Με κομμένη την ανάσα περιμένει τώρα η παγκόσμια κοινότητα το πράσινο φως του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο της Pfizer, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο όπλο στον πόλεμο κατά του φονικού ιού
Με κομμένη την ανάσα περιμένει τώρα η παγκόσμια κοινότητα το πράσινο φως του αμερικανικού οργανισμού υγείας για το εμβόλιο της Pfizer, που, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, πρόκειται να αποτελέσει το πρώτο όπλο στον πόλεμο κατά του φονικού ιού.
Μετά τον ενθουσιασμό που ακολούθησε την ανακοίνωση περί αποτελεσματικότητας 90%, η επόμενη ημέρα έφερε πολλά… ερωτήματα σχετικά με τα επόμενα βήματα. Για παράδειγμα, πότε θα ξεκινήσει η διανομή του, πώς θα μεταφερθεί, και όσον αφορά τη χώρα μας, πόσα θα λάβει η Ελλάδα.
Επιχείρηση εμβόλιο
Μόλις δοθεί η απαραίτητη άδεια, η αμερικανική εταιρεία θα αποστείλει αεροπορικός προς την Ευρώπη τα πρώτα από τα 300 εκατομμύρια εμβόλια που έχει ήδη προπαραγγείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό πιθανολογείται ότι θα συμβεί περί τα τέλη Δεκεμβρίου, ενώ ο μεγάλος αριθμός των εμβολίων αναμένεται να είναι έτοιμος για αποστολή στα μέσα Ιανουαρίου.
Από την κεντρική Ευρώπη θα ξεκινήσει μια τεράστια αεροπορική επιχείρηση με στόχο να μοιραστούν τα εμβόλια προς όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η μεταφορά πρέπει να γίνει ταχύτατα λόγω της ευαισθησίας των εμβολίων.
Στην Ελλάδα αναμένεται να φθάσουν σε πρώτη φάση περίπου 1,6 εκατομμύρια δόσεις.
Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα ολοκληρωθεί στην Ελλάδα καθώς από την Αθήνα θα ξεκινήσει το μοίρασμά του προς τα νοσοκομεία αναφοράς Covid σε ολόκληρη την χώρα.
Τα εμβόλια θα αποθηκευτούν σε θαλάμους βαθιάς κατάψυξης στους -70 βαθμούς Κελσίου, όπου μπορούν να διατηρηθούν για 6 μήνες. Το εμβόλιο μπορεί να μείνει ενεργό και σε θαλάμους ψύξης από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μόλις μια εβδομάδα.
Το εμβόλιο χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία μέσω του συνθετικού MRNA το οποίο εκπαιδεύει τον ανοσοποιητικό σύστημα στην παραγωγή αντισωμάτων για τον covid19. Η πλήρη θωράκιση του οργανισμού θα χρειαστεί 2 δόσεις εμβολίου μέσα σε 28 ημέρες.
Ο εμβολιασμός θα γίνεται από εξειδικευμένο γιατρό παρουσία νοσοκόμου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα χρειαστεί να εμβολιαστεί περίπου το 60% του πληθυσμού της χώρας για να δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης απέναντι στον κοροναϊό, δηλαδή περίπου 6 με 7 εκατομμύρια Έλληνες.
Στόχος είναι αυτό να συμβεί το πρώτο 6μηνο του 2021. Μάλιστα εάν κυκλοφορήσουν και άλλα εμβόλια η διαδικασία θα γίνει ακόμα πιο σύντομα.
Ήδη το υπουργείο Υγείας και η εθνική επιτροπή εμβολιασμών έχουν ξεκινήσει τις απαραίτητες κινήσεις για να προετοιμαστούν τα νοσοκομεία της χώρας για τον εμβολιασμό.
Πόσο αναμένεται να κοστίζει το εμβόλιο
Νωρίτερα, ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μίλησε για το θέμα του εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανή τιμή του. Ο κ. Μανωλόπουλος αναφέρθηκε, επίσης, στις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη φύλαξη του εμβολίου, όπου θα πρέπει να συντηρείται στους -70 βαθμούς Κελσίου, τονίζοντας πως αυτές οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν.
«Όπως ξέρουμε η Pfizer θα κατασκευάζει το εμβόλιο και στη Γερμανία και το Βέλγιο, οπότε θα γλιτώσουμε το “εμπόδιο” του ταξιδιού από τις ΗΠΑ» τόνισε ο κ. Μανωλόπουλος, συμπληρώνοντας πως η δύσκολη διαδικασία μεταφοράς να επηρεάσει την τιμή του εμβολίου.
«Είναι δύσκολο να προσδιορίσει ακόμα την τιμή του εμβολίου, ίσως κυμαίνεται στα 20 – 40 ευρώ» ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας, εξηγώντας πως σε αυτό θα παίξει ρόλο και το αν θα υπάρχει άλλο διαθέσιμο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, δηλαδή αν θα λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.
BioNTech: Κάτω από τις συνήθεις η τιμή του εμβολίου
Από την πλευρά της, η εταιρία, με την οποία συνεργάζεται η Pfizer για την παραγωγή του εμβολίου, η BioNTech, ξεκαθάρισε πως «η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει τους οικονομικούς κινδύνους που έχουν αναλάβει οι ιδιώτες επενδυτές του».
«Προσπαθήσαμε να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη προσέγγιση που αναγνωρίζει ότι η καινοτομία απαιτεί κεφάλαιο και επενδύσεις. Το εμβόλιο θα πρέπει να αποτιμάται πολύ κάτω από τις συνήθεις τιμές της αγοράς. Η τιμή του εμβολίου θα αντικατοπτρίζει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και θα αποσκοπεί στο να διασφαλίσουμε την ευρεία πρόσβαση παγκοσμίως. Πιθανότατα θα υπάρχουν διαφορετικές τιμές στις χώρες» πρόσθεσε ο Ρίτσαρντσον, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Μόσιαλος: Δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το εμβόλιο
Για τις καταιγιστικές εξελίξεις στο… μέτωπο των εμβολίων κατά του κοροναϊού, μίλησε στο MEGA ο Ηλίας Μόσιαλος, εκφράζοντας την άποψή του σχετικά με τις προσδοκίες όλου του κόσμου.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και υπογράμμισε πως «είμαστε πολύ κοντά. Έχουμε την ενδιάμεση έκθεση των δύο εταιριών που ακόμη δεν έχει αναλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι πολύ εντυπωσιακό, κανείς δεν περίμενε ότι θα ανακοινωνόταν αποτελεσματικότητα 90%. Το 90% αφορά κυρίως στους νεότερους, δεν μας έχουν πει αν είναι εξίσου αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».
«Αυτό που ξέρουμε από εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε πιθήκους ξέρουμε ότι σε κάποια αυτός που το κάνει δεν μεταδίδει τη νόσο, σε άλλα έχει μειωθεί το ιικό φορτίο, άρα και να μεταδοθεί η νόσος δεν θα έχει την ίδια ένταση. Δεν ξέρουμε και πόσο θα μας προστατεύει. Το αδύναμο σημείο του ιού είναι ότι δεν μεταλλάσσεται εύκολα», συνέχισε ο ίδιος.
Τι είπε για το εμβόλιο της Pfizer
«Για το συγκεκριμένο εμβόλιο της Pfizer είναι δύο οι δόσεις. Για τα άλλα που είναι σε εξέλιξη είναι μία η δόση. Αλλά αυτό είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Είναι ένα τεχνικό θέμα. Ξέρουμε ότι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη, πιστεύουμε ότι θα είναι μεγάλη και για τις ευπαθείς ομάδες» εξήγησε ο κ. Μόσιαλος.
«Η κ. Κοτανίδου είπε ότι θα είναι ασφαλές το εμβόλιο, αφού δεν θα πάρει έγκριση αν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχει μεγάλες παρενέργειες που θα έχουν επιπτώσεις σε όσους το κάνει. Αν κάνετε οποιοδήποτε εμβόλιο μπορεί να έχετε λίγο πυρετό ή μικρό πόνο. Αυτό δεν είναι τίποτα από την προφύλαξη που μπορούμε να έχουμε από κοροναϊό. Οι κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου δεν διακόπηκαν εξαιτίας παρενεργειών, όπως έγινε με άλλες εταιρίες. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάτι που να μας ανησυχεί» τόνισε στη συνέχεια.
«Πάμε για ανοσία 60% στην κοινότητα»
«Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 80%, και το κάνει το 70% του πληθυσμού, θα έχουμε ανοσία στην κοινότητα 56%. Εγώ σας λέω ότι θα είναι 80% και θα το κάνει το 60% του πληθυσμού. Θα φτάσουμε σε ένα 48% ανοσίας στην κοινότητα. Σε αυτό όμως θα προστεθεί και η ανοσία όσων έχουν κολλήσει τον κοροναϊό μέσω φυσικής μόλυνσης. Η εκτίμηση η δική μου είναι ένα 10% του πληθυσμού ίσως και παραπάνω, ίσως και παραπάνω, θα το περάσει τη νόσο και θα αποκτήσει αντισώματα. Άρα πάλι έτσι θα φτάσουμε σε ένα 60%».
Υπογράμμισε όμως ότι και με 60% δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε με τον φονικό ιό: «Θα περάσουν δύο – τρεις μήνες αφότου έχει δημιουργηθεί αυτό το τείχος για να αρχίσει να φθίνει η νόσος».
«Το εμβόλιο πρέπει να είναι εθελοντικό»
«Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει εθελοντικά και όχι να επιβληθεί. Εγώ θα είμαι από τους πρώτους. Αν μου πουν να το κάνω αύριο θα το κάνω και αύριο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να επιβληθεί γιατί μπορεί να δημιουργηθούν υποψίες ότι μπορεί να το επιβάλλει το κράτος. Κάνω έκκληση στην επιστημονική κοινότητα να είμαστε οι πρώτοι που θα το κάνουν και οι πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων να ακολουθήσουν» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.
Σημαντική ανακάλυψη προανήγγειλε η γερμανική εταιρεία CureVac
Μάλιστα, όπως όλα δείχνουν, τα καλά νέα δεν σταματούν εδώ. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer, η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac ανακοίνωσε πως βρίσκεται στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης» στην προσπάθεια ανάπτυξης εμβολίου κατά του κορονοϊού. Μάλιστα, στην οποία εδώ και λίγους μήνες συμμετέχει και το γερμανικό Δημόσιο.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας Φραντς – Βέρνερ Χάας, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στο σημερινό πόντκαστ του Στάινγκαρντ, οι πρώτες μελέτες δείχνουν «δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση» και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες.
Ο κ. Χάας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρεία του θα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ το αργότερο την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται περίπου τρεις μήνες πίσω από τον ανταγωνισμό.
Υπενθυμίζεται πως εκτός των BioNTech-Pfizer, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κλείσει προκαταρκτικές συμφωνίες με την γερμανική CureVac και την αμερικανική Moderna.