Στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης της με τον κορωνοϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με την πίεση στο σύστημα υγείας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και τα κρούσματα να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς
Στην πιο κρίσιμη στιγμή της μάχης της με τον κοροναϊό βρίσκεται η Ελλάδα, με την πίεση στο σύστημα υγείας να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα και τα κρούσματα να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Και αν οι χθεσινές ανακοινώσεις περί απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 21:00 σε ολόκληρη τη χώρα έσκασε ως κεραυνός εν αιθρία, το σημερινό τριπλό αρνητικό ρεκόρ, ήρθε να μας δείξει με τον χειρότερο τρόπο γιατί ήταν αναγκαίες οι περεταίρω παρεμβάσεις, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε καθεστώς lockdown, εδώ και 6 μέρες.
Μάλιστα, η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει αρκετά. Αυτό γίνεται εύκολα κατανοητό ακούγοντας τις δηλώσεις τόσο των επιστημονικών, όσο και των κυβερνητικών επιτελείων, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν λόγο για νέα, ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.
Βέβαια, για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμπληρωθούν περίπου 14 μέρες από την έναρξη του καθολικού lockdown, ούτως ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί η πρόοδος της χώρας μας.
Αυτός είναι και ο λόγος, που όπως επισημαίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες, δεν περιμένουμε μείωση κρουσμάτων μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, κάτι που τόνισε και η Αναστασία Κοτανίδου.
Τι εξετάζει η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, υπάρχει περίπτωση να δούμε και μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων από τον σημερινό.
Σε περίπτωση που τα μέτρα δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, το πρώτο μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι πιο σκληρή απαγόρευση κυκλοφορίας, ένα καθολικό lockdown και πιο αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00.
Ένα ακόμα μέτρο που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυστηρό όριο τηλεργασίας που θα φτάνει μέχρι και το 70%. Είναι αυτό που εφαρμόζουν και άλλες χώρες και θα εφαρμοστεί με σκοπό να περιοριστεί το πρωινό μποτιλιάρισμα αλλά και ο συνωστισμός σε χώρους εργασίες.
Όσον αφορά στα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία, στο επόμενο σενάριο θα κλείσουν όλα για 15 μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως το lockdown, το οποίο με τις μέχρι στιγμής ανακοινώσεις ολοκληρώνεται στις 30 Νοεμβρίου, θα πάρει παράταση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η χώρα μας δεν είναι εικόνα που δείχνει ότι μπορεί το lockdown να λήξει έστω μερικώς στο τέλος του μήνα. «Τα Χριστούγεννα θα είναι όπως είναι περίπου όπως είναι αυτές οι μέρες» προέβλεψε ο κυβερνητικός ρεπόρτερ του MEGA, Γιάννης Χρηστάκος.
«Ακορντεόν» για να… σωθούν τα Χριστούγεννα
Ένα ακόμα μέτρο που συζητούν τις τελευταίες ημέρες επιστήμονες και κυβέρνηση, είναι η στρατηγική του «ακορντεόν». Δηλαδή το άνοιγμα της οικονομίας για λίγο και στη συνέχεια το κλείσιμό για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, σε αυτό αναφέρθηκε και από τη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ουσιαστικά πρόκειται για πρόταση που έχει συζητηθεί και ενόψει των Χριστουγέννων, η οποία προβλέπει τη λήξη του lockdown, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το άνοιγμα της οικονομίας, των καταστημάτων κ.λπ. (υπό όρους) για κάποιο διάστημα και στη συνέχεια μια περίοδος καραντίνας.
Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του: «Το εμβόλιο θα έρθει και όταν θα έρθει θα αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει να αντέξουμε κάποιους μήνες. Για όσους μας κατηγόρησαν ότι δεν πρέπει να πάμε στην στρατηγική «ακορντεόν» να μας πουν τι προτείνουν. Υπήρξε εφησυχασμός και από την κυβέρνηση, δεν πρέπει να ξανακάνουμε το ίδιο λάθος ενόψει Χριστουγέννων. Να βρεθούμε μόνο με τους αγαπημένους μας. Αν ξανανοίξουμε θα έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό».
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, η καραντίνα θα «ανοιγοκλείνει» προκειμένου να αποσυμπιέζεται πότε το σύστημα Υγείας και πότε η «αγορά». Όλα αυτά ενώ το εμβόλιο βρίσκεται καθ’ οδόν.
Αναλόγως των επιδημιολογικών δεδομένων και της πίεσης στο σύστημα υγείας, οι περιορισμοί ή ακόμη και το lockdown είτε θα αίρονται ή είτε θα επιστρέφουν για ένα χρονικό διάστημα.
Έτσι θα μπορούμε να πάμε για πολλούς μήνες, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και να εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το in.gr έγραφε πως ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα μπορούσε να υπάρξει παράταση του lockdown αν και η κυβέρνηση θέλει να ανοίξει την αγορά για τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Τι λένε οι επιστήμονες
Μιλώντας στο MEGA, η Πνευμονολόγος, Εντατικολόγος και Πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας εντατικής θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου υπογράμμισε πως «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο ιός μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα».
Παράλληλα, υπενθύμισε τα μέτρα προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση της μάσκας και στην αποφυγή του συγχρωτισμού.
Ερωτηθείσα για τις επόμενες ημέρες, η πνευμονολόγος ανέφερε πως οι αριθμοί που βλέπουμε είναι κάτι που ανέμεναν οι ειδικοί ήταν η αιτία για το lockdown, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «τα κρούσματα θα είναι σε αυτά τα επίπεδα, δεν θα δούμε μείωση των κρουσμάτων. Αν από τα μέσα της άλλης βδομάδας δούμε μείωση ή τουλάχιστον σταθεροποίηση θα είμαστε ευχαριστημένοι».
«Η Θεσσαλονίκη πιέζεται πάρα πολύ από άποψη διαθεσιμότητας κρεβατιών, όμως έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε κι άλλα κρεβάτια. Δεν υπάρχουν τόσοι γιατροί, όσοι θα θέλαμε» σημείωσε σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ.
«Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα και τη Λάρισα υπήρχαν πολλές διασωληνώσεις» ανέφερε σχετικά με την κατάσταση στις νοσηλείες.
«Αν είμαστε τυχεροί και μπορούμε να μεταφέρουμε έναν άρρωστο σε ένα νοσοκομείο στην ίδια πόλη είμαστε τυχεροί. Βλέπουμε άλλες χώρες της Ευρώπης να μεταφέρουν ασθενείς σε άλλες χώρες» υπογράμμισε.
«Το πρωτεύον είναι να σώσουμε τον ασθενή, αν χρειαστεί να τον μεταφέρουμε με ασφάλεια σε άλλη μονάδα, θα το κάνουμε, ακόμα και σε άλλη πόλη» πρόσθεσε.
Σχετικά με τις τραγικές εικόνες που είδαμε όλοι στο Μπέργκαμο στο πρώτο κύμα της πανδημίας και το αν η Θεσσαλονίκη είναι κοντά σε αυτή τη δραματική εξέλιξη, η κυρία Κοτανίδου εμφανίστηκε αισιόδοξη και τόνισε «πως αν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε τα μέτρα προστασίας».
Η «μαύρη» Πέμπτη με τριπλό αρνητικό ρεκόρ
Όλα αυτά, τη στιγμή που σήμερα η χώρα μας, ανακοίνωσε 3.316 νέα κρούσματα, 50 θανάτους και 310 οι διασωληνωμένους. Πέραν από τους αριθμούς αυτούς καθαυτούς, που σοκάρουν, το γεγονός ότι πρόκειται για τριπλό αρνητικό ρεκόρ είναι τρομακτικό.
Για ακόμη μια ημέρα, «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων αναδείχτηκε η Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.
Από τα 3.316 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 828 καταγράφονται στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 756 κρούσματα.
Τραγική είναι και η κατάσταση η Πέλλα με 194 κρούσματα, ενώ ακολουθεί η Λάρισα με 160 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, τη στιγμή που η Πιερία έχει 105 και η Ημαθία 101. Μια ανάσα από τριψήφιο αριθμό φτάνει η Δράμα με 98 κρούσματα, ενώ κοντά βρίσκονται η Καβάλα και οι Σέρρες με 88 και 87 κρούσματα αντίστοιχα.
Ανησυχητική είναι η πολύ μεγάλη διασπορά σε ολόκληρη τη χώρα.
Αναλυτικότερα:
- 24 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 756 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
- 828 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 18 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 98 κρούσματα από την Π.Ε. Δράμας
- 76 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 15 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 101 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
- 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
- 88 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
- 60 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 39 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 160 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
- 71 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 17 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 194 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
- 105 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 87 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 68 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
- 42 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.
Πάνω από 66.000 κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 66.637, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες, ενώ 4.587 (6.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 17.773 (26.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 310 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 88 (28.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 82.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 353 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 959 θανάτους συνολικά στη χώρα. 387 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 104 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 80 έτη (εύρος 25 έως 103 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.