε γωνιά να καλέσουν σε μία στοιχειώδη διαμαρτυρία. Μέσα από τα μέσα της κοινωνικής δικτύωσης, στη βόλτα με τον κωδικό 6. Η οργή είναι μεγάλη και συνέχεται με εκείνη των κομμάτων. Συναρμόζεται σε μία πράξη αντίδρασης. Ευθύνες υπάρχουν για τους καθημερινούς θανάτους δεκάδων ανθρώπων. Ευθύνες υπάρχουν που τα νοσοκομεία έγιναν άβατα για ασθενείς που πονούν από άλλες ασθένειες και όχι από κοροναϊό, που δεν υπάρχει κρεβάτι διαθέσιμο, που δεν υπάρχει κανείς να τους χειρουργήσει, να τους εξετάσει.
Όμως ο λαός δεν κυβερνά. Και η ευθύνη, όπως διατρανώνουν μέρες και εβδομάδες τώρα, δεν είναι μόνο δική τους. Δεν φταίνε αυτοί που συνωστίζονται στα λεωφορεία για να προλάβουν να πάνε πρωί πρωί στη δουλειά και να μην απολυθούν. Δεν φταίνε αυτοί που τους κλείδωσαν σπίτια τους για δεύτερη φορά ενώ υπόσχονταν οι αρμόδιοι ότι αυτό δεν επρόκειτο να ξανασυμβεί. Και πλέον ποιος θα τους πιστέψει ξανά.
Η ανακοίνωση-διάγγελμα της κυβέρνησης για απαγόρευση συναθροίσεων ώστε να μην κατέβει κανείς στην πορεία και βρει ξανά πρόσφορο έδαφος ο ιός για να εξαπλωθεί, είχε τον υπόκωφο αχό που κάνει ο σεισμός λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει σπέρνοντας τρόμο. Είπαν πως στην πορεία θα τηρήσουν τις αποστάσεις ασφαλείας, θα φοράνε μάσκες, δεν θα υπάρξει όγκος, ο παλμός θα είναι σιωπηλός αλλά θα σιγοκαίει.
Δικαστές αντέδρασαν στο διάγγελμα, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, δικηγόροι. Και οι περισσότεροι, χωρίς δημόσιο λόγο, ο κόσμος στον οποίο κάποιοι πειραματίζονται. Η αντίδραση φουντώνει. Γιατί το διάγγελμα έπεσε σαν λεπίδι να κόψει τη μνήμη. Στην ανηφορική πορεία ο ιός θα παραμονεύει. Ομως αυτό που λένε, είναι ότι ζωή, χωρίς μνήμη δεν υπάρχει. Οπως δεν υπάρχει ζωή χωρίς ελευθερία, το δικαίωμα στην ύπαρξη που δεν στο έδωσαν για να στο πάρουν. Το σπίτι, ήδη χάθηκε.
Στις 4:00 το μεσημέρι μπροστά στο Πολυτεχνείο, στις 17 Νοεμβρίου 2020, γροθιές θα σηκωθούν στον ουρανό. Απέναντι στον ιό και τα φιρμάνια.
Η απόφαση-διάγγελμα της ΕΛ.ΑΣ
Σε μια πρωτοφανή – αν μη τι άλλο – απόφαση, εν μέσω σκληρής πολιτικής κόντρας, η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε την απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων, στις οποίες συμμετέχουν (4) ή περισσότερα άτομα από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 15ης Νοεμβρίου έως και τις 9 το βράδυ της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου.
Στο «στρατηγείο» της ΕΛ.ΑΣ λαμβάνονται δρακόντεια μέτρα για την ημέρα του Πολυτεχνείου. Το αρχικό «κρας τεστ» έγινε στο ΕΜΠ και στου Ζωγράφου, όπου η αστυνομία προέβη σε εφόδους και συλλήψεις.
Σε ό,τι αφορά την προσεχή Τρίτη, 17 Νοεμβρίου, σημειώνεται ότι στα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ ήταν να αποκλειστεί ο χώρος του Πολυτεχνείου από το βράδυ της Πέμπτης, ενώ σε σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις.
Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κοροναϊό.
Φαρμακερά πρόστιμα
Για τους παραβάτες, υπό την επιφύλαξη της εφαρμογής άλλων κυρώσεων που προκύπτουν από την κείμενη νομοθεσία, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:
- Διοικητικό πρόστιμο (5.000) ευρώ στα νομικά πρόσωπα και (3.000) ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις
- Διοικητικό πρόστιμο (300) ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Για την ιστορία, καθολική απαγόρευση όλων των συναθροίσεων σε όλη την επικράτεια, δηλαδή καθολική αναστολή του άρθρου 11 του Συντάγματος, έχει γίνει και στο παρελθόν: στις 21/04/1967 και στις 17/11/1973
Μάλιστα, η απόφαση δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως
Δικαστές : Αντισυνταγματική η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου
Αντισυνταγματική χαρακτηρίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων την απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου και ζητά από την Πολιτεία να προχωρήσει στην ανάκλησή της.
Η Ένωση επισημαίνει ακόμα ότι η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς όμως να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έχει ως εξής:
Με την υπ’ αριθμό 1029/8/18 (ΦΕΚ 5046 Β’/ 14-11-2020) απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας αποφασίστηκε η απαγόρευση όλων των δημόσιων υπαίθριων συγκεντρώσεων στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από 15 Νοεμβρίου και ώρα 06.00’ μέχρι 18 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 21.00’, στις οποίες συμμετέχουν 4 ή και περισσότερα άτομα με την απειλή επιβολής κυρώσεων.
Το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος ορίζει ότι «υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής γενικά αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια…». Η γενική απαγόρευση δεν παύει και αυτή να αφορά συγκεκριμένη συνάθροιση η οποία έχει εξαγγελθεί για ορισμένο τόπο και χρόνο με το ένα ή άλλο περιεχόμενο. Δεν μπορεί να επεκταθεί σε απαγόρευση και κάθε άλλης συνάθροισης σε ολόκληρη γεωγραφική περιοχή (πχ σε Νομό ή πολύ περισσότερο σε όλη την Επικράτεια) διότι τούτο θα ισοδυναμούσε με αναστολή της ισχύος του άρθρου 11 του Συντάγματος κάτι που μόνο στις έκτακτες συνθήκες του άρθρου 48 του Συντάγματος (κατάσταση πολιορκίας) μπορεί να συμβεί (Σβώλου/Βλάχου, Το Σύνταγμα της Ελλάδος , Β’ , 1955, 228 και σε Κ. Χρυσόγονο, Ατομικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, έκδ. 2006, 489). Η δε ερμηνευτική δήλωση του άρθρου 5 του Συντάγματος, την οποία επικαλείται η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αφορά στη λήψη ατομικών διοικητικών μέτρων περιορισμού της ελεύθερης κίνησης (πχ θέση σε καθεστώς καραντίνας συγκεκριμένου πολίτη) και δεν βρίσκει έδαφος εφαρμογής στις μαζικές υπαίθριες συναθροίσεις για τις οποίες προβλέπει αποκλειστικά και μόνο το άρθρο 11. Επιπρόσθετα θα πρέπει να τονιστεί, ότι για τις συναθροίσεις κατά την επέτειο του Πολυτεχνείου όπως και της Πρωτομαγιάς, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 του ΠΔ 73/2020 που εκδόθηκε για τη ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων του ν. 4703/2020, δεν οφείλεται γνωστοποίηση στις Αρχές.
Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τη δημόσια υγεία μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να υπερβαίνει τα όρια του Κράτους Δικαίου. Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων θεωρεί ότι η σχολιαζόμενη απόφαση για γενική απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη την Επικράτεια βρίσκεται εκτός Συνταγματικού πλαισίου και θα πρέπει άμεσα να ανακληθεί.
Αλιβιζάτος: Κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει τη διάταξη για τις συναθροίσεις αντισυνταγματική
Την «έκπληξή» του για την ευκολία με την οποία ορισμένοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την απαγόρευση συναθροίσεων ως αντισυνταγματική εξέφρασε ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ο κ. Αλιβιζάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
- «Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.
- Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη.
- Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική.
- Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».
Τσίπρας : Δεν θα παραστούμε στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο
Επικοινωνία με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχει τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μετά την ανακοίνωση απαγόρευσης των συναθροίσεων ενόψει των εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει σχετική ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε πως δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι, αλλά θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως «η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του».
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Με απόλυτο σεβασμό στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Νοέμβρη δεν μπορεί και δε πρέπει να γίνει όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή με τη μαζική συμμετοχή πολιτών και την διεξαγωγή της πορείας προς την πρεσβεία των Η.Π.Α.
Η κυβέρνηση της Ν.Δ. όμως, έχοντας χάσει εντελώς τον έλεγχο τόσο στο ζήτημα της πανδημίας όσο και σε αυτό της οικονομίας, προσπαθεί με αφορμή το Πολυτεχνείο να στήσει ένα τεχνητό σκηνικό έντασης προκειμένου να αλλάξει την ατζέντα από τις εγκληματικές της ευθύνες για την εξέλιξη της πανδημίας. Κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα ζήτημα δημόσιας υγείας ως ζήτημα καταστολής πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων. Κάνει τεράστιο λάθος.
Ο αδιανόητος εφησυχασμός της κυβέρνησης για τη δημόσια υγεία και η εγκληματική της αδράνεια τους προηγούμενους μήνες δεν αντικαθίστανται με το όψιμο ενδιαφέρον και τον αυταρχισμό.
Ιδίως όταν έχει αφήσει τα νοσοκομεία με λιγότερους εργαζόμενους, έχει αρνηθεί τη μαζικής συνταγογράφηση των Τεστ, τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας στα σχολεία, στους εργασιακούς χώρους και έχει αφήσει για μήνες χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται καθημερινά στα ΜΜΜ.
Είναι υποκριτικό μετά από όλα αυτά η κυβέρνηση να θυμάται την προστασία της ανθρώπινης ζωής μόνο σε ότι έχει να κάνει με τις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Όπως είναι υποκριτικό να μιλάνε για το Πολυτεχνείο όσοι έχουν στις τάξεις τους στελέχη που έστησαν πολιτική καριέρα πάνω στην άρνηση των θυμάτων της εξέγερσης.
Η πρωτοφανής και χουντικής έμπνευσης απόφαση της κυβέρνησης για περιστολή των συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων τις μέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου δεν απαντά στην αδήριτη ανάγκη για την τήρηση από όλους των μέτρων υγειονομικής προστασίας αλλά στη προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να δημιουργήσει τεχνητή ένταση για να επιρρίψει αλλού τις δικές του ευθύνες. Καθώς και στη στόχευσή του να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού ακροατηρίου καθώς και της Ακροδεξιάς πτέρυγας στο κόμμα του.
Καμία κυβέρνηση και με κανένα πρόσχημα δεν δύναται να περιστέλλει άρθρο του Συντάγματος με μία απόφαση υπουργού ή αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Πόσο δε μάλλον η κυβέρνηση που πριν δύο μέρες έστελνε βουλευτές της έξω από το Πολυτεχνείο να «επιχειρούν» μαζί με τα ΜΑΤ.
Καλούμε τα κόμματα, τους φορείς και τους δημοκρατικού πολίτες να περιφρουρήσουν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Αλλά και να περιφρουρήσουν τη δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα.
Είναι αναγκαίο όλοι μας να μπούμε σε καραντίνα.
Όχι όμως η δημοκρατία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία δεν θα παραστεί φέτος στο αστυνομοκρατούμενο Πολυτεχνείο για να καταθέσει στεφάνι. Εορτασμός του Πολυτεχνείου με ραντεβού και άδεια από την Αστυνομία δεν μπορεί να υπάρχει.
Αντιπροσωπεία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία θα βρεθεί και θα καταθέσει στεφάνι στον χώρο του ΕΑΤ-ΕΣΑ που μαρτύρησαν αγωνιστές της δημοκρατίας.
Καμία αντισυνταγματική απαγόρευση δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να τιμήσουμε τους αγώνες του λαού και της νεολαίας για δημοκρατία, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να μην επιμείνει στην τεχνητή όξυνση και στην επίδειξη αχρείαστης καταστολής. Να μην επιμείνει σε έναν αντιδημοκρατικό κατήφορο.
Σε κάθε περίπτωση ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, όσο και η πλειοψηφία του λαού μας δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της κοινωνίας για μια ζωή με ασφάλεια, δημοκρατία και δικαιοσύνη».
Φ. Γεννηματά : Παρέμβαση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου
Το Κίνημα Αλλαγής, με δήλωση της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, παρεμβαίνει στην διχόνοια ανάμεσα σε όσους θέλουν να γιορτάσουν το Πολυτεχνείο σαν να μην υπάρχει η πανδημία του κορωναϊού και της κυβέρνησης που απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις άνω των 4 ατόμων.
Η κ. Γεννηματά δήλωσε συγκεκριμένα πώς «για να κερδίσουμε τη μάχη με τον κορωναϊό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Το είπα και δεν θα κουραστώ να το λέω». Πρόσθεσε πως «κάποιοι δεν θέλουν, επιλέγουν τον διχασμό και μάλιστα με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Λάδι στη φωτιά
Πρώτη η κυβέρνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά με απαγορεύσεις που θυμίζουν τα «Αποφασίζομεν και διατάσσομεν». Επιδιώκει με την στάση της να οδηγήσει σε μια τεχνητή σύγκρουση για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη. Δυστυχώς παγιδεύονται στη μεθόδευση της Κυβέρνησης και άλλες πολιτικές δυνάμεις».
Κοινή Λογική
Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζητάει να επικρατήσει η κοινή λογική, η οποία , όπως τονίζει «είναι αυτή τη στιγμή το αντίδοτο απέναντι στον φανατισμό, στη βία και τις αντιδημοκρατικές πρακτικές.
Το Κίνημα Αλλαγής αυτή τη στάση κρατά. Σταματήστε τώρα, η χώρα δεν αντέχει άλλη διχόνοια».
ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25 : Μνημείο αυταρχισμού
Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. να ανακοινώσει ξαφνικά το βράδυ του Σαββάτου την απαγόρευση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων με ξεκάθαρο στόχο την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Τις κυβερνητικές αποφάσεις σχολίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, κάνοντας λόγο για «μνημείο αυταρχισμού» και σημειώνοντας ότι «οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα».
Η ανακοίνωση
Η κυβερνητική απαγόρευση συναθροίσεων για πάνω από 4 άτομα «καθ’ άπασαν την επικράτειαν», όχι μόνο αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αυταρχισμού, πέρα από οποιονδήποτε υγειονομικό κανόνα, αλλά επιβεβαιώνει και την πρόθεση της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί, μόνο ως πρόσχημα, την πανδημία για να περάσει τον αντιδραστικό της σχεδιασμό, στην υπηρεσία της στυγνής δικτατορίας των μονοπωλίων.
Αυτές οι απαγορεύσεις θα ακυρωθούν στην πράξη από το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που ξέρει και να παλεύει και να τηρεί όλα τα μέτρα προστασίας, πολύ καλύτερα από την κυβέρνηση και τους κατασταλτικούς της μηχανισμούς.
Με αιχμηρό τρόπο σχολιάζει τις εξελίξεις μέσω Twitter και ο Γιάνης Βαρουφάκης, γγ του ΜέΡΑ25.
Το κόμμα, σε σημερινή ανακοίνωσή του τονίζει ότι «η απαγόρευση της συμβολικής διαμαρτυρίας ακόμα και σε ολιγομελείς ομάδες βουλευτών – και μάλιστα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας – συνιστά ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης στη Δημοκρατία και τα πολιτικά δικαιώματα».
Σημειώνεται ακόμη ότι η κυβέρνηση «διολισθαίνει συνειδητά, υπό την κάλυψη της πανδημίας, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές που, πρώτον, απονομιμοποιούν στη συνείδηση δημοκρατών τα μέτρα προφύλαξης κατά του θανατηφόρου ιού, και, δεύτερον, προδιαγράφουν μονιμοποίηση της περιστολής των πολιτικών δικαιωμάτων».
Το ΜέΡΑ 25 εκτιμά ότι «ο κίνδυνος τόσο για την Δημοκρατία όσο για την δυνατότητα της κοινωνίας να παραμείνει ενωμένη εναντίον της πανδημίας υπονομεύεται από τον αυταρχισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη».
Καρδίτσα : Κλήσεις σε απολογία σε άτομα που δήλωσαν στο facebook ότι θα κατέβουν στο Πολυτεχνείο
Σε τρεις πολίτες έχουν αποσταλεί έως τώρα κλήσεις σε απολογία από το αστυνομικό τμήμα Καρδίτσας με την αιτιολογία ότι έχουν δηλώσει στο facebook ότι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Αυτό καταγγέλλει η συλλογικότητα «Δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία» και δημοσιεύει σχετική φωτογραφία με την κλήση που εστάλη σε ένα τα άτομα που δήλωσαν μέσω των social media ότι θα μετάσχουν στις εκδηλώσεις.
Όπως σημειώνει η συλλογικότητα «Δίκτυο αλληλεγγύης και αγώνα Καρδίτσας – Για υγεία, ζωή και ελευθερία» χαρακτηριστικά: «Αποδείξαμε σε προηγούμενη ανάρτησή μας ότι ακόμα και αυτοί οι αυταρχικοί και αντιδημοκρατικοί νόμοι της κυβέρνησης ΕΩΣ ΤΩΡΑ δεν απαγορεύουν τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις και μάλιστα πληροφορούμαστε ότι τώρα η κυβέρνηση σπεύδει τελευταία στιγμή να «κλείσει το νομικό κενό».
«Αλλά αυτό που πρέπει κάθε πολίτης, κάθε συνειδητοποιημένος άνθρωπος να κρατήσει από όλες αυτές τις ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα σε όλη την Ελλάδα (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα) είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση-τρομοκράτη που προσπαθεί να κρύψει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, το ανοχύρωτο Ε.Σ.Υ., τον εργασιακό μεσαίωνα κάνοντας επίθεση σε όποιες φωνές λένε το αυτονόητο: Όταν έχεις μια κυβέρνηση που οδηγεί τα πάντα σε κατάρρευση, με κόσμο να πεθαίνει και να βρίσκεται σε απόγνωση, καθήκον του κάθε ανθρώπου είναι να ορθώσει το ανάστημά του και να φωνάξει: ΩΣ ΕΔΩ! Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές/τριες στην Καρδίτσα, την Πάτρα, την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη!»