Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη : Μετά τη Γαλλία, και η Αυστρία στο στόχαστρο των τρομοκρατών

Ο τρόμος επέστρεψε στην Ευρώπη : Μετά τη Γαλλία, και η Αυστρία στο στόχαστρο των τρομοκρατών

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των είκοσι ημερών, δύο ευρωπαϊκές χώρες - η Γαλλία και η Αυστρία - έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, δείχνοντας ότι μια νέα δύσκολη περίοδος ξεκινά για τις σχέσεις της Ευρώπης με τα ακραία ισλαμιστικά καθεστώτα.

Τη χειρότερη δυνατή στιγμή, την ώρα που η Ευρώπη μαστίζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού, μια δεύτερη «ασθένεια» ξαναχτύπησε τη Γηραιά Ήπειρο: αυτή της τρομοκρατίας.

Μέσα σε διάστημα μικρότερο των είκοσι ημερών, δύο ευρωπαϊκές χώρες – η Γαλλία και η Αυστρία – έπεσαν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, δείχνοντας ότι μια νέα δύσκολη περίοδος ξεκινά για τις σχέσεις της Ευρώπης με τα ακραία ισλαμιστικά καθεστώτα.

Δεκατρείς μόλις μέρες μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί, ο τρόμος χτύπησε και πάλι στη Γαλλία την περασμένη Πέμπτη με την επίθεση με μαχαίρι στον καθεδρικό ναό της Νοτρ Νταμ στο κέντρο της Νίκαιας. Το δράμα ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βιέννη, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση έλαβε χώρα.

Πολλές ισλαμικές χώρες έχουν βρει έναν αδίστακτο εχθρό στο πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν με την αφορμή της υπόθεσης των σκίτσων κατά του Μωάμεθ. Στο Κατάρ και το Κουβέιτ συνεχίζεται το μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, έπειτα από κάλεσμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε πολλές χώρες συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας και του Μακρόν. 

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος έγινε και στόχος της Αλ Κάιντα, με την τζιχαντιστική οργάνωση Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μαγρέμπ (Aqmi)  να καλεί σήμερα τους υποστηρικτές της να σκοτώσουν όποιον προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ και να απειλεί με εκδίκηση τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Γιατί έγινε τώρα επίθεση στην Αυστρία;

Την παραμονή του ολικού lockdown στην Αυστρία, οι άγνωστοι μέχρι στιγμής δράστες επέλεξαν να χτυπήσουν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Είχε προηγηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου μια επίθεση Τούρκων νεαρών στην εκκλησία του αγίου Αντωνίου στο 10ο διαμέρισμα (το Φαβορίτεν) της Βιέννης.

Σύμφωνα με τα αυστριακά μέσα, περίπου 30 με 50 αγόρια τουρκικής καταγωγής μπήκαν στην εκκλησία και άρχισαν να ουρλιάζουν «Allahu akbar» και να καταστρέφουν παγκάκια και σκεύη. Κανείς δεν τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια του συμβάντος, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι νέοι συναντήθηκαν νωρίτερα την ίδια ημέρα σε μια πλατεία, όπου φώναζαν «Ισλαμικά συνθήματα» και έριχναν πυροτεχνήματα.

Η επίθεση αυτή σχετιζόταν με την υπόθεση με τα σκίτσα του Μωάμεθ και καταδικάστηκε σε έντονο ύφος από τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Συγκεκριμένα, ο αυστριακός καγκελάριος έγραψε στο Twitter ότι η κυβέρνησή του δεν θα ανεχθεί τον θρησκευτικό εξτρεμισμό, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι Χριστιανοί στη χώρα πρέπει να είναι σε θέση να «ασκούν την πίστη τους ελεύθερα και με ασφάλεια».

Είναι γνωστή η σκληρή στάση του Κουρτς απέναντι στην Ανατολή: η Αυστρία έχει αρνηθεί επανειλημμένα να φιλοξενήσει πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά, ενώ ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι ένθερμος υποστηρικτής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις προκλήσεις της απέναντι στην ΕΕ.

Στο ναδίρ οι σχέσεις Γαλλίας – Ισλάμ

Όλα ξεκίνησαν με τον αποκεφαλισμό του καθηγητή Σαμουέλ Πατί στις 16 Οκτωβρίου από έναν νεαρό Τσετσένο, επειδή είχε δείξει στους μαθητές του, στο πλαίσιο ενός μαθήματος, σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι η Γαλλία, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης, δεν θα αποκηρύξει τα σκίτσα, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων στον μουσουλμανικό κόσμο. Μάλιστα, τα σκίτσα του Charlie Hebdo φιγούραραν στις προσόψεις κτιρίων της Γαλλίας. 

Εκφραστής της οργής των ισλαμικών χωρών έγινε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ούτως ή άλλως διατηρεί χρόνια κόντρα με τον Εμανουέλ Μακρόν για σωρεία ζητημάτων. Ο Ερντογάν, λοιπόν, κάλεσε σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, έκκληση που εισακούστηκε από χώρες όπως το Κατάρ και το Κουβέιτ. Σχολίασε μάλιστα ότι ο Γάλλος ομόλογός του έχει «ψύχωση» μαζί του.

Ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε σπασμωδικά: αντί να καταδικάσει τις ακραιότητες Ερντογάν, προχώρησε σε έναν «πόλεμο» προς το Ισλάμ. Μίλησε για κλείσιμο τζαμιών και άλλων οργανώσεων στη Γαλλία που έχουν σχέση με τον εξτρεμισμό, υποστήριξε ανοιχτά τα αμφιλεγόμενα σκίτσα του Charlie Hebdo και ισχυρίστηκε ότι «το Ισλάμ βρίσκεται σε κρίση σε όλον τον κόσμο».

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τις τελευταίες ημέρες εναντίον της Γαλλίας σε πολλές αραβικές και μουσουλμανικές χώρες. Ορισμένοι έκαψαν γαλλικές σημαίες και ομοιώματα του Γάλλου προέδρου. 

Ακολούθησε η τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Νίκαιας, όπου τρεις άνθρωποι μαχαιρώθηκαν θανάσιμα από έναν 21χρονο μέσα στον καθεδρικό ναό της πόλης.

Μετά από αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν κατέβασε μεν τους τόνους, αλλά δεν άλλαξε τη στάση του αυτή η οποία έχει εξαγριώσει τον μουσουλμανικό κόσμο.

«Η Γαλλία δεν έχει πρόβλημα με καμία θρησκεία! Η Γαλλία μάχεται ενάντια στην τρομοκρατία στο όνομα του Ισλάμ, όχι ενάντια στο ίδιο το Ισλάμ. Το γαλλικό κράτος δεν έχει επίσημη θρησκεία. Η γαλλική κοινωνία τις φιλοξενεί όλες. Επομένως, όλες οι Γαλλίδες και όλοι οι Γάλλοι πρέπει να μπορούν να ζουν με ηρεμία, ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Al Jazeera ο Μακρόν σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα αποκλιμάκωσης και ειρήνης.

Το μήνυμα Μακρόν για την επίθεση στη Βιέννη

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε ο Εμανουέλ Μακρόν στον λαό της Αυστρίας μέσω Twitter.

«Εμείς οι Γάλλοι μοιραζόμαστε το σοκ και τον πόνο του αυστριακού λαού που χτυπήθηκε αυτό το βράδυ από μια επίθεση στην καρδιά της πρωτεύουσας της Βιέννης. Μετά τη Γαλλία, μια φίλη χώρα δέχθηκε επίθεση. Είναι η Ευρώπη μας. Οι εχθροί μας πρέπει να ξέρουν με ποιον τα βάζουν. Δεν θα υποχωρήσουμε», έγραψε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ