Η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, βρίσκεται μπροστά και σε άλλες δύσκολες αποφάσεις, με τα πάντα να είναι πιθανά ακόμη και το σενάριο του καθολικού lockdown.
Απειλητική τη σκιά του πάνω από την Ελλάδα, εξακολουθεί να ρίχνει ο κορωνοϊός, που εξαπλώνεται ραγδαία, μολύνοντας χιλιάδες καθημερινά.
Τα στοιχεία και του Σαββάτου, με 2.835 νέα κρούσματα, 34 καταγεγραμμένους θανάτους και κυρίως με το ρεκόρ των 366 διασωληνωμένων, προκαλούν τρόμο, την ώρα που το ΕΣΥ βρίσκεται σε οριακή κατάσταση και οι ΜΕΘ είναι γεμάτες.
Οσα κρεβάτια στρώνονται για να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid γεμίζουν μέσα στην ίδια ημέρα. Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, εξαντλώντας τα νοσοκομεία, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ειδικοί.
Η πίεση που που δέχεται το σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας είναι ασφυκτική και δε λείπουν οι προειδοποιήσεις για κατάρρευση, αν η κατάσταση συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς.
Η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, βρίσκεται μπροστά και σε άλλες δύσκολες αποφάσεις, με τα πάντα να είναι πιθανά ακόμη και το σενάριο του καθολικού lockdown το οποίο στην παρούσα φάση μοιάζει να είναι αναπόφευκτο.
«Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ νωρίτερα ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε ότι φέτος θα ζήσουμε «Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα».
Η «μαύρη» εβδομάδα με τα απανωτά αρνητικά ρεκόρ, έκλεισε την Παρασκευή με την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα. Μέχρι αυτά τα μέτρα να αποδώσουν… κρίνεται η ετοιμότητα της Πολιτείας και οι αντοχές του ΕΣΥ.
«Στενάζουν» οι ΜΕΘ – Εκπέμπουν SOS τα νοσοκομεία
Σύμφωνα με τους ειδικούς για τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες θα αυξάνονται οι νεκροί και οι διασωληνώσεις, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ προειδοποιεί ότι «εξαντλήθηκαν οι αντοχές του συστήματος και τώρα χρησιμοποιούνται οι εφεδρείες». Μάλιστα χαρακτηρίζει εκτός ελέγχου την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη όπου τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας είναι δυσεύρετα ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων μετατρέπουν χειρουργικές αίθουσες σε μονάδες προκειμένου να μπορέσουν να νοσηλευτούν ασθενείς υπό μηχανική υποστήριξη.
Σήμα κινδύνου εκπέμπεταια και από τα νοσοκομεία της Λάρισας, όπου νοσηλεύονται 168 ασθενείς και μόλις μία κλίνη ΜΕΘ στην πόλη να είναι διαθέσιμη (στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο είναι γεμάτα 11 από τα 12 κρεβάτια και στο Γενικό 20 στα 20). Γεμάτη και η μονάδα στα Τρίκαλα όπου από τα 10 κρεβάτια ένα είναι κενό. Στην Καρδίτσα άρχισαν ήδη διακομιδές ασθενών σε άλλα νοσοκομεία με 2 ασθενείς να έχουν μεταφερθεί στην ΜΕΘ της Χαλκίδας.
«Οσα κρεβάτια στρώνονται για να νοσηλεύσουν ασθενείς Covid γεμίζουν μέσα στην ίδια ημέρα. Οι εισαγωγές είναι σταθερά περισσότερες από τις εξαγωγές, εξαντλώντας τα νοσοκομεία. Οι άνθρωποι δε, που νοσηλεύονται σε εντατικές διανύουν την 4η και 5η δεκαετία της ζωής τους, συνεπώς εκτιμώ ότι συζητήσεις για επιστροφή στην όποια κανονικότητα τα Χριστούγεννα δεν έχουν θέση τουλάχιστον για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης», τονίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για το σύστημα υγείας καθώς αν τα κρούσματα και οι εισαγωγές δεν μειωθούν το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο θα καταρρέει σαν ντόμινο.
«1.162 κρεβάτια ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα. Υπάρχει διασπορά ιού στην κοινότητα. Αντιδράσαμε γρήγορα και αυξήθηκαν οι κλίνες. Και 15.000 αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε αν συνεχίσει να διασπείρεται ο ιός με γεωμετρική άνοδο στην κοινότητα δεν θα ήταν αρκετές» τόνισε μιλώντας στο MEGA, o Βασίλης Κικίλιας.
Παράταση lockdown με πιο σκληρά μέτρα;
Κατόπιν τούτου και με στόχο να περισταλεί ο συγχρωτισμός των ενηλίκων και να περιοριστούν οι μετακινήσεις τους, η κυβέρνηση έλαβε τη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση αναστολής της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών της χώρας από την ερχόμενη Δευτέρα και για δύο εβδομάδες.
Βρίσκεται όμως, μπροστά και σε άλλες δύσκολες αποφάσεις, με τα πάντα να είναι πιθανά ακόμη και το σενάριο του καθολικού lockdown το οποίο στην παρούσα φάση μοιάζει να είναι αναπόφευκτο.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πορεία των νέων κρουσμάτων, των νοσηλειών και των διαθεσιμοτήτων στις ΜΕΘ ίσως να οδηγήσουν στην παράταση του lockdown.
Μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων λένε στα «ΝΕΑ» ότι η έξοδος από την καραντίνα πρέπει να γίνει αφενός σε «ήρεμα» νερά και αφετέρου με στρατηγικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να… υποτροπιάσει άμεσα ο «μεγάλος ασθενής» – δηλαδή το σύστημα υγείας.
«Συνεπακόλουθα και παρότι είναι νωρίς για εκτιμήσεις περί αποτελεσματικότητας των μέτρων, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δοθεί το πράσινο φως για παράταση της εθνικής καραντίνας για μία συν μία εβδομάδα – ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις – ώστε να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες για μία «βελούδινη» μετάβαση», αναφέρει η εφημερίδα.
Δεν είναι εξάλλου λίγοι εκείνοι που με δεδομένη την επιδημιολογικοί κατάσταση της Θεσσαλονίκης ζητούν σκληρό lockdown αλά… Μαρτίου στη συμπρωτεύουσα.
Για το κρίσιμο θέμα της άρσης του lockdown, μίλησε και ο Βασίλης Κικίλιας, στη συνέντευξή του στο MEGA, αποκαλύπτοντας ότι θα γίνει μόνο αν στις 30 Νοεμβρίου έχουμε κάτω από 500 κρούσματα.
«Η άρση των μέτρων θα γίνει σταδιακά, προσεκτικά και με την τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας. Αν μέχρι τις 30 Νοεμβρίου τα κρούσματα έχουν κατέβει κάτω από τα 500 τότε σταδιακά μπορούμε να ανοίξουμε εκείνη την ημερομηνία. Πάντα με μέτρα αυτοπροστασίας. Οι επιδημιολόγοι ξέρουν καλύτερα και αυτοί θα κάνουν τις εισηγήσεις στην κυβέρνηση» εξήγησε ο κ. Κικίλιας.
Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα
Το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown, άφησε ανοιχτό εκ νέου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας ότι φέτος, λόγω κοροναϊού θα ζήσουμε Xριστούγεννα χωρίς κάλαντα.
Ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στon ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως «κάλαντα με τη λογική που είχαμε πέρσι και όλες αυτές οι διαδικασίες όπως καταλαβαίνετε πρέπει να μπουν στο πλαίσιο μιας νέας κανονικότητας». Προσέθεσε επίσης πως «εικόνες με παιδάκια σε γειτονιές και από σπίτι σε σπίτι δεν μπορούμε να δούμε».
2.835 κρούσματα και ρεκόρ διασωληνωμένων
Για άλλη μία μέρα το Σάββατο, οι αριθμοί που δείχνουν την εξάπλωση του κοροναϊού στην χώρα ήταν τρομακτικοί. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το Σάββατο, καταγράφηκαν 2.835 νέα, εκ των οποίων 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου.
Παράλληλα, τραγικός είναι για ακόμη μια ημέρα ο απολογισμός των θανάτων με 38 νέους (έσπασε το φράγμα των 1.000 θανάτων), ενώ κατά 30 αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι συγκριτικά με το προηγούμενο 24ωρο και πλέον ανέρχονται σε 366.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 72510, εκ των οποίων το 54.0% άνδρες.
Από αυτά, 4.622 (6.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.812 (25.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Στο κόκκινο Θεσσαλονίκη Αττική Πέλλα και Λάρισα
Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων ήταν η Θεσσαλονίκη
Από τα 2.835 νέα κρούσματα, τα 766 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 612 κρούσματα.
Σε δύσκολη κατάσταση παραμένει και η Λάρισα με 143 κρούσματα, ενώ και η Πέλλα καταγράφει 159.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
- 15 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 εισαγόμενο κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 612 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 766 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 83 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 45 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 143 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 50 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
- 81 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 159 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 63 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 65 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 56 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 13 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 61 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση