Ήταν η δεύτερη φορά που ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη δυσφορία του παρατηρώντας τις κερκόπορτες που καθημερινά ανοίγουν επιτρέποντας στην πανδημία να εξαπλωθεί και να πλήξει περιοχές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Ήταν η δεύτερη φορά που ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τη δυσφορία του παρατηρώντας τις κερκόπορτες που καθημερινά ανοίγουν επιτρέποντας στην πανδημία να εξαπλωθεί και να πλήξει περιοχές σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Και ήταν τη Δευτέρα, στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον πρωθυπουργό, που ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας των λοιμωξιολόγων αναφέρθηκε για δεύτερη φορά, στη Θεσσαλονίκη, βλέποντας πως ο έλεγχος έχει αρχίσει να χάνεται και γνωρίζοντας πόσο δύσκολο είναι να ληφθεί η απόφαση για πιο αυστηρούς περιορισμούς.
Είναι οι ίδιοι λόγοι που ακολουθείται «πολιτική κατευνασμού» στην Αθήνα, χωρίς κανείς να τολμά να μιλήσει για lockdown, σκεπτόμενος τον οικονομικό αντίκτυπο και αφήνοντας το σύστημα Υγείας να απορροφήσει όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται τους κραδασμούς από την έλλειψη προσωπικής ευθύνης.
Όμως αν η Αθήνα, που το απόγευμα της Δευτέρας, κατέγραψε λιγότερα από τα μισά κρούσματα της χώρας, 175 από τα 438, ισορροπεί ανάμεσα στην τάση συγκράτησης της πανδημίας και στο κατώφλι της διασποράς, όπως είπε και ο Γκ. Μαγιορκίνης την περασμένη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δείχνουν να λαμβάνουν διαφορετική τροπή, την οποία είχε διαγνώσει πολλές μέρες νωρίτερα ο σχολαστικός Σωτήρης Τσιόδρας και αναγκάστηκε και σήμερα να επισημάνει δίνοντας το έναυσμα για γενικευμένη σύσκεψη με όλους τους φορείς στη Βόρεια Ελλάδα.
Ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος μέχρι την αλλαγή του καιρού που θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, όπως άλλωστε έχει αρχίσει ήδη να συμβαίνει στις βορειότερες χώρες της Ευρώπης.
Τα κρούσματα πλέον στην Ελλάδα έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από 400, με εξάρσεις που αγγίζουν πρωτόγνωρους αριθμούς, πάνω από τα 500. Και είναι οι εξάρσεις αυτές αλλά και η φονικότητα του ιού που έχουν εκτινάξει τις διακομιδές των ασθενών στα νοσοκομεία, των ανθρώπων που εισάγονται στις ΜΕΘ για να μπορέσουν να δώσουν την άνιση μάχη, διασωληνωμένοι, απέναντι στον ιό.
Η αντοχή του συστήματος Υγείας, γιατρών και ασθενών, εξαντλείται, το είπε και ο Κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα, καταδεικνύοντας πως όσα κρεβάτια ΜΕΘ και να προστεθούν στη φαρέτρα, αν δεν ελεγχθεί ο ιός, η μαύρη λίστα θα μακραίνει.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών, δεν μειώνεται. Μειώνεται μόνο ο μέσος όρος ηλικίας. Δεν μειώνεται ούτε και ο αριθμός των νεκρών και λούζει κρύος ιδρώτας τους ειδικούς βλέποντας αγγελτήρια θανάτου να φτάνουν πολλά μαζί σε λίγες ώρες.
Τη Δευτέρα, για μία ακόμα μέρα, χάθηκαν 11 άνθρωποι και ενώ οι εστίες του κοροναϊού θαμπώνουν στην Αθήνα, ενεργοποιούνται σε άλλες περιοχές, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Ο ιός, με την ίδια ευκολία που προσέβαλε ανθρώπους ηλικιωμένους, αδύναμους οργανικά να νικήσουν έναν πρωτόγνωρο εχθρό, τώρα προσβάλλει με την ίδια θέληση ανθρώπους 30 χρόνων και κάτω, φοιτητές και μαθητές.
Ηλικίες ανθρώπων που συνωστίζονται σε αυτοσχέδια πάρτι, χωρίς καμία έγνοια για το αύριο, για το αν θα κολλήσουν, αν μεταδώσουν τον ιό, σε κάποιο λιγότερο… ευάλωτο από αυτούς, σε άνθρωπο μικρότερης ή μεγαλύτερης ηλικίας. Είναι το στοίχημα της προσωπικής ευθύνης στο οποίο επιμένουν εμμονικά κυβερνητικά στελέχη και επιστήμονες κινητοποιώντας κάθε διαθέσιμο μηχανισμό για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή προστίμων. Οι επόμενες μέρες είναι καθοριστικές. Είναι κρίσιμες για το τι θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και για το αν η Αθήνα θα συγκρατήσει την πανδημία.
Οπως παραδέχονται όλοι, αν χαθεί η μάχη στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, θα έλθουν μέρες εφιαλτικές, χωρίς κανείς να μπορεί να υποσχεθεί πως αν αυτός που θα μολυνθεί,θα έχει στο χέρι του εισιτήριο για μία γωνιά σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτά και άλλα χειρότερα αναλογιζόμενοι οι κυβερνώντες, παρεκάθησαν σε τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό όπου ο Σ. Τσιόδρας εξέθεσε την επικινδυνότητα της κατάστασης.
Έκτακτη τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό
Κατά τη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, ο Σωτήρης Τσιόδρας χτύπησε καμπανάκι για τη συμπρωτεύουσα, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων. Την ανησυχία εντείνει η ασφυξία σε πλατείες και ΜΜΜ. Τα παράπονα για τη συχνότητα των δρομολογίων διαδέχονταν το ένα το άλλο, με τους επιβάτες να παραμένουν στριμωγμένοι μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους.
Ανησυχία όμως προκαλούν και τα κορονο-πάρτι. Είχε προηγηθεί ένα πάρτι μέσα στο Αριστοτέλειο το βράδυ του Σαββάτου, με δεκάδες φοιτητές να συνωστίζονται χωρίς μάσκες και χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Ανάλογες εικόνες καταγράφηκαν σε πλατείες της Αττικής και της Αχαΐας, με τις Αρχές να αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση.
Η πορτοκαλί κάρτα από τον Πέτσα
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον κοροναϊό και την αύξηση των κρουσμάτων έκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Στην Ελλάδα ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας είναι στο 2% ενώ στο Βέλγιο είναι 10%, είπε αναφερόμενος στον κοροναϊό και πρόσθεσε ότι η εικόνα σε γειτονιές της Αττικής, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης είναι στο πορτοκαλί.
«Ήδη, η επιδημιολογική εικόνα σε ορισμένες γειτονιές της Αττικής, αλλά και στις Περιφερειακές Ενότητες της Καστοριάς, των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, βρίσκεται στο πορτοκαλί. Και αυτό επισημαίνει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Αντιθέτως, απαιτείται απ’ όλους πιστή τήρηση των μέτρων που εισηγούνται οι ειδικοί και θεσπίζει η Πολιτεία. Αλλά δεν είναι μόνο οι πολίτες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναφορά με τους επαγγελματίες ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «οφείλουν να εφαρμόζουν σχολαστικά τα μέτρα. Είναι για το καλό όλων. Είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας και κοινωνικής ευθύνης. Και οι λίγοι, πονηροί, επαγγελματίες που παραβιάζουν τα μέτρα και κερδοσκοπούν σε βάρος των συνεπών συναδέλφων τους, λειτουργώντας, για παράδειγμα, χώρους που θα έπρεπε να είναι κλειστοί μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρξει άμεση και παραδειγματική τιμωρία τέτοιων φαινομένων».
Η κρίσιμη μάχη της Θεσσαλονίκης
Τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν όπως είπαμε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης και ο καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τους όμορους Δήμους.
Εντονο το πρόβλημα σε νεότερες ηλικίες
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων ήταν τα 33 έτη, γεγονός που σημαίνει ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις νεότερες ηλικίες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης τονίστηκε η ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των υγειονομικών κανόνων και συζητήθηκαν οι τρόποι, κυρίως μέσω των εποπτικών μηχανισμών, ώστε να περιοριστεί η εικόνα χαλάρωσης που παρατηρείται, η συνέχιση της οποίας θα είχε ως αποτέλεσμα το ενδεχόμενο η Θεσσαλονίκη να περάσει στο «πορτοκαλί» επίπεδο προληπτικών μέτρων και κανόνων.
Παράλληλα συζητήθηκαν οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Τονίζοντας ότι ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας σύμφωνα με το grtimes επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πετύχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί».
Εντατικοί έλεγχοι
Σύμφωνα με τον δήμαρχο, από το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παρεμβάσεις αλλά από αύριο αναμένονται πιο εντατικοί έλεγχοι.
Καράογλου: Απαιτείται πιστή τήρηση των μέτρων
Εξάλλου, την ανάγκη πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας και προφύλαξης από τον κοροναϊό υπογράμμισε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, εκφράζοντας, παράλληλα την ανησυχία του για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη.
«Θα πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και να πειθαρχούμε από μόνοι μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Ο υφυπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται σε αρκετά κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης ενώ επέμεινε πως «ένα ενδεχόμενο lockdown θα είχε τεράστιες συνέπειες στην τοπική οικονομία».
«Θα πρέπει όλοι μας να σεβαστούμε τη δημόσια υγεία που είναι το υπέρτατο αγαθό, να τηρούμε τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης, να φοράμε τη μάσκα όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να πειθαρχούμε από μόνοι μας και να επιβάλουμε τον απαραίτητο αυτοπεριορισμό για να αντιμετωπίσουμε τη πανδημία του κορωνοϊού», είπε.
Επανέλαβε, τέλος, την ανάγκη «να δείξουμε όλοι μας υπευθυνότητα, σοβαρότητα και για αυτοπεριορισμό», και εξέφρασε την άποψη ότι «ενωμένοι και δυνατοί μπορούμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της πανδημίας».
Συναγερμός σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες
Από τα 438 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το τελευταίο 24ωρο, τα 175 καταγράφονται στην Αττική, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 49 νέα κρούσματα, στην Κοζάνη 21, στις Σέρρες 28, ενώ μεγάλη είναι η διασπορά σε όλη τη χώρα. Δωρεάν προληπτικά τεστ για τον κοροναϊό πραγματοποιούν από σήμερα δύο κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ στον δήμο Νεάπολης – Συκεών στη Θεσσαλονίκη, μετά την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχονται σε 24 και αντιστοιχούν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, αθλητές και προσωπικό των αθλητικών συλλόγων της περιοχής.
Η μία μονάδα του ΕΟΔΥ εγκαταστάθηκε στο Γ’ ΚΑΠΗ Συκεών (Μεσολογγίου 54 και Περγάμου 2) και η δεύτερη στο Α’ ΚΑΠΗ Νεάπολης (Κουντουριώτη 29) προκειμένου να εξυπηρετηθούν έως και την Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου, οι πολίτες που επιθυμούν να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο. Η διενέργεια των τεστ για τον κοροναϊό θα γίνεται με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.
Έκλεισαν γυμναστήρια και τάξεις στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης λόγω κρουσμάτων
«Δυστυχώς έπρεπε να σημειωθεί έκρηξη κρουσμάτων στον δήμο μας για να δεηθεί ο ΕΟΔΥ να ανταποκριθεί στο αίτημά μας που καταθέσαμε από τον Μάιο για πρώτη φορά και συνεχίζαμε να διεκδικούμε», σημειώνει ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος απευθύνει πρόσκληση προς όλους προκειμένου «να αξιοποιηθεί αυτή η δυνατότητα και η ευκαιρία για την ενίσχυση της συνολικής προσπάθειας προστασίας της δημόσιας υγείας και τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κοροναϊού».
Επιπλέον, η δημοτική αρχή αποφάσισε το κλείσιμο όλων των πολιτιστικών και αθλητικών κέντρων, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιού (ΚΔΑΠ), των δημοτικών γυμναστηρίων, όλων των ανοιχτών και κλειστών γηπέδων μπάσκετ, ποδοσφαίρου, κ.λπ. Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, στο τέλος της εβδομάδας θα επανεκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ συνεχίζονται οι απολυμάνσεις στα δημοτικά και σχολικά κτίρια.
Το θρίλερ και ο θρήνος στα γηροκομεία
Ακόμη ένα γηροκομείο στην Αττική «χτύπησε» ο κοροναϊός, προκαλώντας συναγερμό στις υγειονομικές Αρχές της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο κοροναϊός «χτύπησε» δύο εργαζόμενες και μια γυναίκα που ζούσε στο γηροκομείο. Πρόκειται για γυναίκες 33 και 47 ετών (σ.σ. οι εργαζόμενες), ενώ η τρίτη γυναίκα που ζει στη δομή είναι 87 ετών.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η ηλικιωμένη γυναίκα θα μεταφερθεί άμεσα με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο αναφοράς και συγκεκριμένα στο «Γ.Γεννηματάς». Μάλιστα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία της ιχνηλάτησης στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.
Έγιναν τεστ δύο φορές
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στο γηροκομείο έγιναν τεστ για τον φονικό ιό δύο φορές. Η πρώτη ήταν στις 15 Οκτωβρίου, κατά την οποία δεν εντοπίστηκαν θετικά κρούσματα.
Σήμερα Δευτέρα όμως, ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου προχώρησε με δική του πρωτοβουλία σε διενέργεια rapid test, από τα οποία προέκυψαν τα τρία θετικά κρούσματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρώτη φάση του κοροναϊού, την περίοδο της καραντίνας, ο υπεύθυνος πήρε πρωτοβουλία και κλείστηκαν φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι μέσα στο γηροκομείο για 65 ημέρες προκειμένου να μην υπάρχουν επαφές που θα έθεταν σε κίνδυνο τους ηλικιωμένους.
Ο κοροναϊός πάντως προβληματίζει έντονα τους ειδικούς με αποτέλεσμα να διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στα γηροκομεία της Αττικής για να διαπιστωθεί εάν και κατά πόσο εφαρμόζονται τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του ιού.
Τα αρμόδια κλιμάκια πραγματοποίησαν τη Δευτέρα ενδελεχείς ελέγχους σε πέντε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων στους δήμους Γλυφάδας, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Χαλανδρίου και Πειραιά, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.
Είναι ενδεικτικό πως στο Χαλάνδρι επιβλήθηκε πρόστιμο της τάξεως των 5.000 ευρώ σε μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων για μη υποβολή των ασθενών/φιλοξενούμενων σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό covid-19 εντός των τελευταίων 48 ωρών και αρνητικό test RT-PCR για την εισαγωγή τους.
Η έξαρσης της πανδημίας έχει πάρει την ανιούσα στην Ελλάδα, με τον ημερήσιο απολογισμό να κυμαίνεται πλέον μεταξύ 400 και 500 κρουσμάτων, εντείνοντας τους φόβους για τους χειμερινούς μήνες, όταν ο καιρός θα ευνοεί ακόμη περισσότερο τη μεταδοτικότητα και δεν θα είναι «σύμμαχος» στην αποφυγή του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους.
«Φλέγεται» η Αττική
Τα νέα κρούσματα στο γηροκομείο στον Άγιο Στέφανο αξίζει να σημειωθεί πως έρχονται ενώ η Αττική αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» κρουσμάτων για ακόμη μια ημέρα.
Από τα 438 κρούσματα που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) το τελευταίο 24ωρο, τα 175 καταγράφονται στην Αττική, ενώ σε υψηλά επίπεδα κινούνται κι άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο και από τα Δωδεκάνησα μέχρι την Ήπειρο, οι Αρχές προσπαθούν να φρενάρουν την εξάπλωση της νόσου, την ώρα που στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση δείχνει να φουντώνει.
Ο κοροναϊός και τα πάρτι ως το… πρωί
Σημειώνεται ότι ολοένα και περισσότερες είναι οι καταγγελίες για τα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών καταφεύγουν και σε πρωτοφανείς ενέργειες προκειμένου να γλιτώσουν το λουκέτο και το πρόστιμο των 10.000 ευρώ.
Σε μια από αυτές, όπως κατήγγειλε στο MEGA αυτόπτης μάρτυρας, οδήγησαν τους πελάτες και το προσωπικό στην ταράτσα του μαγαζιού, αναγκάζοντάς τους παράλληλα να κάνουν πλήρη ησυχία.
Σχολιάζοντας την καταγγελία, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Σπήλιος Κρικέτος ανέφερε ότι είναι πολλές οι περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις, ωστόσο οι κατηγορούμενοι αθωώνονται στα δικαστήρια.
«Τα γεγονότα αυτά είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας ατιμωρησίας που υπάρχει στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Κρικέτος, προσθέτοντας πως οι καταστηματάρχες γνωρίζουν ότι δεν θα τιμωρηθούν από τη δικαιοσύνη ή σκέφτονται ότι το πρόστιμο που θα τους επιβληθεί θα είναι μικρότερο του κέρδους τους.
Σε συναγερμό και η Ελασσόνα
Τα τελευταία κρούσματα έκλεισαν τμήματα σχολείων, με τους γονείς να καλούνται να κρατήσουν σε κατ’ οίκον περιορισμό τα παιδιά τους. Σε καραντίνα 14 ημερών μπήκαν προπονητές και αθλητές που χρησιμοποίησαν το κλειστό γυμναστήριο της πόλης, μετά τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σε ομάδες μπάσκετ και βόλεϊ.
Χθες, έσπασε στη χώρα το φράγμα των 25.000 κρουσμάτων, καθώς προστέθηκαν άλλα 438. Έντονη είναι ανησυχία για την αύξηση των μολύνσεων σε Καστοριά, Λάρισα και Γιάννενα που βρίσκονται στα όρια της κόκκινης γραμμής.
Δεν μειώνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι
Στα ίδια επίπεδα με την Κυριακή και για ακόμη μια φορά πάνω από 400 είναι τα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται στη χώρα το τελευταίο 24ωρο. Δηλαδή, εντοπίζονται 438 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου. Παράλληλα, καταγράφηκαν 11 νέοι θάνατοι ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 520.
Σε ό,τι αφορά στους διασωληνωμένους παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, καθώς 85 άτομα βρίσκονται σε ΜΕΘ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 25.802, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. Από αυτά, 3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
85 διασωληνωμένοι
Την ίδια στιγμή, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. Από αυτούς, 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Στο μεταξύ, 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Ακόμη 11 νεκροί
Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο χάρτης των κρουσμάτων
Ειδικότερα:
- 42 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 175 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 21 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 7 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς
- 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μυκόνου
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 4 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ροδόπης
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 28 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου
- 19 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση
Από αυτά, 3.560 (13.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10.337 (40.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
85 διασωληνωμένοι
Την ίδια στιγμή, 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών.
Από αυτούς, 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94.1% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στο μεταξύ, 258 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
11 ακόμη νεκροί
Τέλος, έχουμε 11 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 520 θανάτους συνολικά στη χώρα. 197 (37.9%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδιού («εισαγόμενα») όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.