Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα οι επόμενες δύο εβδομάδες για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας.
Οι ειδικοί τονίζουν πως έχει έρθει η στιγμή να τηρήσουμε στο έπακρο τα μέτρα, καθώς ουσιαστικά από αυτό θα κριθεί αν θα προχωρήσουμε σε νέες απαγορεύσεις ή όχι.
Το πλάνο είναι απλό. Οι ειδικοί θα δουν σε περίπου 10-14 ημέρες από τώρα αν τα μέτρα που ελήφθησαν (κυρίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη) αποδίδουν. Αυτό θα φανεί με λίγα λόγια στον αριθμό κρουσμάτων. Αν υπάρξει μία σταθεροποίηση, τότε αυτό θα δείξει πως τα μέτρα αποδίδουν καρπούς, αν πάλι τα κρούσματα παρουσιάσουν ξανά εκθετική αύξηση, όπως συμβαίνει τώρα, τότε είναι πολύ πιθανόν νέα μέτρα να πέσουν ξανά στο τραπέζι.
Να σημειωθεί πάντως πως στην Αττική αν και υπάρχει αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων, αναλογικά με αυτά της υπόλοιπης χώρας, υπάρχει σημαντική μείωση στο 35-36%, ενώ το ποσοστό είχε ανέλθει προ μερικών ημερών στο 55-58%.
Με πιο απλά λόγια στην Αττική υπάρχει μία σταθεροποίηση της κατάσταση, πράγμα που σημαίνει πως οι κάτοικοι της πρωτεύουσας τηρούν πολύ τα μέτρα.
Δύο μέτρα φωτιά αν ευδοκιμήσουν τα μέτρα
Σύμφωνα με τους κύκλους των επιστημόνων, περισσότερο χρήζει προσοχής αυτή τη στιγμή η Βόρεια Ελλάδα, παρά η Αθήνα. Πέρα από την έξαρση των κρουσμάτων που υπάρχει, πιο ανησυχητικό θεωρείται το γεγονός πως πλέον οι νέοι βρίσκεται στο στόχαστρο του κοροναϊού. Αυτό σαφώς δεν σημαίνει πως η πρωτεύουσα δεν βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, πράγμα λογικό αν σκεφτεί κανείς πως το 1/3 των Ελλήνων ζουν στην Αττική.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο σε όλους, πως η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη «μάχη» της με τον αόρατο εχθρό και αυτός είναι και ο λόγος που τόσο το κυβερνητικό, όσο και το επιστημονικό επιτελείο της χώρας έχουν αρχίσει να εξετάζουν ήδη… τα επόμενα μέτρα, σε περίπτωση που ούτε αυτά αποτύχουν. Στόχος της κυβέρνησης είναι πάση θυσία να αποφευχθεί ένα νέο γενικευμένο lockdown.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν το «κλείδωμα» των κόκκινων περιφερειών, να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 ή 10 το βράδυ, καθώς και ο περιορισμός των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών.
Όπως σημειώνουν στελέχη του Μαξίμου, τα ισχύοντα μέτρα, θα φέρουν ή όχι αποτέλεσμα στις επόμενες 15 ημέρες, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να περάσουν 7 – 10 ημέρες για την εξαγωγή συμπερασμάτων και νέες αποφάσεις.
Στο τραπέζι το απαγορευτικό στις μετακινήσεις σε περιοχές που είναι στο επίπεδο 3
Την ίδια ώρα παρ΄ότι το «απαγορευτικό» στα ταξίδια αφορά μόνο τις ζώνες που έχουν ενταχθεί στο επίπεδο 4 «Αυξημένου Κινδύνου», στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση το μέτρο αυτό να επεκταθεί και στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3 «Αυξημένης Επιτήρησης» – ανάμεσά τους ενδεικτικά η Αττική, η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και το Ηράκλειο.
Το παράδειγμα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι ενδεικτικό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο καταγράφεται «βαρύ» στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, την ώρα που, για παράδειγμα, η Βέροια και η Κατερίνη παραμένουν στις κίτρινες ζώνες.
Η έκκληση που απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στους κατοίκους της περιοχής ενόψει των επόμενων εορταστικών ημερών (γιορτή Αγίου Δημητρίου και 28η Οκτωβρίου) είναι ενδεικτική για εκείνα που έρχονται στην περίπτωση που οι πολίτες δεν επιδείξουν πειθαρχία, δεδομένης της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Χρειάζεται προσοχή στις όποιες μετακινήσεις.
Διότι το να μεταφερθεί το ιικό φορτίο στην ευρύτερη περιοχή – είτε αφορά τις όμορες περιοχές είτε οποιαδήποτε ταξίδια – νομίζω θα είναι ολέθριο. Αρα, οπωσδήποτε μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις», είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, τα επόμενα 24ωρα θα αποτελέσουν ακόμη ένα crash test, με τους ειδικούς να αξιολογούν την ανάγκη αξιοποίησης των εφεδρειών της διαθέσιμης εργαλειοθήκης, ενόσω υπό επεξεργασία τίθενται άλλες ενδεχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των «κόκκινων» περιοχών, όπως η πιθανή απελευθέρωση του λιανεμπορίου.
Στο τραπέζι έχουν πέσει, επίσης, εισηγήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων για τους πολίτες άνω των 65 ετών.
Το μέτρο αυτό θα λειτουργούσε προληπτικά και προστατευτικά για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και φυσικά θα προστάτευε φυσικά το ΕΣΥ, το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα δεχτεί μεγαλύτερη πίεση τον χειμώνα.
Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω μέτρα θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα συνεχίσουν να αυξάνονται ραγδαία, καθώς το κύριο ζητούμενο είναι να μην φτάσουν σε σημείο που δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί το σύστημα υγείας. Πάντως, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση δεν εξετάζεται απαγόρευση της κυκλοφορίας πριν από τις 12.30’ ή απαγόρευση της μετακίνησης μεταξύ νομών.
Ειδικότερα στο μέτωπο της πανδημίας, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι η κυβέρνηση κινείται πολύ πιο γρήγορα και παίρνει μέτρα όποτε χρειάζεται υπογραμμίζοντας ότι παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα έχουν αυξηθεί πολύ, δε συνεχίστηκε η πίεση στο σύστημα υγείας.
«Θα πιεστεί όμως αν φτάσουμε το τετραψήφιο νούμερο», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «εφαρμόζουμε τα ισχύοντα μέτρα για να μην πάρουμε αυστηρότερα».
Η βόρεια Ελλάδα δέχεται επιδημιολογική επίθεση – Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα
«Είμαστε εδώ όχι για να ανακοινώσουμε κάποιο lockdown, αλλά να δούμε πως θα δουλέψουμε τα ήδη υπάρχοντα μέτρα, ώστε να έρθουν μην νέα», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς μετά το πέρας της έκτακτης σύσκεψης στις Σέρρες, οι οποίες παρουσιάζουν μία εκθετική αύξηση κρουσμάτων και νοσηλευομένων την τελευταία εβδομάδα.
Ο υφυπουργός ανέφερε πως στην περιοχή υπάρχουν 239 ενεργά κρούσματα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στον δήμο.
Ο κ. Χαρδαλιάς κάλεσε τους νέους ανθρώπους να συμμετάσχουν στη μάχη που δίνουν όλοι κατά του κοροναϊού, ενώ ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σερρών και στον αντιπεριφερειάρχη για τα αντανακλαστικά τους.
Χαρδαλιάς: Πάνω από τα 200 τα ενεργά κρούσματα στις Σέρρες- Έκκληση στους νέους για τα μέτρα
«Η βόρεια Ελλάδα δέχεται επιδημιολογική επίθεση. Δεν τίθεται θέμα να κλείσουν τα σχολεία. Στις Σέρρες δεν έχουμε ιδιαίτερο ζήτημα με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχουν clusters που σχετίζονται με την αθλητική δραστηριότητα τα οποία θα εκτιμηθούν στον κάθε δήμο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας πως στο επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι έλεγχοι.
Τέλος ο υφυπουργός επισήμανε πως η έξαρση της επιδημίας στις Σέρρες σχετίζεται και με την διασκέδαση, ενώ τόνισε πως τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα και πως όλοι πρέπει να εφαρμόσουν τα μέτρα.
Αρκουμανέας: Καλούμε όλους τους κατοίκους των Σερρών να κάνουν το τεστ
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας επισήμανε πως στόχος των αρμόδιων είναι να βοηθήσουν την περιοχή ώστε να μην μπει στο επίπεδο 4.
«Στη χώρα αυτή τη στιγμή γίνονται 25.000 τεστ την ημέρα. Ο σκοπός είναι να βρίσκουμε θετικούς και να τους απομονώνουμε για να σταματήσουμε τη διασπορά», ανέφερε ο κ. Αρκουμανέας καλώντας όλους τους κατοίκους των Σερρών να περάσουν από την κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και να κάνουν το τεστ.
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανέφερε πως η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 29 ετών στις Σέρρες, ωστόσο τις τελευταίες μέρες υπάρχει μία πολύ μεγάλη πίεση και στο νοσοκομείο.
Τζιτζικώστας: Είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε αυτόν τον εφιάλτη
«Μέσα σε μία εβδομάδα υπάρχει μία τεράστια αύξηση κρουσμάτων στις Σέρρες. Από την πίεση στο νοσοκομείο είναι αντιληπτό πως οι νέοι κολλάνε τις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες. Επίσης τα στοιχεία μας λένε πως υπάρχει μία συσχέτιση της πορείας του κοροναϊού μεταξύ των Σερρών και της Θεσσαλονίκης», ανέφερε ο ίδιος.
Τέλος από την πλευρά ο Απόστολος Τζιτζικώστας επανέλαβε πως οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν σε όλη την ενότητα Σερρών.
«Είναι στο χέρι μας να τελειώσουμε και στις Σέρρες αυτό τον εφιάλτη», ανέφερε ο ίδιος.