Κορωνοϊός : Μάχη για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο – Τι θα κρίνει αν θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown

Κορωνοϊός : Μάχη για να μην γίνει η Θεσσαλονίκη Μπέργκαμο – Τι θα κρίνει αν θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown

Η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΕΣΥ, και ειδικά οι ΜΕΘ, είναι πιο κοντά στην κατάρρευση, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, οδήγησε σε ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις την κυβέρνηση λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του lockdown.

Η έξαρση των κρουσμάτων και των θανάτων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το ΕΣΥ, και ειδικά οι ΜΕΘ, είναι πιο κοντά στην κατάρρευση, λόγω της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία, οδήγησε σε ακόμη πιο δύσκολες αποφάσεις την κυβέρνηση λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση του lockdown.

Η απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων μιας και ο κόσμος έχει φτάσει στα όρια του με τα μέτρα, τα οποία και κλιμακώνονται σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Ωστόσο από την πλευρά τους οι λοιμωξιολόγοι τονίζουν πως η Θεσσαλονίκη εκπέμπει ήδη SOS και πως οι ΜΕΘ όλο και λιγοστεύουν χωρίς μάλιστα ακόμη να έχουν έρθει τα χειρότερα.

Κι ενώ τα νοσοκομεία δίνουν μάχη για να αντέξουν οι ασθενείς, οι αριθμοί που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ όχι μόνο είναι αρνητικοί, αλλά και αποτελούν ρεκόρ.

Αρνητικά ρεκόρ σε κρούσματα-διασωληνωμένους

Χτες 43 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Επίσης δηλώθηκαν 2.752 επιπλέον κρούσματα – υπενθυμίζεται ότι πιο κοντά στα 3.000 κρούσματα ήταν το επιδημιολογικό δελτίο της περασμένης Πέμπτης με 2.917 κρούσματα. Σύμφωνα με τα πιο δυσοίωνα και απαισιόδοξα σενάρια των ειδικών, πάντως, τα κρούσματα θα σταθεροποιηθούν ανάμεσα στα 3.000 και 4.000 ημερησίως, πριν αρχίσει να καταγράφεται μια μείωση της δυναμικής τους, λόγω της επίδρασης του lockdown.

Πάντως οι ειδικοί τονίζουν πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη ούτε για τη Θεσσαλονίκη, ούτε για την Αθήνα. Την ίδια ώρα οι νοσοκομειακοί γιατροί στη Θεσσαλονίκη τονίζουν πως η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική στην συμπρωτεύουσα.

Αγωνία για να μην γίνει νέο Μπέργκαμο η Θεσσαλονίκη

Για επανάληψη «εικόνων από το Μπέργκαμο» στον ελληνικό βορρά προειδοποίησε χθες σε δραματικούς τόνους ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, ο οποίος -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- μετέφερε την εκτίμηση της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, ότι δηλαδή στη Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 ενεργά κρούσματα.

Θα χρειαστεί χρόνος να δούμε ανάκαμψη

«Το 32% των τεστ βγαίνουν θετικά, αλλά και 60.000 να είναι οι νοσούντες, όπως εκτιμά το ΑΠΘ, θα χρειαστεί χρόνος για να δούμε κάμψη. Επιπλέον, υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα σε σχέση με το προηγούμενο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Εξαδάκτυλος και σε δραματικούς τόνους απηύθυνε έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν το σύστημα υγείας, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν υπερβεί τα όρια των φυσικών αντοχών τους στη Θεσσαλονίκη.

«Η κατάσταση είναι κρισιμότατη» εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε πως «οι Θεσσαλονικείς γιατροί ανταποκρίνονται επαρκώς και διαρκώς, αλλά δεν ξέρουμε πού θα φτάσουμε. Δεν απέχουμε πολύ από τις εικόνες που είδαμε στα νοσοκομεία στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».

50 νέες ΜΕΘ για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση

Η σοβαρή επιδημιολογική επιβάρυνση που υπάρχει στην πόλη και δεν φαίνεται να υποχωρεί παρά τις 12 συνεχόμενες ημέρες εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στο ΕΣΥ, με τα νοσοκομεία της πόλης να γεμίζουν σε χρόνο ρεκόρ τις κλίνες ΜΕΘ COVID που διαθέτουν.

«Πρέπει να καταλάβετε όλοι ότι είναι σοβαρή η κατάσταση στο Νομό Θεσσαλονίκης, στη Β. Ελλάδα» δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισκεπτόμενος την πόλη και μετά από διαδοχικές συσκέψεις με τις υγειονομικές αρχές ανακοίνωσε πως εντάσσονται στο τοπικό σύστημα υγείας 50 νέες ΜΕΘ, δηλαδή 6 στο ΑΧΕΠΑ, 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, 15 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο, 6 στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματάς.

Στη μάχη και στρατιωτικά νοσοκομεία

Επιπλέον, «στη μάχη, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα ρίξει τα στρατιωτικά νοσοκομεία, ενώ θα αυξηθούν οι θέσεις που διαθέτουν οι ιδιωτικές κλινικές» τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με το υπουργείο Υγείας να ετοιμάζεται να ρίξει στην μάχη με τον κορωνοϊό όλα του τα όπλα.

Νοσοκομειακοί γιατροί Θεσσαλονίκης: «Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση»

Για τις συνθήκες που επικρατούν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης μίλησε στην εκπομπη «Κοινωνία Ώρα MEGA» η κ. Δάφνη Κατσίμπα πρόεδρος Ένωσης Ιατρών νοσοκομείων Θεσσαλονίκης.

Όπως περιγράφει «βρισκόμαστε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Τα κρούσματα που έχουν ανάγκη νοσηλείας διαρκώς αυξάνονται, ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα που χρήζουν εντατικής θεραπείας. Δυστυχώς δεν υπάρχουν τόσες κλίνες ΜΕΘ και απλές κλίνες που να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Στις εφημερίες γίνεται συνωστισμός και δεν αρκούν τα κρεβάτια». Την ίδια ώρα κλείνουν ή συρρικνώνονται άλλες κλινικές με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία στην αντιμετώπιση των ασθενών άλλων παθήσεων.

Η κ. Κατσίμπα τόνισε την ανάγκη έστω την ύστατη στιγμή να στελεχωθεί το σύστημα υγείας με προσωπικό που μπορεί άμεσα να προσληφθεί.

Σημείωσε πως στη Θεσσαλονίκη ασθενείς με άλλα νοσήματα έχουν ήδη μεταφερθεί και συνεχίζουν να μεταφέρονται από δημόσια νοσοκομεία σε ΜΕΘ ιδιωτικών νοσοκομείων ώστε να ελευθερωθούν κλίνες για κορωνοϊό. Και έκανε λόγο για την ανάγκη επίταξης στη Θεσσαλονίκη των ιδιωτικών δομών ώστε να υπάρχει σχεδιασμός και προγραμματισμός από το κράτος.

Τέλος αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης σχετικά με την συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.  Για τα σωματεία των γιατρών, η κ. Κατσίμπα είπε πως «οι γιατροί δεν έχουν την πολυτέλεια να απομακρυνθούν από τα νοσοκομεία».  «Θα δώσουμε συστάσεις στα άλλα σωματεία εργαζομένων ώστε να τηρηθούν τα μέτρα», είπε η κ. Κατσίμπα, τονίζοντας ότι τα σωματεία θα αποφασίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα συμμετέχουν στις εκδηλώσεις,  που μπορεί να μην είναι συμμετοχή σε πορεία – αν πραγματοποιοηθεί- αλλά συμμετοχή σε εκδηλώσεις με αντιπροσωπείες.

Η ίδια ανέφερε πάντως πως σε ευρωπαϊκές χώρες πραγματοποιούνται μαζικές πορείες από γιατρούς και νοσηλευτές και στάθηκε στη σημασία σε αυτές τις περιπτώσεις της  τήρησης των μέτρων ασφάλειας.

Δερμιτζάκης: «Θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown»

Φόβους ότι σύντομα θα δούμε στη Θεσσαλονίκη εικόνες που είδαμε στην Ιταλία εκφράζει ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν , ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων» εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστούμε επέκταση στο lockdown.

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε, καθώς καθυστερούμε να δούμε διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις, τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί. «Οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση» είπε.

Ο κ. Δερμιτζάκης μίλησε και για το ενδεχόμενο να γίνει πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου από την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης.

«Οποιαδήποτε μορφή πορείας, συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι εγκληματική» τόνισε, επαναλαμβάνοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, την θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου.

Όπως πρόσθεσε, εκτιμά πως σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες.

Σύψας: Lockdown μέχρι την άνοιξη – Δεν αντέχουν για πολύ οι ΜΕΘ

«Η χώρα έχει μπει στη λεγόμενη εκθετική φάση και το σύστημα υγείας έχει αρχίσει να φτάνει στα όριά του, καθώς έχουμε έντονα ανοδικές τάσεις και στα κρούσματα και στις νοσηλείες και στις διασωληνώσεις» ανέφερε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Νίκος Σύψας.

«Βρισκόμαστε σε μια εξαιρετική δύσκολη φάση της πανδημίας στην Ελλάδα και ο κύριος λόγος είναι η τεράστια διασπορά που έγινε τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου», συνέχισε.

Σχολιάζοντας την πληρότητα του συνόλου των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στη χώρα, που βρίσκεται στο 71%, εκτίμησε:


«Αν μείνει σταθερός ο αριθμός των ΜΕΘ, δεν νομίζω να αντέξουν πάνω από 10 ημέρες, ωστόσο πιστεύω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ακόμα και μέσω της μετατροπής των κοινών κλινών σε περίπου κλινες ΜΕΘ με τη χρήση αναπνευστήρων και monitors ώστε να λειτουργούν ως οιονεί μονάδες εντατικής θεραπείας».

Για τη συμβολή των ιδιωτικών νοσοκομείων, ο κ. Σύψας σημείωσε μιλώντας στο CNN Greece πως «οποιαδήποτε κλίνη ΜΕΘ υπάρχει στην επικράτεια πρέπει να χρησιμοποιηθεί, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

«Τον τρόπο πρέπει να τον βρει η κυβέρνηση. Η κυριότερη λύση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι η μεταφορά των ασθενών που δεν έχουν Covid-19 από τις ΜΕΘ των δημοσίων στις ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσοκομείων, ώστε να απελευθερώνονται κλίνες εντατικής θεραπείας στο ΕΣΥ».

«Πρέπει ο ιδιωτικός τομέας να συμμετέχει στην αντιμετώπιση του κοροναϊού, αυτή τη στιγμή τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν συμμετέχουν στη νοσηλεία των ασθενών με Covid-19», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο lockdown που βρίσκεται σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου το χαρακτήρισε «light», εκτιμώντας:

«Δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του Μαρτίου που μας πέρασε και με μια μορφή lockdown θα ζήσουμε μέχρι την άνοιξη».

«Δεν βλέπω καμία περίπτωση μέχρι την άνοιξη να καταφέρουμε να προχωρήσουμε σε πλήρη άρση των απαγορευτικών μέτρων. Τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη ανακοινωθεί, που περιλαμβάνουν τη λειτουργία δημοτικών σχολείων θα, δούμε πώς θα δουλέψουν μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις διαφορές συγκριτικά με το προηγούμενο lockdown που επιβλήθηκε στη χώρα, τόνισε πως σε ότι αφορά τα ανοιχτά σχολεία «δεν είναι μόνο οι μαθητές, είναι και οι γονείς, οι δάσκαλοι και ο κόσμος γύρω από τη λειτουργία ενός σχολείου». Υπογράμμισε επίσης πως δεν υπάρχει ούτε χρονικός περιορισμός, ούτε τοπικός προσδιορισμός στις μετακινήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ