Σύνοδος Κορυφής ΕΕ : Εκτός γραμμής οι κυρώσεις λέει η Γερμανία – Οι προσδοκίες της Ελλάδας

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ : Εκτός γραμμής οι κυρώσεις λέει η Γερμανία – Οι προσδοκίες της Ελλάδας

Στη φράση «στο ίδιο έργο θεατές» παραπέμπει το όλο κλίμα όπως διαμορφώνεται στην ΕΕ ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής. Δεν υπάρχει θέμα κυρώσεων τα μηνύματα του Βερολίνου ενόψει της Συνόδου Κορυφής αύριο και μεθαύριο. Φωτιά βάζει δημοσίευμα της DW που λέει ότι Ελλάδα και Κύπρος επισήμως δεν έχουν ζητήσει κυρώσεις

Στη φράση «στο ίδιο έργο θεατές» παραπέμπει το όλο κλίμα όπως διαμορφώνεται στην ΕΕ ενόψει της αυριανής και μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής.

Δεν είναι ακόμα ώρα…

Η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τις επιθετικές της ενέργειες και στέλνει το Oruc Reis στο Καστελόριζο απειλώντας ακόμα και με πόλεμο όπως έδειξαν οι τελευταίες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και η Γερμανία που έχει την προεδρία της ΕΕ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι ώρα ακόμα για κυρώσεις!

Μετά τα άκρως ανησυχητικά μηνύματα που κόμισε χτες ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Λευκωσία, σήμερα ο εκπρόσωπος του Γερμανικού ΥΠΕΞ έγινε περισσότερο σαφής: Μην περιμένετε επιβολή κυρώσεων μέχρι το Δεκέμβριο ήταν το μήνυμα που έστειλε ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή.

Πέραν από μια δυσαρέσκεια που εκφράζει το Βερολίνο σε επίπεδο ρητορικής και τα καλέσματά του προς την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες, ο εκπρόσωπος του Χάικο Μάας, παρέπεμψε το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για «την κατάλληλη στιγμή» και ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να αλλάξει γραμμή και να επιβάλλει κυρώσεις στην Τουρκία τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβριο.

Δεν αλλάζει η γραμμή ως το Δεκέμβριο

Από τις συνομιλίες που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Ελλάδα και την Κύπρο «κατέστη σαφής η απογοήτευση των συνομιλητών του για τα μονομερή βήματα της Τουρκίας, κατέστη όμως σαφές και το γεγονός ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί μια επί της αρχής προθυμία για διάλογο με την Τουρκία και ότι το πακέτο, το οποίο αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο η κατευθυντήρια γραμμή για την δράση όλων των εταίρων στην ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Κρίστοφερ Μπούργκερ.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, πηγή του Βερολίνου εκτιμά ότι δεν πρόκειται να αποφασισθούν κυρώσεις. Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι θα ακολουθηθεί η ατζέντα στην οποία είχαν συμφωνήσει στη Σύνοδο πριν από δύο εβδομάδες, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει, ότι οι όποιες αποφάσεις αφορούν την Άγκυρα, θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. «Δεν νομίζω», δήλωσε η ίδια πηγή, «ότι δύο εβδομάδες αργότερα θα έχουν αλλάξει όλα πλήρως».

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επίσης επικαλείται γερμανική πηγή, η ΕΕ είναι απίθανο να επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής.

Μάλιστα το θέμα της Τουρκίας και των προκλήσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εκτός επίσης ατζέντας της συνόδου όπως προκύπτει από την επιστολή Μισέλ προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ και θα συζητηθεί μόνο εφόσον το θέσει η Ελλάδα και η Κύπρος. 

Γερμανικό άδειασμα – Διερευνητικές πάση θυσία

Προς ώρας πάντως όλα τα μηνύματα που φτάνουν από το Βερολίνο είναι δυσοίωνα, καθώς στα όσα μεταδίδονται σήμερα από τη Γερμανική πρωτεύουσα αλλά και τις Βρυξέλλες κινούνται στην γραμμή των χτεσινών μηνυμάτων του Χάικο Μάας και απλώς αποσαφηνίζουν και αποκωδικοποιούν σε πρακτικό επίπεδο αυτά τα δυσοίωνα για Ελλάδα και Κύπρο μηνύματα.

Στην πραγματικότητα αυτό που διαμήνυσε ο Χάικο Μάας –στις δηλώσεις του οποίου άλλωστε παρέπεμψε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ- είναι πως πρέπει πάση θυσία η Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με την Τουρκία, κάνοντας λόγο για «μονόδρομο».

Ούτε λίγο ούτε πολύ το Γερμανικό ΥΠΕΞ αδειάζει την ελληνική κυβέρνηση και τη θέση της πως δεν μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία όσο το Oruc Reis απειλεί να παραβιάσει ακόμα και τα ελληνικά χωρικά ύδατα και το δικαίωμα της Ελλάδας να τα επεκτείνει στα 12 μίλια, όταν δηλαδή η Τουρκία παραβιάζει όχι απλώς κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Νίπτουν τας χείρας τους οι Βρυξέλλες

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι η πρόσκληση Μισέλ για την Σύνοδο Κορυφής μετατρέπει την ΕΕ σε Πόντιο Πιλάτο όπως προκύπτει από την επίσημη ατζέντα της Συνόδου, όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα νίπτουν τας χείρας τους.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το MEGA η Κομισιόν δεν ξεκαθαρίζει τη δική της θέση και πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας ότι αυτοί θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.

Επί της ουσίας η σκλήρυνση της γερμανικής στάσης κινείται σε θεωρητικό επίπεδο αλλά οι δορυφόροι της Τουρκίας εντός της Ευρώπης παραμένουν.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία έχουν κοινή στάση και επί της ουσίας ήταν οι χώρες που πρωτοστάτησαν για να υπάρξει το μπλόκο σε τυχόν κυρώσεις στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.

Στην εξίσωση αυτή, κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει και τη δήλωση Μακρόν μετά το τετ α τετ του καλοκαιριού με την Άγκελα Μέρκελ πως τελικά οι ρόλοι της Γαλλίας και της Γερμανίας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι συμπληρωματικοί έναντι της Τουρκίας.

Σε αποκλιμάκωση καλεί η Ουάσιγκτον

Σε επίπεδο ρητορικής οι ΗΠΑ εμφανίζονται να στέλνουν αυστηρά μηνύματα κατά της Άγκυρας καταδικάζοντας την τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Αργά χθες βράδυ ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει ανάκληση της απόφασης για τα Βαρώσια , ενώ μιλούν για μονομερή αύξηση της έντασης από πλευράς Τουρκίας που δεν βοηθούν τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης για τη διενέργεια των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα.

Δεν έχει ζητηθεί επισήμως;

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο της επί της ουσίας άρνησης της ΕΕ να απαντήσει πρακτικά στις προκλήσεις και τις επιθετικές ενέργειες του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας εγείρονται και άλλα ζητήματα που πυροδοτούν εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από τη γερμανική κυβέρνηση, «θέμα κυρώσεων δεν έχουν θέσει επισήμως μέχρι στιγμής ούτε η Αθήνα και ούτε η Λευκωσία. Η ευκαιρία να τεθεί την Τρίτη το ζήτημα, στη συνεδρίαση του Συμβούλιου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που προετοιμάζει τις Συνόδους, δεν αξιοποιήθηκε».

Πάντως -όπως επισημαίνει και το ίδιο το δημοσίευμα-, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χτεσινή του συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου με τον Γερμανό ΥΠΕΞ έθεσε εμμέσως πλην σαφώς θέμα κυρώσεων, υποστηρίζοντας ότι μετά και τις τελευταίες κινήσεις δεν υπάρχει ανάγκη να φτάσουμε μέχρι το Δεκέμβριο για να εξετάσει η ΕΕ τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Σε επίπεδο δηλώσεων και ο Νίκος Δένδιας στο δείπνο που είχε με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας μίλησε για «μέτρα επιβολής της διεθνούς νομιμότητας».

Μένει πλέον να διευκρινιστεί τι εννοεί η γερμανική πηγή στην Deutsche Welle όταν λέει πως επισήμως δεν έχει τεθεί ούτε από Ελλάδα ούτε από Κύπρο ζήτημα επιβολής κυρώσεων καθώς δεν ετέθη από τους υπουργούς Εξωτερικών στη χτεσινή σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Σοβαρότητα και ειλικρίνεια

Πάντως το δημοσίευμα αυτό προκαλεί την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που ζητάει επίσημες διευκρινίσεις από την ελληνική κυβέρνηση και κατηγορεί για το Μαξίμου για έλλειψη ειλικρίνειας επικαλούμενο τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

«Επίσημες πηγές της Καγκελαρίας διαρρέουν ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα για κυρώσεις στην Τουρκία ενόψει του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ο κ Πέτσας δηλώνει ότι κατατέθηκε. Περιμένουμε επισήμως από την Κυβέρνηση να διευκρινίσει ποιος από τους δυο λέει ψέματα.

Λίγη σοβαρότητα και περισσότερη ειλικρίνεια δεν θα έβλαπτε αυτές τις κρίσιμες στιγμές» αναφέρει η Κουμουνδούρου.

Ενεργοποίηση και όχι αίτημα κυρώσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι διαδίδει ψέματα καθώς «δεν αναφέρθηκα σε «αίτημα κυρώσεων». Αυτές περιλαμβάνονται ήδη στα συμπεράσματα του προηγούμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» και πρόσθεσε πως το θέμα θα τεθεί στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται ότι το πρωί ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα θέσει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (15-16 Οκτωβρίου) το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων, χαρακτηρίζοντας σοβαρότατη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το γεγονός ότι το Oruc Reis πηγαίνει τόσο κοντά στο Καστελόριζο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ