Μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει την παγκόσμιο οικονομική ελίτ για τις πολιτικές του, χωρίς ωστόσο να αποφύγει να προκαλέσει το ακροατήριό του. Με δύο πρόσωπα εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ουσιαστικά παρουσία εκεί ως πρόεδρος εφόσον την […]
Μιλώντας στο παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ του Νταβός ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει την παγκόσμιο οικονομική ελίτ για τις πολιτικές του, χωρίς ωστόσο να αποφύγει να προκαλέσει το ακροατήριό του.
Με δύο πρόσωπα εμφανίστηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του ουσιαστικά παρουσία εκεί ως πρόεδρος εφόσον την περασμένη χρονιά η διοργάνωση συνέπεσε με τη μετάβαση από την κυβέρνηση Ομπάμα στην κυβέρνηση Τραμπ.
Αρχικά στην προετοιμασμένη ομιλία του, γραμμένη από το οικονομικό του επιτελείο, ήταν εμφανές ότι η προσπάθεια ήταν να καθησυχαστεί το ακροατήριό του που ανησυχεί για τη νεομερκαντιλιστική ρητορική της αμερικανικής κυβέρνησης.
Σε αυτό αποσκοπούσε η αναφορά του ότι το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» δεν σημαίνει σε κανένα βαθμό «Μόνο η Αμερική», όπως και η τοποθέτησή του ότι δεν είναι αντίθετος στις παγκόσμιες οικονομικές συμφωνίες, αρκεί να στηρίζονται στο αμοιβαιότητα και το κοινό συμφέρον. Στην ομιλία του, γραμμένη σε μεγάλο βαθμό από τον εθνικό οικονομικό σύμβουλο Gary Kohn υπεραμύνθηκε της οικονομικής του πολιτικής και ειδικά της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης, θεωρώντας ότι έδωσε θετική ώθηση στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ωστόσο, στη συνέχεια της παρουσίας του, εκεί όπου τοποθετήθηκε δίπλα στον Klaus Schwab, τον ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο Τραμπ επέστρεψε στον τόνο και τον ύφος που έχουμε συνηθίσει. Κατηγόρησε την αντίπαλο του στις εκλογές Xίλαρι Κλίντον ότι αυτή δεν θα μπορούσε να είχε πετύχει τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια αύξηση της αξίας των μετοχών που πέτυχε αυτός, υπεραμύνθηκε της ικανότητάς του να βγάζει πολλά χρήματα και φυσικά δεν παρέλειψε να επιτεθεί στον Τύπου για τις ψευδείς ειδήσεις που αναπαράγει.
Η παρουσία του είχε στιγμές που αποδοκιμάστηκε, αν και όχι στην κλίμακα που αναμενόταν, ενώ την ίδια στιγμή εμφανώς δεν είχε τη θερμή υποδοχή που είχε π.χ. ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Όμως, οι σύμβουλοι του ήταν σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι ακριβώς γιατί συγκριτικά με άλλες περιστάσεις αλλά και κυρίως τους φόβους τους, ο Αμερικανός πρόεδρος τα πήγε καλύτερα.
Τα καλά λόγια που άκουσαν από ορισμένους ηγέτες ξένων μεγάλων επιχειρήσεων, όπως η Siemens, που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Αμερική, σίγουρα μέτρησαν σε αυτή την εκτίμηση.
Πηγή: UNFOLLOW