Από σήμερα ξεκινά ένας «πόλεμος» δέκα ημερών που θα κρίνει τα πάντα για τη διασπορά του ιού, την παράταση του lockdown και την εφαρμογή μέτρων ίδιων με την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου
Στην κρισιμότερη, μέχρι την επόμενη, φάση της μάχης της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα του φονικού ιού, το οποίο αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρό απ’ ότι είχαν προβλέψει η ειδικοί. Η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ολομέτωπη επιθετική της πανδημίας, ενώ το σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά.
Από σήμερα ξεκινά ένας «πόλεμος» δέκα ημερών που θα κρίνει τα πάντα για τη διασπορά του ιού, την παράταση του lockdown και την εφαρμογή μέτρων ίδιων με την πρώτη καραντίνα του Μαρτίου.
Αυτός είναι και ο λόγος που από σήμερα τέθηκε σε εφαρμογή ένα ακόμα πιο σκληρό lockdown, κατά τη διάρκεια του οποίου απαγορεύεται η μετακίνηση, εκτός ειδικών περιπτώσεων, από τις 21:0,0 έως τις 05:00. Πρόκειται για ένα lockdown ακόμα πιο αυστηρό από αυτό που έχει τεθεί σε εφαρμογή από το περασμένο Σάββατο, που απέχει ωστόσο από τις εικόνες της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου.
«Tο απόλυτο στοίχημα για όλους μας είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, γιατί περιορίζοντας τις μετακινήσεις περιορίζουμε τη μεταφορά και μετάδοση του ιού», επισήμανε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που ζητούν μέτρα Μαρτίου, τουλάχιστον για τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία δέχεται το μεγαλύτερο χτύπημα του φονικού ιού. Ενδεικτικά τα όσα είπε, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και Mέλος της Επιτροπής, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, όπου έκανε λόγο για «ακρωτηριασμό» της Θεσσαλονίκης και των άλλων επιβαρυμένων περιοχών.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι αύριο, Σάββατο, θα ανακοινωθεί το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, τα οποία μέχρι σήμερα βρίσκονταν ανοιχτά, σε αντίθεση με τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία λειτουργούσαν με τηλεκπαίδευση. Αυτό τουλάχιστον έχει προτείνει η επιτροπή λοιμωξιολόγων στον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται να πάρει τις τελικές αποφάσεις.
Η εβδομάδα των «μαύρων» ρεκόρ
Όλα αυτά έρχονται τη στο τέλος της χειρότερης εβδομάδας, σε θέμα αριθμών, από την αρχή της πανδημίας. Τη Δευτέρα είχαμε 1.490 κρούσματα την Τρίτη 2.384. Η αυξητική τάση συνεχίστηκε την Τέταρτη με 2.752 νέα κρούσματα, την Πέμπτη φτάσαμε στον αριθμό – ρεκόρ των 3.316 νέων κρουσμάτων. Τέλος σήμερα, τα κρούσματα παρέμειναν πάνω από 3.000, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 3.038 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Μάλιστα, η Πέμπτη αναδεικνύεται μέχρι στιγμής η χειρότερη μέρα μέχρι στιγμής, αφού είχαμε τριπλό αρνητικό ρεκόρ. Εκτός από τα 3.316 κρούσματα, ανακοινώθηκαν 50 θάνατοι σε ένα εικοσιτετράωρο, καθώς 310 διασωληνωμένοι.
Βέβαια το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων διήρκησε μόλις μια μέρα, κάνοντας εμφανές με τον χειρότερο τρόπο πόσο μεγάλη είναι η πίεση στο σύστημα υγείας.
Στα νοσοκομεία ολόκληρης της χώρας νοσηλεύονται 2.240 άνθρωποι με κοροναϊό, ενώ οι περισσότεροι από τους μίσους είναι στην Βόρεια Ελλάδα. Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 337 διασωληνωμένους, εκ των οποίων οι 154 από αυτούς βρίσκονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία δίνουν μάχη για να υπάρχουν ελευθέρα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Προς «λουκέτο» τα δημοτικά
Όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία, η εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων ήταν «λουκέτο» σε όλη τη χώρα, παρά το γεγονός ότι κατά τη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης, εκφράστηκε και η άποψη το μέτρο να περιοριστεί προσώρας μόνο στις περισσότερο επιβαρυμένες περιφέρειες, όπως η Θεσσαλονίκη και Αττική.
Με δεδομένο, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση σε όλη την περίοδο της πανδημίας ευθυγραμμίζεται με τις εισηγήσεις των επιστημόνων, το καθολικό κλείσιμο από τη Δευτέρα προκρίνεται ως τελική απόφαση και αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, που θα δώσει διευκρινίσεις αναλυτικά για το τι θα ισχύσει και σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και δομές ειδικής αγωγής.
Καραντίνα… Μαρτίου το Δεκέμβριο
Αν συνεχιστεί αυτή η εικόνα είναι μονόδρομος τα νέα μέτρα για να ανακοπεί η ορμή της πανδημίας. Η καραντίνα ενδέχεται να παραταθεί ακόμα και μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ θα υπάρξει και περαιτέρω περιορισμός στις μετακινήσεις ανάλογος με εκείνον της πρώτης καραντίνας του Μαρτίου.
Οι λοιμωξιολόγοι έχουν προτείνει το σύστημα ακορντεόν στην κυβέρνηση, δηλαδή 3 εβδομάδες καραντίνα και 2 εβδομάδες με ανοιχτά καταστήματα και σχετικά ελεύθερες μετακινήσεις, με στόχο να μείνει ζωντανή η οικονομία της χώρας αλλά και να μην κινδυνεύει το σύστημα υγείας με κατάρρευση.
Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο τα 200 έως 400 νέα κρούσματα την ημέρα, για να προχωρήσει σε άρση των περιορισμών. Ένας στόχος δύσκολος που απαιτεί την πιστή εφαρμογή των μέτρων από όλους.
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε σήμερα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος την ενημέρωσε διεξοδικά για την εξέλιξη της πανδημίας.
«Δύσκολες ημέρες»
«Τα δεδομένα των τελευταίων ημερών δείχνουν πόσο σημαντικό είναι να περιοριστεί το ταχύτερο δυνατό η διασπορά του ιού, να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας πως οι επόμενες για «εξαιρετικά δύσκολες» ημέρες.
Όπως είπε, το κλειδί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, είναι «να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις, να αποφύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απαραίτητη, να κάνουμε χρήση της δυνατότητας κατ΄εξαίρεση μετακίνησης όταν είναι απολύτως αναγκαία». Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, για λόγους υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.
Οι μετακινήσεις και κατά τις συγκεκριμένες ώρες γίνονται με βεβαίωση εργαζομένου αν η μετακίνηση πραγματοποιείται για λόγους εργασίας ή με αποστολή SMS ή έντυπη βεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, αν πρόκειται για μετακινήσεις για λόγους υγείας (με sms με τον κωδικό 1) ή για κίνηση με το κατοικίδιο (sms με τον κωδικό 6).
Ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι κατά αντιστοιχία προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων τα οποία θα κλείνουν πλέον όλα στις 20.30 το βράδυ.
Σχετικά με την εστίαση διευκρίνισε ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ και μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης επιτρέπεται και η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) η οποία όμως δεν μπορεί να αποτελεί τον βασικό λόγο μετακίνησης και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.
Στα 40 έτη η διάμεση ηλικία των ασθενών
«Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες» ανέφερε από την πλευρά της η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία είναι μέλος της επιτροπής επιστημόνων.
«Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα», επισήμανε και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, σημείωσε ότι «συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες».
«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά», είπε και επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».
«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος», δήλωσε και πρόσθεσε: «Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα. Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα».
«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών».
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Πάνω από 3.000 ήταν για δεύτερη συνεχόμενη μέρα τα κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα, ενώ ιδιαίτερα υψηλός ήταν και ο αριθμός των νεκρών, αφού σημειώθηκαν 38 θάνατοι σε μόλις 24 ώρες. Από την άλλη πλευρά, αρνητικό ρεκόρ σημειώνει και σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων, οι οποίοι ανέρχονται σε 336.
Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.038 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Για πολλοστή μέρα στη σειρά, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδεικνύεται η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας, τη στιγμή που οι ειδικοί ζητούν ήδη σκληρό lockdown αλά… Μαρτίου στη συμπρωτεύουσα.
Από τα 3.038 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 725 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 697 κρούσματα.
Σε συναγερμό βρίσκεται και η Λάρισα με 197 κρούσματα, ενώ ακολουθούν Πέλλα με 148 και Μαγνησία με 104.
Σε δύσκολη κατάσταση βρίσκεται και η Πιερία με 99 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, ενώ 80 εντοπίστηκαν στον Έβρο και 79 στην Ημαθία.
Πολύ μεγάλη είναι η διασπορά και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, δε, είναι τα όσα είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης υπογράμμισε πως τις τελευταίες μέρες παρατηρείται «αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα».
Αναλυτικά:
- 11 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 1 κρούσμα που προσήλθε αυτοβούλως για έλεγχο
- 697 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 725 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 33 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
- 80 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 79 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
- 61 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 197 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 103 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 47 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
- 148 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 99 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 38 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 36 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 84 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Μια ανάσα από τα 70.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69.675, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες, ενώ 4.601 (6.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18.334 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 100 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 362 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα. 399 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.