Κορωνοϊός : Απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας και σχέδια για δεύτερο lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Κορωνοϊός : Απαγορεύσεις νυχτερινής κυκλοφορίας και σχέδια για δεύτερο lockdown σε πολλές χώρες της Ευρώπης

Σε ποιες χώρες της Ευρώπης απαγορεύονται τα... νυχτοπερπατήματα - Ποια κράτη «πάτησαν» το κουμπί του δεύτερο lockdown

Μαζί με τα σύννεφα του χειμώνα (που δεν έχει αρχίσει καλά – καλά), πάνω από τη Γηραιά Ήπειρο πλανάται ακόμα το σύννεφο του κοροναϊού, με την Ευρώπη να γνωρίζει έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 ενώ ακόμα μετράει τις πληγές της από το πρώτο κύμα.

Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων, η οποία έχει αρχίσει ήδη από τα τέλη Αυγούστου, φέρνει εκ νέου περιοριστικά μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Με τους ηγέτες της ΕΕ να είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν πάση θυσία ένα δεύτερο lockdown, πολλά είναι τα κράτη που υιοθετούν «μεσοβέζικες» λύσεις όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ (curfew) ή τα τοπικά lockdown για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Για παράδειγμα, η Γαλλία επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί στο Παρίσι και σε άλλες οκτώ μεγαλουπόλεις της – με πολλές άλλες χώρες και περιοχές να είναι έτοιμες να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Ωστόσο, με την έλευση των πρώτων κρύων, διαφαίνεται ότι ίσως τελικά ένα δεύτερο lockdown δεν θα μπορέσει να αποτραπεί. Η Ιρλανδία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρώπης που επιστρέφει στην καραντίνα, ενώ η Ουαλία πρόκειται να ξεκινήσει ένα lockdown σαν «αντιπυρική ζώνη», διάρκειας δύο εβδομάδων, την Παρασκευή.

Ιταλία: Η Λομβαρδία ετοιμάζεται για να εφαρμόσει νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας

Η Λομβαρδία, η πλούσια περιφέρεια του ιταλικού βορρά που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία της Covid-19, ετοιμάζεται να επιβάλει από μεθαύριο, Πέμπτη, το βράδυ νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για πρώτη φορά μετά το τέλος του lockdown στις αρχές Μαΐου, ώστε να περιορίσει τις μολύνσεις.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 (τοπική ώρα, 24:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 05:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας).

«Συμφωνώ με το σενάριο των πιο περιοριστικών μέτρων στη Λομβαρδία. Μίλησα γι’ αυτό με τον πρόεδρο (της περιφέρειας Ατίλιο) Φοντάνα και τον δήμαρχο (του Μιλάνου Τζουζέπε) Σάλα και θα εργασθούμε μαζί τις επόμενες ημέρες προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. 

Στην Ιταλία καταγράφεται από την Παρασκευή μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων της Covid-19, με περισσότερους από 10.000 ασθενείς την ημέρα, και η Λομβαρδία είναι η περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο, όπως είχε συμβεί και στην αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Οικονομικός πνεύμονας της Ιταλίας, μαζί με το Βένετο και την Εμίλια-Ρομάνια, η Λομβαρδία κατέγραψε χθες, Δευτέρα, 1.687 νέα κρούσματα από τα 9.338 που καταγράφηκαν σε όλη την Ιταλία. Από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 128.456 κρούσματα (ολόκληρη η Ιταλία έχει καταγράψει 423.578), από τα οποία 17.084 έχουν καταλήξει (σ’ ολόκληρη την Ιταλία έχουν καταγραφεί 36.616 θάνατοι), σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στη Λομβαρδία αυξήθηκε κατά 145% και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική κατά 126%. Έτσι οι περιφερειακές αρχές ζήτησαν αυτή την απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς και το κλείσιμο το σαββατοκύριακο των καταστημάτων που δεν πωλούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης.

Από το Σάββατο η Λομβαρδία είχε επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων από τα μεσάνυχτα και την αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Έκτοτε έχει ακολουθήσει το παράδειγμά της ολόκληρη η Ιταλία.

Ισπανία: Ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας και στη Μαδρίτη

Οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης εξετάζουν αν θα πρέπει να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες προκειμένου να περιορίσουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κοροναϊού, σε μια από τις περιοχές της Ευρώπης όπου παρατηρείται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων, δήλωσε ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της ισπανικής πρωτεύουσας σήμερα.

“Απαγόρευση της κυκλοφορίας θα σημαίνει (…) ότι κάποιες ώρες δεν θα υπάρχει καθόλου κυκλοφορία, όπως έκανε η Γαλλία, για παράδειγμα”, δήλωσε ο Ενρίκε Ρουίθ Εσκουντέρο μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο Europa Press.

Ο Ρουίθ Εσκουντέρο επεσήμανε ότι οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης δεν έχουν δικαιοδοσία να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και γι’ αυτό θα πρέπει να το ζητήσουν από την κυβέρνηση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 9 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες στη Μαδρίτη, επιβάλλοντας μερικό lockdown στην πρωτεύουσα, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους αλλά δεν επιτρέπεται να φεύγουν από τα όρια της πόλης.

Το διάταγμα αυτό δεν αναμένεται να παραταθεί την Παρασκευή, οπότε και λήγει, δήλωσαν αξιωματούχοι, γεγονός που ώθησε τις περιφερειακές και εθνικές αρχές να εξετάσουν τα επόμενα βήματά τους, έπειτα από εβδομάδες αντιπαράθεσης για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν για την ανάσχεση της covid-19.

Ο Ρουίθ Εσκουντέρο πρόσθεσε εξάλλου ότι πρόκειται να εξεταστούν τα λύματα της Μαδρίτης για κοροναϊό ώστε να εκτιμηθεί η εξάπλωσή του στους κατοίκους της ισπανικής πρωτεύουσας. “Θα είναι σαν να κάνουμε τεστ σε χιλιάδες ανθρώπους μονομιάς”, σχολίασε.

Μια «ανάσα» πριν το lockdown το Βέλγιο

Το Βέλγιο πιθανόν να χρειαστεί να επιστρέψει σε ένα καθολικό lockdown αν δεν ανακοπεί η ανοδική πορεία νέων κρουσμάτων του κοροναϊού και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του σε εφημερίδα ένας κορυφαίος Βέλγος ιολόγος.

«Τότε θα χρειαστεί να εξετάσουμε ακόμη πιο περιοριστικά μέτρα, που πιθανόν να μοιάζουν με ένα lockdown σαν αυτό που είχε επιβληθεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», δήλωσε στην εφημερίδα La Derniere Heure ο Ιβ Βαν Λετέμ.

Ο Βαν Λετέμ, ο οποίος συμμετέχει σε εθνικές συνεντεύξεις Τύπου για την κατάσταση με τον κοροναϊό, δήλωσε ότι μόνο ένα εμβόλιο ή μια αποτελεσματική θεραπεία θα καταπολεμήσουν την πανδημία.

Ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βάντενμπρουκ δήλωσε την Κυριακή ότι η πρωτεύουσα του Βελγίου, οι Βρυξέλλες, και η νότια περιοχή της Βαλονίας «τείνουν να εξελιχθούν σε ένα τσουνάμι» με την υγειονομική κατάσταση να είναι χειρότερη από οποιοδήποτε άλλο μέρος στην Ευρώπη.

Ο ίδιος είπε ότι τσουνάμι σημαίνει ότι οι αρχές έχουν χάσει τον έλεγχο της κατάστασης και ότι θα πρέπει να ματαιωθούν όλες οι προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις που δεν θα αφορούν ασθενείς με COVID-19.

Η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων κατά μέσο όρο 7.876 για την εβδομάδα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου με 252 εισαγωγές στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο, και 30 θανάτους.

Στην κορύφωση του πρώτου κύματος της πανδημίας στο τέλος Μαρτίου περισσότεροι από 600 άνθρωποι είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο μέσα σε μια ημέρα στο Βέλγιο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ