Ο κορωνοϊός την τελευταία εβδομάδα σαρώνει σχεδόν όλη τη χώρα με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες ανακοινώθηκαν συνολικά 3.734 νέες μολύνσεις από τον ιό ενώ χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων «σκαρφάλωσε» στους 140
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα ολοένα και αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας καθώς ο ιός εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα.
Σχεδόν όλη η βόρεια Ελλάδα καθώς και η Αττική αλλά και άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας έχουν «κοκκινήσει» ενώ η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά κρίσιμη και δεν αποκλείεται τις επόμενες ώρες να έχουμε εξελίξεις, καθώς υπάρχουν εισηγήσεις για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 8 το βράδυ.
Ο κοροναϊός την τελευταία εβδομάδα σαρώνει σχεδόν όλη τη χώρα με τους αριθμούς να προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες. Μόνο τις τελευταίες δύο ημέρες ανακοινώθηκαν συνολικά 3.734 νέες μολύνσεις από τον ιό ενώ χθες, ο αριθμός των διασωληνωμένων «σκαρφάλωσε» στους 140.
Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη που τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και η πίεση που έχει αρχίσει να γίνεται ορατή στα νοσοκομεία, οδηγούν την κυβέρνηση σε μία σειρά νέων μέτρων προκειμένου να τιθασεύουν τον ιό αλλά και να διαχειριστούν τα σοβαρά κρούσματα που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα, Δευτέρα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, προανήγγειλε τη λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων, όπως απαγόρευση της κυκλοφορίας ακόμη και από τις 8 το βράδυ και απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού.
Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη την Κυριακή μέτρησε 449 νέα κρούσματα και το Σάββατο 839.
«Είμαστε σε πόλεμο»
«Είμαστε σε έναν πόλεμο αυτή τη στιγμή και πρέπει σήμερα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε το κακό. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί, θέλουν χρόνο μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν, ωστόσο δεδομένου του τεράστιου αριθμού κρουσμάτων θα χρειαστεί να πάρουμε και πιο αυστηρά μέτρα.
Ήδη έχω εισηγηθεί απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα στις 8-9 το βράδυ, αλλά και απαγόρευση μετακινήσεων μέσα κι έξω από τον νομό. Δεν είναι καθολικού lockdown, το λιανεμπόριο θα είναι ανοιχτό, οι υπηρεσίες ανοιχτές, δε θα απαιτούνται SMS για την κυκλοφορία», δήλωσε ο κ. Ζέρβας στον Σκάι δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τη σοβαρότητα της κατάστασης για τη συμπρωτεύουσα.
Φαινόμενα συνωστισμού
Πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποφευχθεί το κλείσιμο της παραλίας, ενώ θέλοντας να περιγράψει τα φαινόμενα συνωστισμού που καταγράφονται κάθε βράδυ στις πλατείες και στους εξωτερικούς χώρους, επισήμανε ότι «καθημερινά μαζεύουμε 3-4 φορές μεγαλύτερες ποσότητες σκουπιδιών στους κοινόχρηστους χώρους».
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη οδήγησε χθες το υπουργείο Υγείας να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενισχύοντας τις ΜΕΘ των νοσοκομείων.
Σύμφωνα το σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.
Πού προστίθενται ΜΕΘ
Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.
Από την πλευρά ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα τονίζοντας ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι παντού.
Η ελπίδα μας είναι ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης και θα αρχίσουμε να βλέπουμε την όποια ευεργετική επίδραση θα έχουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί, πριν τα τελευταία. Δεν μπορούν να αποδώσουν σε μία εβδομάδα. Δεν προλαβαίνει η ευνοϊκή επίδραση των μέτρων να φανεί στην επιδημία με βάση το χρόνο επώασης του ιού. Δεν πρέπει να απογοητευτούμε με όσα θα δούμε αυτή τη βδομάδα. Σημασία έχει να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης που υπήρχε», είπε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Το επόμενο επίπεδο μέτρων θα είναι ένα γενικευμένο lockdown στη Θεσσαλονίκη. Κάτι τέτοιο θα έχει μεγάλες συνέπειες, οικονομικές και ψυχολογικές. Καλό θα ήταν λοιπόν οι Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν στην εφαρμογή των μέτρων», προειδοποίησε ο ίδιος.
20.000 κρούσματα τον Οκτώβριο
Τις τελευταίες ημέρες του Οκτωβρίου τα αρνητικά ρεκόρ έσπαγαν το ένα μετά το άλλο ενώ ο μήνας ολοκληρώθηκε με περίπου 20.000 κρούσματα, δηλαδή τα μισά από τα κρούσματα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας.
Χθες, παρότι Κυριακή, μέρα κατά την οποία συνήθως τα κρούσματα είναι μειωμένα, λόγω υπολειτουργίας των ερευνητικών κέντρων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον τρίτο χειρότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, με 1.678 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.
Πλέον ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα έσπασε το «φράγμα» των 40.000, χωρίς να λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κάνοντας λόγο ακόμα και 4.000 κρούσματα ημερησίως.
Για να αποφευχθούν τα παραπάνω εφιαλτικά σενάρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει νέα πολύ αυστηρά μέτρα, που παραπέμπουν σε αυτά του Μαρτίου, τη στιγμή που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις επιστρέφουν σε lockdown για να προστατευτούν από το δεύτερο κύμα του φονικού ιού.
Στην κυβέρνηση επικρατεί έντονος προβληματισμός για την αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται σε όλη τη χώρα αλλά και τη μεγάλη διασπορά που υπάρχει.
Τα τελευταία μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση στοχεύουν στην ανάσχεση της πανδημίας ωστόσο όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα πρόκειται για δυναμικά μέτρα τα οποία εάν χρειαστεί θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα της πανδημίας.
Τα τρία νέα μέτρα που είναι στο «τραπέζι»
Είναι προφανές ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων, τότε οι λοιμωξιολόγοι θα εισηγηθούν αυστηροποίηση των μέτρων.
Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση κυκλοφορίες στις περιοχές αυξημένου κινδύνου να ξεκινάει πριν τις 12, να αυξηθεί περαιτέρω το ποσοστό της τηλεργασίας με απώτερο στόχο την αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ αλλά και να απαγορευτεί η μετακίνηση από νομό σε νομό.
Αν και η Ελλάδα, έχει αποφύγει -προς το παρόν- το καθολικό lockdown, τα πάντα θα κριθούν από την επιτυχία ή μη των νέων αυτών μέτρων.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέγουμε ασθενείς
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, με συνέντευξή του τονίζει, μάλιστα, πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση να «επιλέγουν» αρρώστους τα νοσοκομεία προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.
«Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000» εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο OPEN. Την ώρα που τόσο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία «τρομάζει», η χώρα από την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνει σε νέο καθεστώς μέτρων με σκοπό την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του ιού.
«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα.
Η κατανομή των κρουσμάτων
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και χθες ο αριθμός των νέων μολύνσεων από κοροναϊό, ενώ ανησυχία προκαλεί η μεγάλη διασπορά του ιού σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Δείτε αναλυτικά την κατανομή των κρουσμάτων.
- 25 εισαγόμενα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
- 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
- 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
- 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
- 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
- 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
- 112 κρούσματα στη Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
- 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
- 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
- 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
- 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Πάνω από 40.000 τα κρούσματα
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες, ενώ 4.137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.