Κρυφά πάρτι-κορωνοϊού διοργανώνονται, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σε… υπόγεια καταστημάτων διασκέδασης και ιδιωτικές ταράτσες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και κυρίως στα Λαδάδικα την ώρα μάλιστα που στην συμπρωτεύουσα έχει σημάνει συναγερμός εξαιτίας της απότομης αύξησης κρουσμάτων.
Κρυφά πάρτι-κορωνοϊού διοργανώνονται, τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σε… υπόγεια καταστημάτων διασκέδασης και ιδιωτικές ταράτσες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, και κυρίως στα Λαδάδικα την ώρα μάλιστα που στην συμπρωτεύουσα έχει σημάνει συναγερμός εξαιτίας της απότομης αύξησης κρουσμάτων.
Ειδικότερα λίγο μετά τις 12.30 το βράδυ, μόλις τα φώτα των καταστημάτων σβήσουν και οι κεντρικές είσοδοι κλειδώσουν, η ξέφρενη διασκέδαση συνεχίζεται δίχως περιορισμούς στα κρυφά υπόγεια των μπαρ.
Ιδιωτικά πάρτι – Τους ειδοποιούν με SMS τελευταία στιγμή για να μην τους πιάσουν
Το κάλεσμα για αυτά τα «ιδιωτικά» πάρτι, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Thesstoday.gr, γίνεται μέσω μηνυμάτων ή από στόμα σε στόμα, και οι «καλεσμένοι» το μαθαίνουν λίγη ώρα πριν από την έναρξή του, ώστε να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξει διαρροή.
Συνομιλήσαμε με άτομα που συμμετείχαν σ΄αυτές τις «υπόγειες» μαζώξεις και, όπως μας εξήγησαν, για να καταφέρεις να μάθεις και πολύ περισσότερο να μπεις σε κάποιο κορονα- πάρτι θα πρέπει να είσαι «της πιάτσας». Συνήθως, πηγαίνουν μόνο άτομα από συγκεκριμένες επαφές, και για αυτό προσπαθούν να κρατήσουν τον κύκλο «στενό».
Παρόλα αυτά, στα πάρτι «βόμβα» κορωνοϊού, μαζεύονται δεκάδες άτομα, περίπου στα 50-60, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και προφανώς χωρίς να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις.
Ο ένας χορεύει δίπλα στον άλλον, η μουσική είναι στη διαπασών, το αλκοόλ ρέει άφθονο και φυσικά δεν υπάρχει ίχνος ανησυχίας για τον κοροναϊό και την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων, τις τελευταίες ημέρες στη Θεσσαλονίκη.
Από τα ιδιωτικά πάρτι στις ταράτσες… σε υπαίθριες μαζώξεις
Το γεγονός επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της Ένωσης εστιατόρων-ψητοπωλών και καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης, Γιάννης Φιλοκώστας, ο οποίος σε δηλώσεις του στο Thesstoday.gr τονίζει πως «αυτά τα πάρτι είναι γνωστά και γίνονται σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Θεσσαλονίκη.
Στην πόλη μας, νομίζω πως είναι γνωστό πλέον ότι διοργανώνονται ιδιωτικά πάρτι, αλλά εμείς δεν είμαστε οι υπεύθυνοι που θα λύσουν τέτοια ζητήματα.
Οι αρμόδιες αρχές πρέπει να πάνε και να κλείσουν τα συγκεκριμένα καταστήματα, εφόσον είναι παράνομα και λειτουργούν μετά τα μεσάνυχτα».
Εκτός από τα υπόγεια πάρτι σε καταστήματα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες παράνομα γίνονται και ιδιωτικά πάρτι σε ταράτσες κτιρίων, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο επικοινωνίας.
Πρόσφατα αίσθηση προκάλεσε ένα πολυπληθές πάρτι που έγινε σε ταράτσα στην πλατεία Ναυαρίνου. Το πάρτι κράτησε μέχρι τις 4 τα ξημερώματα και ανησύχησε ιδιαίτερα τους περιοίκους οι οποίοι δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι κάποιοι ανεύθυνοι διοργανώνουν, εν μέσω πανδημίας, στην ταράτσα μίας πολυώροφης πολυκατοικίας, ένα ξέφρενο πάρτι με τη συμμετοχή πολλών ατόμων.
Υπενθυμίζεται πως ανάλογο πάρτι με περίπου 1.500 άτομα, συνέβη το περασμένο Σάββατο στον προαύλιο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, χωρίς πάλι, να υπάρξει έστω μία σκέψη για τον κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού, αλλά ούτε και κανένας έλεγχος.
Μία ανάσα από το πορτοκαλί η Θεσσαλονίκη
Σημειώνεται πως οι καταγγελίες αυτές αποκαλύπτονται την ώρα που η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο των ειδικών εξαιτίας της απότομης αύξησης των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα.
Η περίπτωση της Θεσσαλονίκης είναι ιδιαίτερη, καθώς ενώ στις αρχές Αυγούστου η κατάσταση στην συμπρωτεύουσα ήταν κάκιστη, με τα κρούσματα να φτάνουν μέχρι και τα 50 ημερησίως (παραδείγματος χάριν στις 4 Αυγούστου είχαν καταγραφεί 47 κρούσματα), ξαφνικά τον Σεπτέμβριο κατάφερε να βελτιώσει όλους τους κρίσιμους δείκτες.
Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, καθώς μετά την επιβολή ωραρίου στην εστίαση, η συμπρωτεύουσα έφτασε μάλιστα να μετρά στις αρχές Οκτωβρίου μόλις 2 κρούσματα.
Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Η Θεσσαλονίκη μέσα σε 5 ημέρες έχει συνολικά 368 κρούσματα, δηλαδή μέσο όρο 73 κρούσματα την ημέρα.
Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς ο μέσος όρος ηλικίας είναι 18-39 ετών.
Φαίνεται λοιπόν πως η ιστορία επαναλαμβάνεται καθώς η συμπρωτεύουσα βρίσκεται μία ανάσα πριν μπει στο 3ο επίπεδο.
Ξεκινούν έλεγχοι σε κάθε πλατεία
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του ύστερα από σύσκεψη που είχε με αξιωματικούς της ΕΛΑΣ στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, όπου συζητήθηκαν επιχειρησιακά σχέδια τόνισε πως θα ξεκινήσουν εξονυχιστικοί έλεγχοι σε κάθε πλατεία.
«Θα είμαστε παρόντες σε κάθε πλατεία, σε κάθε περιοχή, σε κάθε αγορά προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σε συνεργασία με τους πολίτες αυτό τον μεγάλο, επικίνδυνο εχθρό που έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες στη ζωή μας», τόνισε ο υπουργός.