Την ώρα που η Βρετανία εισέρχεται σε καθεστώς lockdown, ο Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως είναι πιθανή η άρση των σχετικών απαγορεύσεων πριν τα Χριστούγεννα.
Το χρονικό πλαίσιο στο οποίο η Βρετανία θα βγει από το lockdown και θα επιστρέψει στην κανονικότητα έθεσε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος υποστήριξε πως «υπάρχει φως στο τούνελ της πανδημίας της Covid-19».
Ειδικότερα, ο κ. Τζόνσον ανέφερε ότι το πανεθνικό lockdown – διαστήματος τεσσάρων εβδομάδων – είναι αρκετό για να συγκρατηθεί η εξάπλωση της πανδημίας και της ανόδου των κρουσμάτων και των θανάτων από κοροναϊό.
«Η βρετανική κυβέρνηση και οι περιφερειακές αρχές συνεργάζονται για μια κοινή προσέγγιση για την περίοδο των Χριστουγέννων, επειδή όλοι μας θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι οικογένειες μπορούν να ενωθούν, όπου και αν ζουν», ανέφερε ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας: «Οι συμβουλές που έχω λάβει τονίζουν ότι τέσσερις εβδομάδες είναι αρκετές ώστε αυτά τα μέτρα να έχουν πραγματικό αντίκτυπο, ώστε αυτοί οι κανόνες να λήξουν. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ».
Παράλληλα, ο βρετανός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως η Βρετανία μπορεί να επιστρέψει σε κάποια μορφή κανονικότητας πριν τα Χριστούγεννα, αν οι πολίτες τηρήσουν τα μέτρα. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα όσο το δυνατόν πιο φυσιολογικά και θα είμαστε σε θέση να ξανανοίξουμε πριν τα Χριστούγεννα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των τεστ και της ιχνηλάτησης για τους ασθενείς κοροναϊού που εφάρμοσε η χώρα, τόνισε ότι αυτό δεν είχε το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η κυβέρνηση, ωστόσο αυτό βελτιώνεται.
«Κατανοώ την απογοήτευση των ανθρώπων με το τεστ και την ιχνηλάτηση του NHS (σ.σ. το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας) και έχει δεχθεί πολύ κριτική και σαφώς χρειάστηκε ορισμένες φορές πολύς χρόνος οι άνθρωποι να πάρουν τα αποτελέσματα τους, αλλά το πρόγραμμα βελτιώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Ναι, δεν είχε τόσο μεγάλη επίδραση όσο θα θέλαμε, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια, προσδιορίζοντας τις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν προσβληθεί με την ασθένεια, καταφέραμε να μειώσουμε το (ποσοστό) R (σ.σ. δείκτης αναπαραγωγής των κρουσμάτων του κοροναϊού) με τρόπο που δεν νομίζω ότι θα το πετυχαίναμε διαφορετικά».