Κορωνοϊός : Πώς κατέληξε ο Μητσοτάκης στην απόφαση για γενικευμένο lockdown

Τι είπαν οι επιστήμονες στον Μητσοτάκη για τις ΜΕΘ και πως κλείδωσε η απόφαση για lockdown

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση για lockdown σε όλη τη χώρα, η οποία μάλιστα ελήφθη μία μέρα μετά την έναρξη των νέων μέτρων στην Αττική και  το κλείσιμο της εστίασης.

Πρόκειται για μία απόφαση που έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο ενώ έντονες είναι και οι αντιδράσεις των κομμάτων αντιπολίτευσης που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι απέτυχε με την πολιτική που ακολούθησε στο να θωρακίσει έγκαιρα το σύστημα Υγείας και να περιορίσει την εξάπλωση του ιού.

Το lockdown αναμένεται να ξεκινήσει από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου και θα διαρκέσει ένα μήνα, ωστόσο τα ερωτήματα μέχρι τις τελικές ανακοινώσεις τις οποίες και θα κάνει ο πρωθυπουργός σε λίγες ώρες παραμένουν πολλά.

Γιατί η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε καθολικό lockdown στον πρωθυπουργό χωρίς καν να εκτιμήσει την πρόοδο των νέων μέτρων και γιατί θα ζήσουμε ξανά στιγμές Μαρτίου για έναν ολόκληρο μήνα και όχι για 15 ημέρες.

Τι είδαν οι λοιμωξιολόγοι και εισηγήθηκαν lockdown στον πρωθυπουργό

Σίγουρα μεγάλο ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξαν τα τρία αρνητικά ρεκόρ  που καταγράφηκαν στη χώρα το προηγούμενο 24ωρο.

Το τριπλό αρνητικό ρεκόρ δηλαδή σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους, καθώς οι 832 διαγνώσεις σε Θεσσαλονίκη και οι 588 σε Αττική αποδεικνύουν περίτρανα πως η κατάσταση είναι κρίσιμη.

Ιδιαίτερη κρίσιμη θεωρείται και η πίεση στις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό πως την ώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε lockdown – και μετρά 832 κρούσματα- , οι ΜΕΘ-Covid είναι 102 και από αυτές οι 71 είναι κατειλημμένες και οι 31 κενές (πληρότητα 70%).

Περίπου στην ίδια κατάσταση βρίσκεται και η Αττική η οποία από τις 144 ΜΕΘ-Covid , 104 είναι κατειλημμένες και οι 40% κενές.

Ο κύριος λόγος λοιπόν που οι ειδικοί μετά από αλλεπάλληλες και πολύωρες συσκέψεις πρότειναν καθολικό lockdown στον πρωθυπουργό ήταν επειδή υπάρχει πρωτόγνωρη και ανησυχητική πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας. 

Η πίεση είναι τόση που χρειάζεται να δημιουργηθούν εφεδρείες και στις ΜΕΘ της Αττικής σε περίπτωση που γεμίζουν όλες οι εντατικές Covid στη Θεσσαλονίκη.

Το παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός πως η Αττική ήδη δέχεται πίεση και αυτό άλλωστε φαίνεται και στο ΕΣΥ είχε ως αποτέλεσμα οι λοιμωξιολόγοι να επιλέξουν την μόνη βέβαιη λύση με την οποία υπάρξει βέβαιη μείωση σε κρούσματα, νεκρούς και διασωληνωμένους.  Δηλάδή το lockdown.

Το παρασκήνιο των αποφάσεων  πάντως στη τηλεδιάσκεψη που έγινε το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν δραματικό, καθώς οι ειδικοί εξέτασαν αρχικά το ενδεχόμενο να κλείσει μόνο η Αττική, ενώ στο τραπέζι έπεσε και το δεκαπενθήμερο lockdown, αντί του ενός μήνα.

Η επιτροπή διαπίστωσε πως χωρίς οριζόντια μέτρα η διασπορά θα έβγαινε εκτός ελέγχου το Σαββατοκύριακο κι έτσι ήταν αδύνατο να δοθεί περαιτέρω χρόνος ώστε να γίνει εκτίμηση των ήδη σκληρών μέτρων που είχαν ληφθεί για την Αττική.

Επίσης αποφάνθηκαν πως δεν ήταν αρκετές οι δεκαπέντε ημέρες για lockdown, καθώς τα αποτελέσματα θα φανούν σε τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Δηλαδή είναι πολύ πιθανό σε δύο εβδομάδες να βλέπουμε ακόμη αυξητική τάση στα κρούσματα που θα αντανακλά την κατάσταση προ 10-15 ημερών.

Κανένα μοντέλο δεν προέβλεψε με ακρίβεια αυτό που έγινε στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά την κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, εκείνη παραμένει στο κόκκινο, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως η απότομη διασπορά, η οποία είχε κατακόρυφη άνοδο μέσα μόλις σε δύο εβδομάδες, ξεπέρασε όλα τα μαθηματικά μοντέλα και προβλέψεις.

Οι ειδικοί περίμεναν δηλαδή πως τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη θα δεκαπλασιαζόντουσαν (περίπου προς το τέλος Νοεμβρίου), ωστόσο δεν περίμεναν να γίνει αυτό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Την ίδια ώρα η διασπορά του ιού και στις γύρω περιοχές, Ιωάννινα, Σέρρες, Δράμα, Ροδόπη, Μαγνησία προκαλεί επιπλέον ασφυκτική πίεση σε όλο το σύστημα Υγείας της Βόρειας Ελλάδας με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαία η «δημιουργία χώρου» στις ΜΕΘ της Αττικής, ώστε να υποδεχτούν περιστατικά και από την πρωτεύουσα αλλά και από άλλες περιοχές της Ελλάδας. 

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα είναι πιο κρίσιμη από αυτή της Αττικής και για το λόγο αυτό το ενδιαφέρον των επιστημόνων και της κυβέρνησης είναι στραμμένο εκεί.

Επιχειρησιακό σχέδιο σε περίπτωση που γεμίζουν οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Η κατάσταση θεωρείται κρίσιμη και οριακή για τις κλίνες ΜΕΘ, ενώ τα υπόλοιπα θεωρούνται προς το παρόν διαχειρίσιμα.

Ήδη μάλιστα έχει εκπονηθεί σχέδιο σε περίπτωση που χρειαστεί ασθενείς με Covid-19 να μεταφερθούν στην πρωτεύουσα.

Το σχέδιο αυτό προβλέπει την αεροδιακομιδή των βαριά ασθενών με Covid-19 με στρατιωτικά αεροσκάφη. Σε κάθε αεροσκάφος χωράνε έως τρεις ειδικές κάψουλες οι οποίες θα συνδέονται με ιατρικές συσκευές. Έτσι ο ασθενής θα μεταφέρεται ταχύτατα και με ασφάλεια σε κάποιο νοσοκομείο αναφοράς της Αττικής.

Ήδη ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, μαζί με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Δημήτρη Πύρρο, έχουν μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να οργανώσουν και να συντονίσουν το προσωπικό σε περίπτωση που σημάνει κόκκινος συναγερμός.

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός

Υπενθυμίζεται πως στις 12 το μεσημέρι θα ανακοινώσει lockdown σε όλη τη χώρα πιθανόν για ένα μήνα, με κλειστά τα λύκεια και τα γυμνάσια.

Στο πλευρό του ο πρωθυπουργός θα έχει και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, ώστε μαζί να  απαντήσουν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. 

Το lockdown που θα ανακοινωθεί θα έχει διάρκεια ενός μήνα. Σε κάθε περίπτωση, εκατομμύρια άνθρωποι που θα βρεθούν στην ανάγκη να μετακινηθούν, θα χρειάζεται να στέλνουν sms.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από