Την εκτίμησή του πως σύντομα, εντός της εβδομάδας, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το κρίσιμο «φράγμα» των χιλίων εξέφρασε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Την εκτίμησή του πως σύντομα, εντός της εβδομάδας, τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα θα ξεπεράσουν το κρίσιμο «φράγμα» των χιλίων εξέφρασε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.
«Το τελευταίο διάστημα υπάρχει μια έντονη αυξητική τάση, την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε φτάσει πάνω από 900, μέσα στην εβδομάδα το πιο πιθανό είναι να φτάσουμε σε τετραψήφιο, πάνω από 1.000 κρούσματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στον Real Fm 97,8.
Ερωτηθείς αν θα γίνει σήμερα αυτό απάντησε «είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, οι επόμενες εβδομάδες αναμένονται πολύ δύσκολες και στο πλαίσιο αυτό γίνονται τα τεστ για τον εντοπισμό και την απομόνωση των ασθενών, ώστε να υπάρξει ανάσχεση της διασποράς.
Φόβοι ειδικών για πίεση στο ΕΣΥ λόγω του ρεκόρ κρουσμάτων
Βέβαια η εκτίμηση του Προέδρου του ΕΟΔΥ για νέο ρεκόρ κρουσμάτων δεν είναι η μόνη, καθώς αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν αναφέρει πως σύντομα θα περάσουμε τα 1.000 κρούσματα.
Ειδικότερα η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας, Αθηνά Λινού ανέφερε πως «σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ», είπε κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.
«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.
Από την πλευρά του ο ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως δεν αποκλείεται να δούμε αυτή την βδομάδα πάνω από 1.000 κρούσματα ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την πίεση στο σύστημα υγείας αναφέροντας πως οι νοσηλευόμενοι στις κλινικές κοντεύουν τους 1.000 ενώ στα Γιάννενα υπάρχει πίεση και στις κλινικές covid (όχι στις μονάδες).
Όπως εξήγησε όσο χρειάζονται να ανοίγουν κλινικές κορωνοϊού πιέζεται το σύστημα στα υπόλοιπα.
«Υπάρχει πραγματικά πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.
Μεταξύ άλλων ανέφερε πως είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά ενώ υπογράμμισε πως τώρα αυτή είναι μεγαλύτερη απ’ ότι τον Μάρτιο παρότι υπάρχει καλύτερη προετοιμασία πλέον.
Σχετικά με τα μέτρα υπογράμμισε πως αν τα μέτρα δεν πάνε καλά δεν είναι απίθανο το lockdown και πως πάνω από 2.000 κρούσματα σημαίνει νέα μέτρα. Ωστόσο ανέφερε πως τα τωρινά μέτρα είναι ικανοποιητικά. «Η γενική τήρηση της μάσκας θα αλλάξει τον αριθμό των κρουσμάτων»
Επιπλέον o καθηγητής σημείωσε πως υπάρχει το σενάριο ότι έρχεται τώρα μεγάλο κύμα κορωνοϊού ενώ επεσήμανε ότι η τηλεργασία πρέπει να αυξηθεί για να μην κυκλοφορεί πολύς κόσμος έξω δηλαδή το 50% να γίνει 70 ή και 80%.
Στο τραπέζι κι άλλα μέτρα αν αυξηθούν απότομα τα κρούσματα
Σε περίπτωση, λοιπόν, που το επόμενο διάστημα, έως τις 9 Νοεμβρίου, οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση είναι:
-Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.
-Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.
-Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.
Ποιες περιοχές φλερτάρουν με τοπικό lockdown
Όσον αφορά τις περιοχές που βρίσκονται στο κόκκινο, η Αττική και η Θεσσαλονίκη έχουν την πρωτιά καθώς αντιπροσωπεύουν περίπου τις μισές μολύνσεις που ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ.
Ιωάννινα, Σέρρες, Λάρισα, Κοζάνη, Καστοριά έχουν σταθερά υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα.
Ωστόσο τις τελευταίες μέρες εμφανίζουν κρούσματα και η Ροδόπη, η Μεσσηνία, ο Εβρος.
Ειδικότερα, την τελευταία εβδομάδα, από την περασμένη Τρίτη 20 του μήνα έως και χθες, η Αττική έχει δηλώσει 1.876 μολύνσεις κοροναϊού.
Με τη σειρά της η Θεσσαλονίκη καταγράφει 1.173 νέα κρούσματα.
Σημειώνεται ότι χθες η Θεσσαλονίκη “έπεσε” αρκετά με επιπλέον 84 περιστατικά, μετά από ημέρες με τριψήφιους αριθμούς ημερήσιων κρουσμάτων.
Σε χαμηλότερα επίπεδα, σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, και μετά την επιβολή τοπικού lockdown έχουν περάσει η Κοζάνη (133 κρούσματα σε μία εβδομάδα) και η Καστοριά (85 περιστατικά σε μία εβδομάδα).