Κορωνοϊός : Η ημερομηνία – «κλειδί» για λήψη πιο σκληρών μέτρων – Με πόσα κρούσματα θα χτυπήσει συναγερμός στο ΕΣΥ

Κορωνοϊός : Η ημερομηνία – «κλειδί» για λήψη πιο σκληρών μέτρων – Με πόσα κρούσματα θα χτυπήσει συναγερμός στο ΕΣΥ

Η πορεία του κορωνοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Με τη σημερινή αλλαγή του χάρτη και συγκεκριμένη την ανακατάταξη πολλών περιοχών όσον αφορά τα επίπεδα επικινδυνότητας ξεκινά μία κρίσιμη περίοδος για τη χώρα μας.

Η πορεία του κοροναϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες και η τήρηση ή όχι των μέτρων θα κρίνει αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Βέβαια όπως είχε πει και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, υπάρχουν πολλά όπλα στην φαρέτρα των ειδικών πριν το lockdown, το οποίο μαζί με το κλείσιμο των σχολείων θα αποτελούν την ύστατη λύση.

Την ίδια ώρα παρά το γεγονός πως τα χτεσινά κρούσματα ήταν μειωμένα (790), οι καθημερινές διαγνώσεις παραμένουν στα ύψη.

Επίσης ο ιός συνεχίζει να «χτυπά» αλύπητα Αττική και Θεσσαλονίκη, εκεί δηλαδή όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα περιστατικά.

Η ημέρα που θα κριθούν όλα για τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με κύκλους των επιδημιολόγων, η κρίσιμη μέρα θα είναι η μεθεπόμενη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου, όπου οι ειδικοί θα καθίσουν στο τραπέζι ώστε να επανεξετάσουν τα δεδομένα και να δουν αν τα τελευταία μέτρα αποδίδουν.

Η 9η Νοεμβρίου θεωρείται μία καλή ημερομηνία ώστε να υπάρχει μία πιο καθαρή επιδημιολογική εικόνα για τις περιοχές που έχουν μπει στο πορτοκαλί και στο κόκκινο επίπεδο.

Στις επόμενες 14 μέρες από την εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας και της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι επιστήμονες θα μελετήσουν τα στατιστικά δεδομένα κι αν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια, τότε θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση:

·Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού ή ακόμη και εκτός Ελλάδας

· Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης από τις 21:00

· Περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών

Στο τραπέζι το απαγορευτικό στις μετακινήσεις σε περιοχές που είναι στο επίπεδο

Ειδικότερα  παρ΄ότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους ενδεικτικά η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο.

Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες. 

Η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν επιδείξουν πειθαρχία, δεδομένης της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις.

Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών.

Το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε προληπτικά και προστατευτικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και φυσικά θα προστάτευε φυσικά το ΕΣΥ, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση τον χειμώνα.

Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι να μην φτάσουν σε σημείο που δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας.

Τα νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν τα 2.000 κρούσματα την ημέρα

«Ο αριθμός των κρουσμάτων (κοροναϊού) είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».

Παράλληλα η κα Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία. 

Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό.

Αναφερόμενη στα τοπικά lockdown δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να ελέχθη η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς στις άλλες πόλεις.

Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά υπογράμμισε πως στα κλαμπ με συνωστισμό ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.

Τι πήγε τόσο στραβά στη Θεσσαλονίκη

«Ολα πήγαν στραβά…» είναι η αφοπλιστική απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλους της Επιστημονικής Επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Αθανασίου Εξαδάκτυλου στον Ελεύθερο Τύπο, όσον αφορά στην κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

Υπογράμμισε ότι η Μακεδονία και η Θράκη γειτνιάζουν με πολλές βαλκανικές χώρες, πολίτες των οποίων έρχονται στην Ελλάδα ως εργάτες γης ή έχουν συναλλαγές με Ελληνες. «Επίσης, τον Αύγουστο υπήρξε ένα μεγάλο κύμα οδικών τουριστών τόσο από τις βαλκανικές όσο και από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε και διευκρίνισε ότι, παρά τα μέτρα, όλους τους προηγούμενους μήνες η επικοινωνία με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας συνεχιζόταν κανονικά. «Μόνο η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να έχει καθημερινά πέντε πτήσεις προς Αθήνα», τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για τη γενικότερη άσχημη εικόνα μεγάλο ρόλο φέρεται να έπαιξε και η… χαλάρωση των πολιτών, αρκετοί από τους οποίους το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου «άρχισαν πάλι να κάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, να διαδηλώνουν με πορείες, να πηγαίνουν σε πανηγύρια και σε διάφορες εκδηλώσεις, χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας». 

«Στην επιτροπή τα λέγαμε από τις αρχές Αυγούστου και προσπαθούσαμε να επιστήσουμε την προσοχή των πολιτών. Δεν έπρεπε να χαλαρώσουμε. Δεν έπρεπε να μας παρασύρει το καλοκαίρι. Μόνοι μας τα λέγαμε, μόνοι μας τα ακούγαμε», είπε.

Αναφερόμενος ειδικά στη Θεσσαλονίκη, εκτίμησε ότι οι κάτοικοί της έπεσαν θύματα της επιτυχίας τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. «Η Θεσσαλονίκη, πάνω που άκουσε το “μπράβο” από τον Σωτήρη Τσιόδρα, άρχισε να κάνει ό,τι δεν έκανε μέχρι τότε. Αρχισαν τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις», είπε. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην επιστροφή των φοιτητών στα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκτίναξη των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη άρχισε να καταγράφεται ακριβώς δέκα ημέρες μετά την έναρξη των παραδόσεων στα πανεπιστήμια της πόλης. Και δεν είναι μόνο η χρονολογική ταύτιση της αύξησης των κρουσμάτων, όσο και η ηλικιακή, καθώς το δεύτερο κύμα πλήττει ιδιαίτερα του νέους και, μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 28 έτη

Στην Κοζάνη τα μέτρα πήγαν περίπατο

Σε ό,τι αφορά την Κοζάνη, ο κ. Εξαδάκτυλος μετέφερε τις πληροφορίες που είχε, σύμφωνα με τις οποίες, οι κάτοικοί της είχαν αμελήσει εντελώς τα μέτρα προστασίας, αν και είχαν πληγεί ιδιαίτερα την άνοιξη από το πρώτο κύμα κοροναϊού.

«Βρέθηκαν κρούσματα σε όλες τις δραστηριότητες: ιδιωτικό τομέα, δημόσιο τομέα, ΔΕΗ, εστίαση, σούπερ μάρκετ κ.λπ. Δεν υπήρχε μέρος όπου να μην είχε εντοπιστεί κρούσμα. Στην Κοζάνη και την Καστοριά θα πρέπει να αναζητήσουμε τα αίτια και στη διασυνοριακή μετακίνηση με τις γειτονικές χώρες, κυρίως για εργάτες γης. Η διασπορά των κρουσμάτων στις δύο συγκεκριμένες περιοχές είναι τόσο ανομοιογενής και τόσο μεγάλη που δεν μπορούσε εύκολα να ελεγχθεί. Γι’ αυτό ακριβώς τέθηκαν σε lockdown», είπε.

Νέα κρούσματα κοροναϊού στο γηροκομείο Σερρών – Στο «κόκκινο» η περιοχή

Τα… δόντια του δείχνει ο κοροναϊός, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει στα ύψη. Ήδη, η πανδημία είναι σε οριακό σημείο, με κάποιες περιοχές να έχουν «φορτώσει» επικίνδυνα από κρούσματα.
Ειδικά οι Σέρρες είναι μια περιοχή που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στις Αρχές, καθώς συγκεντρώνουν πάνω από 200 ενεργά κρούσματα. Μάλιστα, το πρωί της Κυριακής βρέθηκαν εκεί ο Νίκος Χαρδαλιάς και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα που προέκυψαν από το γηροκομείο της περιοχής, επισημαίνοντας ότι οι εφτά ηλικιωμένοι που νόσησαν είναι σε καλή κατάσταση και νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

«Είναι ένα από τα φαινόμενα που θέλαμε να αποφύγουμε».

Σχετικά με την έκτακτη σύσκεψη χθες στον δήμο, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και του προέδρου του ΕΟΔΥ, ο κ. Χρυσάφης τόνισε ότι συζητήθηκε το επόμενο κρίσιμο 10ημερο και το πώς θα μπορέσει η περιοχή να αποφύγει ένα τοπικό lockdown.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε ένα γενικό lockdown στην περιοχή. Αυτό που αποφασίστηκε είναι να συντονιστούμε όλοι».

Ο δήμαρχος των Σερρών σημείωσε ότι τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται σε νέες ηλικίες, με τους ελέγχους να εντείνονται στην πόλη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ