Σχολεία : Τι αλλάζει από τη Δευτέρα για μαθητές και εργαζόμενους γονείς

Σχολεία : Τι αλλάζει από τη Δευτέρα για μαθητές και εργαζόμενους γονείς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, η πίεση στις ΜΕΘ, η ανάγκη για μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους καθώς και η ανάγκη να μπει φρένο στη διασπορά του ιού μεταξύ των δασκάλων είχε ως αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να οδηγηθούν στην απόφαση για «λουκέτο» σε όλη την επικράτεια για όσο χρόνο κρατήσει η καθολική καραντίνα

Αυστηροποιούνται ακόμη περισσότερα από την προσεχή Δευτέρα 16 Νοεμβρίου τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού, με την κυβέρνηση να υιοθετεί την εισήγηση των λοιμωξιολόγων για αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του in.gr, η πίεση στις ΜΕΘ, η ανάγκη για μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους καθώς και η ανάγκη να μπει φρένο στη διασπορά του ιού μεταξύ των δασκάλων είχε ως αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να οδηγηθούν στην απόφαση για «λουκέτο» σε όλη την επικράτεια για όσο χρόνο κρατήσει η καθολική καραντίνα.

Από την Δευτέρα, λοιπόν, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα πραγματικότητα. Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο υπουργείο Υγείας, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο τρόπους: μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης και μέσω της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Εκπαιδευτική τηλεόραση

Η εκπαιδευτική τηλεόραση θα ξεκινήσει τη λειτουργία της από τη Δευτέρα το πρωί μέσω της τηλεοπτικής συχνότητας της ΕΡΤ2, με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά του δημοτικού. Όπως είπε η κ. Κεραμέως, αύριο η ΕΡΤ θα ανακοινώσει το αναλυτικά το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ανάλογα με τις τάξεις.

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η έναρξη της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου, μία ημέρα μετά την επίσημη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου.

Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30′ -μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής- και θα πραγματοποιείται από τις 14:00 έως τις 17:00 για τα δημοτικά, και 14:00 έως 16:20 για τα νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών, δεκάλεπτων διαλειμμάτων. 

Το ωράριο των μαθημάτων

Όπως ανέφερε η κ. Κεραμέως, το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο επιλέχθηκε για δύο βασικούς λόγους:

α) για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση,

β) για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ.

Υπενθυμίζεται ότι, εφ’ όσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν θα υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει επίσης δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.

Η κ. Κεραμέως συμπλήρωσε, δε, ότι από τον Μάρτιο, το υπουργείο Παιδείας στέλνει τεχνολογικό εξοπλισμό στα σχολεία, μέσα από σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια και δωρεές. 

Τι προβλέπεται για τους εργαζομένους

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων τηλεργασία, δυνατότητα εργασίας με μειωμένο ωράριο και χρήση άδειας ειδικού σκοπού.

Ειδικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε πως το Δημόσιο θα λειτουργεί με το απολύτως αναγκαίο πλέον προσωπικό με βάση το συγκεκριμένο πλάνο εργασιών που οφείλει να υπάρχει σε κάθε υπηρεσία.

Για τις ειδικότητες που αυτό είναι εφικτό θα εφαρμοστεί τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και πάντως σε καμία περίπτωση λιγότερο από το 50% των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Επιπλέον, η διοίκηση κάθε υπηρεσίας θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα μείνουν στο σπίτι τους, είτε για να εργαστούν από εκεί με τηλεργασία, είτε κάνοντας χρήση άδειας. 

Με βάση τις ρυθμίσεις που είχαν θεσμοθετηθεί από τον Μάρτιο, οι γονείς που έχουν έστω ένα παιδί έως 15 ετών και είναι δημόσιοι υπάλληλοι, θα μπορούν να εργαστούν στην υπηρεσία τους, είτε με μειωμένο ωράριο κατά 25%, είτε με εναλλακτικό ωράριο που θα συμφωνήσουν με την υπηρεσία τους, είτε μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού.

Αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα και όχι μόνο του δημοσίου, με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη, φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού που πρέπει να κλείνουν.

Υπενθυμίζεται ότι τα ωράρια εργασίας είναι τρία, για να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός, αλλά οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν τη δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις, αφού ενημερώσουν το κοινό.

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ