Κορωνοϊός : Προ των πυλών νέα lockdown στη Βόρεια Ελλάδα μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Οι τρεις δείκτες που θα το κρίνουν

Κορωνοϊός : Προ των πυλών νέα lockdown στη Βόρεια Ελλάδα μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων – Οι τρεις δείκτες που θα το κρίνουν

Σε συναγερμό βρίσκεται για ακόμη μία φορά η χώρα και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς χτες σημειώθηκε ακόμη ένα αρνητικό νέο ρεκόρ με 667 νέα κρούσματα.

Σε συναγερμό βρίσκεται για ακόμη μία φορά η χώρα και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς χτες σημειώθηκε ακόμη ένα αρνητικό νέο ρεκόρ με 667 νέα κρούσματα.

Φαίνεται πως τα σενάρια των επιδημιολόγων για εκτόξευση κρουσμάτων γίνεται πράξη όσο πλησιάζουμε προς τους χειμερινούς μήνες.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι βρίσκονται διαρκώς σε επαγρύπνηση καθώς χτες αργά το απόγευμα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα μάλιστα οι λοιμωξιολόγοι θα συνεδριάσουν ξανά προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση στις «κόκκινες περιοχές».

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα αν δεν βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση εκεί αναμένεται να ληφθούν περιοριστικά μέτρα καθώς επίσης και τοπικά lockdown όπου η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη. 

«Φλέγεται» η Βόρεια Ελλάδα

Προβληματισμό συνεχίζει προκαλεί η Βόρεια Ελλάδα και κυρίως η Θεσσαλονίκη που παρουσιάζει πολύ ανοδικές τάσεις στα κρούσματα της τελευταίες ημέρες.

Την ίδια ώρα σε επίπεδο συναγερμού βρίσκονται και τα Ιωάννινα, η Καστοριά και οι Σέρρες.

Αναλυτικά για την κατάσταση των δύο τελευταίων περιοχών μίλησε στην χτεσινή ενημέρωση ο υφυπουργός πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Συγκεκριμένα ο κ. Χαρδαλιάς γιατί αυτές οι δύο περιοχές βρίσκονται στο κόκκινο, ποια ακριβώς είναι η κατάσταση του ιού εκεί και ποιος παράγοντας θα κρίνει αν θα επιβληθούν μέτρα εκεί.

Ο υφυπουργός μίλησε για έναν πολυπαραγοντικό δείκτη, τον δείκτη 150, ο οποίος ουσιαστικά δείχνει την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχές τις τελευταίες 14 ημέρες. 

Τι θα καθορίσει την επιβολή μέτρων σε Σέρρες, Καστοριά, Ιωάννινα

Ο δείκτης αυτός σε συνδυασμό με το «είδος» των κρουσμάτων (αν δηλαδή είναι διάσπαρτα ή ελεγχόμενα) αλλά και την δυναμική του ιού θα κρίνει αν θα ληφθούν περισσότερα μέτρα στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

«Είναι άλλα τα δεδομένα της Καστοριάς, άλλα τα δεδομένα των Σερρών. Στις Σέρρες τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα υπάρχει μία επιδημιολογική πίεση-επιβάρυνση, ενώ στην Καστοριά υπάρχει μια επιθετική έξαρση τα τελευταία 24ωρα, την οποία παρατηρούμε», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σε κάθε περίπτωση, αύριο Τετάρτη, όπως κάθε Τετάρτη στις 17:00, η Επιτροπή των Επιδημιολόγων και η Ειδική Επιτροπή θα συνεδριάσουν, έτσι ώστε να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις σε σχέση με όλες τις Περιφέρειες οι οποίες είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και της ανάλυσης σε καθημερινή βάση.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αττική

Σε σχέση με την Αττική, αυτό που είναι το πολύ σημαντικό είναι το εξής: ότι ο Κεντρικός Τομέας είναι επιβαρυμένος και από εκεί και πέρα σε σταθερή κατάσταση βρίσκεται και ο Δυτικός Τομέας, η δυτική Αθήνα δηλαδή, που παρουσίασε μία έξαρση κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά αυτή τη στιγμή η Αττική είναι σε σταθερή κατάσταση.

«Η Αττική δεν βγάζει μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, δεν δείχνει να υπάρχει πολλαπλασιαστής. Σε κάθε περίπτωση όμως λόγω του όγκου, της ποσότητας δηλαδή των ενεργών κρουσμάτων και των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών που συνοδεύουν τη μητροπολιτική Αθήνα, μας απασχολεί διότι οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε λίγα 24ωρα όλο αυτό μπορεί να ανατραπεί προς το χειρότερο».

Σημειώνεται πως εδώ και αρκετές μέρες τα κρούσματα είναι σταθερά πάνω από 150 ενώ υπάρχουν και περιοχές της πρωτεύουσας που έχουν επιβαρυνθεί αρκετά όπως για παράδειγμα το Περιστέρι, ο Πειραιάς, το Κολωνάκι, το Μοναστηράκι, το Σύνταγμα, το Θησείο, η πλατεία Βικτωρίας και η Ομόνοια.

Στοιχεία σοκ για Θεσσαλονίκη – Νέοι 1 στα 2 κρούσματα

Στη Θεσσαλονίκη είναι πλέον τριψήφιος ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτο που τρομάζει ακόμα περισσότερο τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι στην πόλη, ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που νοσούν είναι μόλις τα 30 έτη .

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 22% είναι φοιτητές ενώ σε πολλές περιπτώσεις η ιχνηλάτηση είναι πολύ δύσκολη στην περίπτωση για παράδειγμα που δουλεύουν σε κάποιο από τα μπαρ της πόλης.

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα

  • 1 στα 2 καταγεγραμμένα κρούσματα στην πόλη είναι νέοι, ηλικίας 16 έως 29 ετών , ενώ ο μέσος όρος των ατόμων που νοσούν είναι τα 30 έτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις υγειονομικές αρχές, στο σύνολο των κρουσμάτων

  • Το 22% είναι φοιτητές
  • Το 21% ιδιωτικοί υπάλληλοι

Τρομάζουν τα ενεργά κρούσματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θεσσαλονίκη με 652 πλέον ενεργά κρούσματα βρίσκεται σε επίπεδο 2-Επιτήρησης. Τα Ιωάννινα με 2643 ενεργά κρούσματα και η Καστοριά με 124 ενεργά κρούσματα βρίσκονται στο επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης.

«Και στις τρεις περιοχές παρατηρούνται υψηλοί επιδημιολογικοί πολλαπλασιαστές, υψηλός αριθμός διάσπαρτων χωροταξικά επιδημιολογικών clusters και η αύξηση των κρουσμάτων δείχνει επιθετική και άρα εξαιρετικά επικίνδυνη», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς. 

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Πέρα από το γεγονός πως θεωρείται πολύ πιθανό οι «κόκκινες» περιοχές να ανέβουν επίπεδο στον χάρτη επικινδυνότητας, δηλαδή η Θεσσαλονίκη να μπει στο επίπεδο 3, τα Ιωάννινα και η Καστοριά στο επίπεδο 4, αλλά και οι ειδικοί έχουν επιπλέον μέτρα στο τραπέζι.

Η επόμενη περίοδος θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη και γι’αυτό δεν αποκλείεται να εξετασθούν πιο σκληρά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που εξετάζεται πρώτα είναι  η επιβολή μέτρων σε τοπικό επίπεδο ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητας διασποράς του ιού.

Ωστόσο αν τα πράγματα χειροτερέψουν κατά πολύ δεν αποκλείεται οι ειδικοί να εξετάσουν πιο σοβαρά το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης πριν τις 12 το βράδυ.

Επίσης η πορεία της πανδημίας στη χώρα, έχει προβληματίσει κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους, που είναι όλο και πιο κοντά στο «μάσκες παντού».

Σε κάθε περίπτωση πρώτες στη λίστα είναι οι πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, που εντοπίζονται πολλά κρούσματα, όπου η μάσκα θα είναι υποχρεωτική παντού αλλά και η Αττική. 

 Εφιαλτικές προβλέψεις για την εξάπλωση της πανδημίας

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής πανεπιστημίου Αθηνών, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού , μετά και το νέο αρνητικό ρεκόρ της Τρίτης με τα 667 νέα κρούσματα.

Απευθυνόμενη στους νέους, που φέρονται να αποτελούν μία εκ των βασικών εστιών διασποράς του ιού στην κοινότητα, λόγω της μεγαλύτερης κινητικότητάς τους, η κ. Λινού είπε ότι «Νομίζω ότι η πλειονότητα των νέων έχουν ανάγκη να εκφραστούν, να δουν άλλους ανθρώπους. Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους ανατρέψουμε την αίσθηση ότι πρέπει να δω τον φίλο μου. Αυτό που θα έκανα θα ήταν να κινητοποιήσω τις πρυτανικές αρχές να συνεργαστούν με όλες τις παρατάξεις των φοιτητών, για να τους ζητήσω να γίνουν πρεσβευτές κατά του κοροναϊού και να ενισχύσουν την προσπάθεια της χώρας κατά της πανδημίας».

«Τα πιο πολλά παιδιά πάνε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή κάποια σχολή. Πάντα ξέραμε, από χώρες όπου γίνονταν πολλά τεστ, ότι η πλειονότητα των κρουσμάτων είναι 20-29 ετών. Αυτό είναι γνωστό εδώ και μήνες. Αλλά δεν επικοινωνήσαμε με τα παιδιά. Θα έπρεπε τα παιδιά να ενημερώνονται για το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος του σε όλη αυτή την κατάσταση. Αν μπορούσαμε να απευθυνθούμε σε όλους τους νέους ένα καθημερινό μήνυμα ευθύνης και συμμετοχής, ίσως να ήταν καλύτερα τα πράγματα», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Στα πανεπιστήμιά της Αμερικής τον Αύγουστο τους είπαν μέσα σε 20 ημέρες να μετακομίσουν από τις εστίες. Και τους έδωσαν επίδομα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, και να αποθηκεύσουν τα πράγματά τους μέχρι να επιστρέψουν», σημείωσε η ίδια, περιγράφοντας την οργάνωση άλλων χωρών στο θέμα.

Εφιαλτικές προβλέψεις για την εξάπλωση της πανδημίας

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής στο τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κάνοντας εφιαλτικές προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα.

«Αν δεν σοβαρευτούμε πιο πολύ και δεν πάρουμε πιο ισχυρά μέτρα, οι εξελίξεις μπορεί να είναι αρνητικές, φτάνοντας κοντά στα 800 κρούσματα μέχρι αρχές Νοεμβρίου και πάνω από τα 1000 κρούσματα στο τέλος Νοεμβρίου. Όταν έχεις αυτή τη διασπορά είναι εύκολο να πας σε υψηλότερες τιμές γρήγορα. Επίσης ο καιρός θα είναι χειρότερος, οπότε θα κλειστούμε πιο πολύ μέσα. Πιστεύω ότι ο κόσμος θα καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα αρχίσουν να εφαρμόζουν πιο σωστά τα μέτρα προστασίας», είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Εμείς έχουμε αναλύσει το σενάριο του μάσκες παντού με την έννοια ενός απλού μέτρου που μπορεί να έχει κατευναστική επίδραση στην εξάπλωση της πανδημίας. Θα μπορούσαμε να κάνουμε κάποιες πιο ενεργές παρεμβάσεις όπου υπάρχει συγχρωτισμός, όπως τα ΜΜΜ με συσκευές που μπορούν να απολυμαίνουν τον αέρα των εσωτερικών χώρων», συνέχισε ο ίδιος.

«Και στα εστιατόρια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιου είδους τεχνολογίες. Σημαντική είναι και η ύγρανση του χώρου. Το να έχουμε ένα επίπεδο 60% στους εσωτερικούς χώρους, θα ήταν σημαντικό. Είναι σωστό να αποφεύγουμε τον ξηρό αέρα. Ένας επιχειρηματίας θα έπρεπε να βάλει έναν υγραντήρα στο χώρο του», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

«Ό,τι και να γίνει πρέπει να υπάρχει απόσταση. Στο λεωφορείο δεν μπορείς να πάρεις μέτρα. Είναι θέμα της πολιτείας πλέον αυτό. Η πολιτεία πρέπει να αποφασίσει. Έχει προταθεί στην Αμερική να μην τρώνε τα παιδιά στο σχολείο στην αίθουσα, γιατί εκεί θα γίνει η διασπορά. Η μεγαλύτερη διασπορά είναι όταν τα παιδιά τραγουδούν. Η αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου είναι σημαντική και οι αποστάσεις. Υπάρχουν πολιτείες που ζητούν να δωρίσει κάποιος τη χρήση της αυλής του για μικρά παιδιά», είπε από την πλευρά της η κ. Λινού.

Ανησυχία για το ΑΧΕΠΑ

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Χαράλαμπος Κοροξένος – πρόεδρος εργαζομένων του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, όπου έχουν εντοπιστεί θετικά κρούσματα κορωνοϊού.

«Στο ΑΧΕΠΑ, που είναι νοσοκομείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη, ξέρουμε από εχτές ότι έχουμε δέκα κρούσματα. Μας ανησύχησε ότι οι εργαζόμενοι που νόσησαν δεν έχουν άμεση επαφή με τους ασθενείς. Είναι διοικητικοί υπάλληλοι οι περισσότεροι και εργαζόμενοι στα παραϊατρικά επαγγέλματα. Η μετάδοση λοιπόν δεν πρέπει να έγινε μέσα στο νοσοκομείο, αλλά στο περιβάλλον τους, από τα Μέσα Μεταφοράς, ή τα παιδιά τους. Ελπίζουμε να μην έχουμε περισσότερα κρούσματα. Χτες έγινε μεγάλη κινητοποίηση για να κάνουν οι εργαζόμενοι το τεστ. Ελπίζω μέχρι την Παρασκευή να ολοκληρωθεί η διαδικασία», είπε ο κ. Κοροξένος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ