Κορωνοϊός : Με κακούς οιωνούς μπήκε ο Νοέμβριος – Στα 40.000 τα κρούσματα – Στοίχημα η απόδοση των μέτρων

Κορωνοϊός : Με κακούς οιωνούς μπήκε ο Νοέμβριος – Στα 40.000 τα κρούσματα – Στοίχημα η απόδοση των μέτρων

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον Νοέμβριο να παίρνει τη σκυτάλη ακριβώς από το σημείο που τελείωσε ο «χειρότερος» -μέχρι στιγμής- μήνας στη μάχη της χώρας μας με τον φονικό ιό, ο Οκτώβριος.

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊού στη χώρα μας, με τον Νοέμβριο να παίρνει τη σκυτάλη ακριβώς από το σημείο που τελείωσε ο «χειρότερος» -μέχρι στιγμής- μήνας στη μάχη της χώρας μας με τον φονικό ιό, ο Οκτώβριος.

Ο Οκτώβριος ολοκληρώθηκε με περίπου 20.000 κρούσματα, δηλαδή τα μισά από τα κρούσματα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας. Σήμερα, παρότι Κυριακή, όπου συνήθως τα κρούσματα είναι μειωμένα, λόγω υπολειτουργίας των ερευνητικών κέντρων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τον τρίτο χειρότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων, με 1.678 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις.

Πλέον τα κρούσματα στην Ελλάδα έσπασαν το «φράγμα» των 40.000 και αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ δεν λείπουν οι εφιαλτικές προβλέψεις για ακόμα και 4.000 κρούσματα ημερησίως.

Για να αποφευχθούν τα παραπάνω εφιαλτικά σενάρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει νέα πολύ αυστηρά μέτρα, που παραπέμπουν σε αυτά του Μαρτίου, τη στιγμή που όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις επιστρέφουν σε lockdown για να προστατευτούν από το δεύτερο κύμα του φονικού ιού.

Αν και η Ελλάδα, έχει αποφύγει -προς το παρόν- το καθολικό lockdown, τα πάντα θα κρίνει η επιτυχία ή μη των νέων αυτών μέτρων. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη φαίνεται να βρίσκεται μια «ανάσα» από το ολικό lockdown, καθώς η κατάσταση τείνει να βγει εκτός ελέγχου. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εφαρμογή των μέτρων στη συμπρωτεύουσα και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA οι επόμενες 4 – 5 ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και θα κρίνουν το αν η πόλη θα μπει σε γενικευμένο lockdown, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι δυσοίωνες.

Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε και ο ΣΚΑΪ, είναι ότι πλέον ο δείκτης θετικότητας, που δείχνει τη διασπορά στον πληθυσμό, είναι πάνω από 10%, ποσοστό που προκύπτει από το ότι την Κυριακή ανιχνεύθηκαν 1.678 νέα κρούσματα κοροναϊού σε σύνολο 16.000 τεστ που διενεργήθηκαν (περιλαμβανομένων των rapid tests που διενεργεί ο ΕΟΔΥ). Υπενθυμίζεται ότι το όριο που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για τον εν λόγω δείκτη είναι το 4%, όπως έχει πει και ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο, που είχαμε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα (2.056), ο δείκτης θετικότητας ήταν 7,85%, καθώς εκείνη την ημέρα είχαν διεξαχθεί 26.185 τεστ.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη, ένα βήμα από το ολικό lockdown

Την ίδια στιγμή, στη Θεσσαλονίκη, μετά τα 839 κρούσματα του Σαββάτου, και τις 449 της Κυριακής οι νέες μολύνσεις ήταν πολύ υψηλές, σε σχέση και με τον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα να έχει ενεργοποιηθεί ήδη σχέδιο έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ για να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της περιοχής.

Σύμφωνα το εν λόγω σχέδιο, που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό. Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Άγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, 4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, 6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μεταβαίνει τη Δευτέρα το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπου θα επισκεφθεί διαδοχικά το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ και το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς».

Όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, μετά την επίσκεψή του στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ο υπουργός θα κάνει δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας στις 5 το απόγευμα.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται διευρυμένο σχέδιο αεροδιακομιδών από τη Θεσσαλονίκη προς άλλες περιοχές με διαθέσιμες ΜΕΘ. Ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, σε μια ύστατη προσπάθεια να καρποφορήσουν οι προκηρύξεις για ιατρικό προσωπικό στις ΜΕΘ, εξετάζεται από το υπουργείο Υγείας να δοθεί ως κίνητρο στους γιατρούς, εντατικολόγους, πνευμονολόγους, αναισθησιολόγους, μισθός της τάξεως των 3.000 ευρώ για το διάστημα που θα υπηρετούν στις ΜΕΘ Covid-19.

«Τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000…»

O Παναγιώτης Γαργαλιάνος, λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων μίλησε στην εκπομπή «ΜEGA Σαββατοκύριακο» δίνοντας μια εκτίμηση για την πανδημία και κατά πόσο θα βοηθήσουν τα νέα μέτρα στον περιορισμό της.

Όπως είπε, σημασία δεν έχει μόνο να λαμβάνουμε μέτρα αλλά και να τα εφαρμόζουμε. «Αν δεν υπάρξει ομόνοια και ομοψυχία όλων των Ελλήνων, ό,τι μέτρα και να πάρουμε – εκτός αν μας κλείσουν μέσα- δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα» προειδοποίησε.

Στο ερώτημα γιατί δεν αποφασίστηκε νωρίτερα η εφαρμογή του μέτρου της μάσκας παντού, απάντησε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις που είχαν να κάνουν με τον προβληματισμό σχετικά με τα πρόστιμα που θα επιβάλλονταν. Τις αποφάσεις πάντως, όπως διευκρίνισε,  τις λαμβάνει η πολιτεία κατόπιν εισηγήσεων. «Το θέμα της καθολικής χρήσης μάσκας ήταν κάτι το οποίο πιστεύαμε ότι ίσως μπορούσε να έχει εφαρμοστεί νωρίτερα».

Σε μια εκτίμηση για την πορεία της πανδημίας, είπε ότι «αν δεν έχουμε πλήρη συμμόρφωση και ομοφωνία θα φθάσουμε σε κρούσματα που δεν τα έχουμε φανταστεί. Αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση, τα 2.000 κρούσματα είναι εύκολο να γίνουν 4.000 κρούσματα. Και αυτό δεν είναι τρομολαγνεία, αλλά πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Σε περίπτωση που με τα μέτρα που αποφασίστηκαν δεν καταφέρουμε να ανασχέσουμε την πανδημία, τότε θα χρειαστεί να πάμε σε γενικό lockdown, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό.

Σχετικά με την πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας είπε ότι σε περιοχές της δυτικής Μακεδονίας οι ΜΕΘ έχουν καλυφθεί σε υψηλό ποσοστό ενώ για την Αττική είπε πως αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση της πανδημίας, μπορεί από το 60-65% που βρίσκεται στην παρούσα φάση η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ να φθάσουμε την επόμενη εβδομάδα στο 80%.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιλέγουμε ασθενείς

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, με συνέντευξή του τονίζει, μάλιστα, πως μπορεί να φτάσουμε ακόμα και τις 3.000 κρούσματα, αλλά και πως υπάρχει περίπτωση να «επιλέγουν» αρρώστους τα νοσοκομεία προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις.

«Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000» εκτίμησε ο καθηγητής Γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στο OPEN. Την ώρα που τόσο ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, όσο και ο αριθμός των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία «τρομάζει», η χώρα από την ερχόμενη Τρίτη 3 Νοεμβρίου μπαίνει σε νέο καθεστώς μέτρων με σκοπό την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του ιού.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς δεν υπάρχει ούτε πανάκια ούτε κάποιος μαγικός τρόπος με τον οποίο σε μικρό χρονικό διάστημα θα μειώσουμε τα κρούσματα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κινούνται στο σωστό πλαίσιο και κάνουν δύο πράγματα. Πρώτον εντείνουν την προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και του ελέγχου της μετάδοσης του κοροναϊού στις περιοχές όπου δεν υπάρχουν καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά. Δεύτερον με τη χρήση μάσκας παντού αλλά και με την απαγόρευση κυκλοφορίας προστατεύουν τις περιοχές όπου η κατάσταση είναι καλή» σημειώνει ο κ. Δερμιτζάκης.

Σχετικά με τον διπλασιασμό των κρουσμάτων ο καθηγητής Γενετικής τόνισε ότι «σίγουρα έχουμε άλλη μία εβδομάδα αυξήσεων στο ρυθμό που είχαμε μέχρι τώρα. Τα προηγούμενα μέτρα θα αφήσουν ένα αποτύπωμα αλλά όχι όσο τα καινούργια. Μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο μπορεί τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 3.000. Η συγκεκριμένη πορεία είναι φυσιολογική».

Ακόμη επεσήμανε ότι «οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Υπάρχει περίπτωση κάποιοι άνθρωποι να μην έχουν την κάλυψη της εντατικής θεραπείας. Κυρίως θα είναι άνθρωποι που έχουν μικρή πιθανότητα να επωφεληθούν από αυτή. Αυτό μπορεί να χρειαστεί να το αντιμετωπίσουμε μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο και μέχρι να πιάσουν τα μέτρα», κατέληξε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Μακριά από το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ, αλλά σε τετραψήφιο αριθμό κυμάνθηκαν και σήμερα τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.678 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 91 συνδέονται με συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Μάλιστα, για ακόμα μια μέρα, η Θεσσαλονίκη κατέκτησε την «μαύρη» πρωτιά, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, από τα 1.678 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας το τελευταίο 24ωρο, τα 449 καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ σε συναγερμό βρίσκεται και η Αττική με 300 κρούσματα.

Την ίδια στιγμή, σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Για παράδειγμα, στην Ροδόπη καταγράφηκαν 112 νέα κρούσματα, στη Δράμα 90, σε Ιωάννινα και Λάρισα 59, στις Σέρρες 54 και στον Έβρο 48.

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως παρατηρείται πολύ μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα.

Αναλυτικά:

  • 25 εισαγόμενα κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 300 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 449 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 32 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 90 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 48 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 19 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 59 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 42 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 είχαν επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
  • 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 40 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 112 κρούσματα στη  Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 54 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 30 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σύρου
  • 27 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 22 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 58 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Πάνω από 40.000 τα κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 40.929, εκ των οποίων το 55.1% άνδρες, ενώ 4.137 (10.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 13.493 (33.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 140 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 37 (26.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 291 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 9 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 635 θανάτους συνολικά στη χώρα. 241 (38.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0 έως 103 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ