Τα lockdown ήρθαν για να μείνουν – Οι εκδοχές που εξετάζονται μέχρι το εμβόλιο

Τα lockdown ήρθαν για να μείνουν – Οι εκδοχές που εξετάζονται μέχρι το εμβόλιο

«Ίσως χρειαστούν και άλλα lockdown εάν δεν αλλάξει η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα» τόνισε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου

Παρότι συνεχίζεται η πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στην Βόρεια Ελλάδα, τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν στην Θεσσαλονίκη επεσήμανε κατά την ενημέρωση για την πανδημία, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τόνισε, δε, ότι «ο χειμώνας είναι μπροστά μας και πιθανόν να χρειαστούν περισσότερα lockdown και αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά όλων μας».

«Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες» σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια πάντως, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι ακόμα και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε τις εισαγωγές στις ΜΕΘ κι αυτό θα γίνει μόνο με τη μείωση των νέων κρουσμάτων, φτάνει ο καθένας να κάνει το δικό του lockdown, να επιλέξει τη δική του φούσκα ασφαλείας».

Η τακτική «ακορντεόν»

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει ενόψει των Χριστουγέννων η τακτική «ακορντεόν» προκειμένου να ανοίξει η αγορά και τα καταστήματα -με μέτρα προστασίας βεβαίως. Στη συνέχεια όμως, θα επιβληθεί νέα καραντίνα και μόλις περάσει ένα χρονικό διάστημα θα υπάρξει άρση.

Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ξανά και ξανά, μέχρι όποτε κρίνουν απαραίτητο οι λοιμωξιολόγοι.

Όπως διαμηνύουν σε όλους τους τόνους οι αρμόδιες αρχές, πιο κρίσιμες από ποτέ θεωρούνται οι επόμενες 10 ημέρες για τη μάχη κατά του κοροναϊού, κι ενώ από σήμερα το βράδυ τίθεται σε ισχύ και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας (21:00 με 05:00).

Έως τότε, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λήψης και νέων, πρόσθετων μέτρων, όπως π.χ. η αναστολή της λειτουργίας των δημοτικών σχολείων ή άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων και η αύξηση του υποχρεωτικού ποσοστού της τηλεργασίας από το 50% στο 70%. 

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο έχει ανάλογο πληθυσμό με την Ελλάδα, και «ξεκλείδωσε» τη δραστηριότητα μετά το δεύτερο lockdown όταν έφτασε στα 500 κρούσματα ημερησίως.

Προς αυτή την κατεύθυνση μάλιστα ήταν και οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στη Βουλή.

Οπως χαρακτηριστικά είπε στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει. Και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω μας αυτή την περιπέτεια. Για να γίνει αυτό, όμως, θα πρέπει να αντέξουμε. Σε όσους μας κατηγορούν για το μοντέλο του ακορντεόν σχετικά με το lockdown, θα τους ζητήσω να μας καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις. Να μην ξανακάνουμε το λάθος του εφησυχασμού, όταν θα ξανανοίξουμε. Τις γιορτές να τις περάσουμε μόνο με τους αγαπημένους μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και θυμίζοντας τον στίχο του Leonard Cohen «Υπαρχει μία ρωγμή, μία ρωγμή στα πάντα. Έτσι μπαίνει το φως» τόνισε:

«Έτσι θα βγούμε κερδισμένοι από την αυτήν την μάχη. Με συστράτευση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ