Κορωνοϊός : Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μακεδονία – Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς η διασπορά στην επαρχία

Κορωνοϊός : Εκτός ελέγχου η κατάσταση στη Μακεδονία – Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς η διασπορά στην επαρχία

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι για την αύξηση των θυμάτων του κορωνοϊού, αφού από τις αρχές Οκτωβρίου οι νεκροί ανέρχονται στους 65.

Ανήσυχοι εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι για την αύξηση των θυμάτων του κορωνοϊού, αφού από τις αρχές Οκτωβρίου οι νεκροί ανέρχονται στους 65.

Εκτός της Αττικής, η οποία παραμένει στο επίκεντρο του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα, συναγερμός έχει σημάνει τόσο για την περιοχή της Κοζάνης, όσο και για τις περιοχές των Ιωαννίνων και της Πέλλας, στις οποίες εντοπίστηκαν δεκάδες νέα κρούσματα.

Εξαιτίας της αυξημένης διασποράς του κοροναϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε τη χρήση μάσκας, εκτός από τους εσωτερικούς χώρους, σε όλους τους εξωτερικούς που παρατηρείται συνωστισμός ή συγκέντρωση πολλών ατόμων.

Αναλυτικότερα, ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην λειτουργία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, στον οποίο προβλέπονται τέσσερα επίπεδα επιδημιολογικών δεδομένων και κανόνων, θέτοντας νέες βάσεις:

Πρώτον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.

Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Τρίτον, ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα: Στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Τέταρτον, τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία. 

Πέμπτον, τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

Έκτον, τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

Έβδομον, προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή η μάσκα είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση, στην περίπτωση των επιπέδων 2 και 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Ο κοροναϊός εξαπλώνεται και στην επαρχία

Φαίνεται λοιπόν πως ο κοροναϊός όχι μόνο «σφυροκοπά» χωρίς σταματημό την Αττική, αλλά συνεχώς εξαπλώνεται και στην επαρχία.

Οι ειδικοί γνωρίζουν πως στην επαρχία είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί μία ενδεχόμενη διασπορά του ιού, καθώς τα κρούσματα δεν έχουν τόσες πολλές επαφές όσο ένα κρούσμα στην πόλη και έτσι η ιχνηλάτηση και η απομόνωση είναι πιο εύκολη.

Ωστόσο για να γίνει αυτό οι πολίτες πρέπει να τηρούν στο έπακρον τα μέτρα, πράγμα που σημαίνει πως θα πρέπει να συνηθίσουν σε μία πολύ διαφορετική καθημερινότητα. Αυτό είναι το δύσκολο κομμάτι, καθώς είναι λογικό αρκετοί κάτοικοι στην επαρχία να πίστευαν πως εκεί δεν θα έρθει ποτέ ο κοροναϊός. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν ισχύει όμως αν σκεφτεί κανείς πως πολλά χωριά και νησιά έχουν μπει σε mini lockdown από την αρχή της επιδημίας.

Οι τρεις περιοχές της Ελλάδας που βρίσκονται σε κατάσταση «Alert»

Χτες πάντως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας χτύπησε καμπανάκι για  τρεις περιοχές της χώρας – πέρα από την Αττική.

Όπως είπε στην ενημέρωση για τον Covid-19, οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε κατάσταση «Alert» για τα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Πέλλα. Μάλιστα, για τις δύο πρώτες ο υφυπουργός απεύθυνε έκκληση στους πολίτες τους να τηρούν τα μέτρα και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Στην Πέλλα, τα πράγματα είναι καλύτερα καθώς τα κρούσματα προέρχονται μόνο από συγκεκριμένο cluster (κονσερβοποιία) το οποίο έχει «στεγανοποιηθεί», όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς. 

Συγκεκριμένα:
Κοζάνη: Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, σε τρεις μέρες δηλαδή, καταγράφηκαν 49 νέα κρούσματα και 101 επαφές τους. Συνολικά, στην περιοχή υπάρχουν 181 επιβεβαιωμένα κρούσματα, από τα οποία νοσηλεύονται 8.
Ιωάννινα: Από την Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ, καταγράφηκαν 66 νέα κρούσματα και 147 επαφές. Συνολικά, η περιοχή καταγράφει σχεδόν 200 ενεργά κρούσματα, από τα οποία 24 νοσηλεύονται.
Πέλλα: Υπάρχουν 212 ενεργά κρούσματα, τα περισσότερα συνδέονται με συγκεκριμένο cluster.
Tα χτεσινά  στοιχεία για τις τρεις αυτές περιοχές

Τα παραπάνω στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα χτεσινά κρούσματα που εντοπίστηκαν στις παραπάνω τρεις περιοχές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την κατανομή των κρουσμάτων της Τρίτης εντοπίζονται:

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή.
Παραμένει στο επίκεντρο η Αθήνα
Η Αθήνα παραμένει στην πρώτη θέση της λίστας των ημερήσιων κρουσμάτων με 170 νέους ασθενείς, ωστόσο φαίνεται πως αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση στον αριθμό των νέου κρουσμάτων, με τάσεις μείωσης.

Σύμφωνα με την κατανομή των κρουσμάτων, από τα 408 το τελευταίο 24ωρο, καταγράφηκαν στην Αττική 170 κρούσματα.

Γώγος στο MEGA : Χρειάζεται ανάπτυξη νέων κλινών ΜΕΘ στην Αθήνα

Την ώρα που  τα κρούσματα της πανδημίας στη χώρα να παραμένουν σε υψηλό αριθμό και τους διασωληνωμένους ασθενείς να αυξάνονται, κυβέρνηση και ειδικοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας για την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και για τις νέες εστίες μετάδοσης κοροναϊού, σε Κοζάνη, Γιάννενα και Πέλλα, ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, τόνισε ότι ο περιορισμός της πανδημίας σε μικρότερα αστικά κέντρα είναι ευκολότερος σε σχέση με μεγαλύτερες πόλεις.

«Η δυνατότητα να περιορίσουμε την επιδημία είναι μεγαλύτερη από ό,τι συμβαίνει σε μεγάλα αστικά κέντρα και πιστεύουμε ότι τα μέτρα που παίρνονται στο επίπεδο τρία θα μπορέσουμε να έχουμε αποτελεσματικότητα γρηγορότερα».

Καλά τα πράγματα στις ΜΕΘ

Αναφερόμενος στην κατάσταση των ΜΕΘ στη χώρα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «τα πράγματα είναι καλά» και δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα.

«Το πρόβλημα παραμένει στην Αθήνα που χρειάζεται γρήγορη ανάπτυξη καινούργιων κλινών».

Η καλή εικόνα που υπάρχει για την ώρα, οφείλεται στην σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε πανελλήνιο επίπεδο, ωστόσο «θέλουμε χαμηλότερους αριθμούς για να είμαστε ικανοποιημένοι και πιστεύουμε ότι με την τήρηση και τη συμμόρφωση στα μέτρα θα μπορέσουμε ακόμη περισσότερο να το περιορίσουμε».

Χρειάζεται δουλειά στην ιχνηλάτηση

Σχετικά με την ιχνηλάτηση που γίνεται στα κρούσματα που εντοπίζονται, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι «η ιχνηλάτηση δεν τελειώνει ποτέ» και υπάρχει χώρος για βελτιώσεις.

«Όσο περισσότερο περιορίζουμε τις επαφές, είναι χρήσιμο για να περιορίζουμε τη νόσο».

«Βόμβες» διασποράς οι ασυμπτωματικοί

Όσον αφορά τους ασυμπτωματικούς ασθενείς, οι οποίοι είναι γύρω στο 30 – 40% των ασθενών με Covid, αποτελούν σημαντική εστία μετάδοσης του ιού, αφού δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν συνεπώς προσέχουν λιγότερο.

«Είναι πολύ σημαντικό ποσοστό. Εκτός από τους ασυμπτωματικούς που διαγιγνώσκονται, υπάρχει και ένας αριθμός που είναι αδιάγνωστος».

Πρόβλημα οι μετακινήσεις από περιοχή σε περιοχή

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις πολιτών σε κοντινές πόλεις που έχουν λιγότερα κρούσματα κοροναϊού και άρα λιγότερα περιοριστικά μέτρα, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι αυτό αποτελούσε πρόβλημα γι’ αυτό και ελήφθησαν νέα μέτρα.

«Με τα νέα μέτρα, τα μαγαζιά στο ένα μέρος κλείνουν στις 00:00 και στο άλλο στις 00:30. Είναι σωστό αυτό».

Σχετικά με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ο καθηγητής υπογράμμισε τη σημασία της και τόνισε ότι είναι σημαντικό να λειτουργεί σωστά έτσι ώστε να μη σωρεύονται όλα τα περιστατικά στα νοσοκομεία.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη να αντιμετωπίζει τα πρωτοβάθμια περιστατικά για να μη σωρεύονται στα νοσοκομεία». 

Παγώνη : Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά – Αλλαγή χρονιάς μόνοι μας

«Δεν μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, αυτό σημαίνει συνωστισμός. Αλλαγή χρονιάς μπορούμε να κάνουμε και μόνοι μας» επισήμανε για τη διασπορά του κοροναϊού η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Ρεβεγιόν μπορούμε να κάνουμε μόνο με διψήφια νούμερα (κρουσμάτων), αν προσπαθήσουμε μπορούμε να πετύχουμε διψήφια νούμερα» διαβεβαίωσε.

Η κ. Παγώνη δήλωσε ότι τα 1000 με 2000 κρούσματα ημερησίως είναι απίθανο σενάριο. «Εάν όντως ισχύσουν (τόσα κρούσματα,) τα πράγματα θα είναι παρά πολύ δύσκολα» προειδοποιώντας ότι δεν πρέπει να χαλαρώσουμε στις γιορτές.

«Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι πηγή μετάδοσης όταν είναι ο ένας πάνω στο άλλο, και το χειμώνα τα παράθυρα δε θα είναι ανοιχτά… Πρέπει να ανοίγουμε τα παράθυρα και στο σπίτι» σημείωσε.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, σχολίασε ότι «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν, κάνοντας λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων στην Αττική που δεν επαρκεί. Η μάσκα θα βοηθήσει πολύ και στη γρίπη είπε. «Τα χειρουργεία συνεχίζονται κανονικά οι μη COVID εξυπηρετούνται κανονικότατα» διευκρίνισε.

«Ξεκινάνε (το χειμώνα) οι γρίπες και οι άλλες ιώσεις» υπενθύμισε. «Τα συμπτώματα γρίπης – COVID είναι ιδία περίπου. Στη γρίπη είναι λίγο διαφορετικά, απλό συνάχι, δεν έχουμε δύσπνοια. Στον COVID αναπτύσσεται πυρετός πάνω από 38, αλλά ξεκινάει με δέκατα, κάποιος δεν το συνειδητοποιεί αμέσως».

«Το εμβόλιο της γρίπης πρέπει να το κάνουμε, το άλλο αργεί»  διευκρίνισε η κ. Παγώνη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ