Το κουβαλάμε πάνω μας, το αγγίζουμε, το βάζουμε στο πρόσωπό μας και είναι ίσως το πιο μολυσματικό αντικείμενο της καθημερινότητας, για τη μετάδοση του COVID-19, αλλά οι περισσότερο από εμάς αγνοούν πόσο επικίνδυνο είναι
«Βόμβα» κορωνοϊού αποτελεί το κινητό τηλέφωνο, αφού ο φονικός ιός μπορεί να επιβιώσει πάνω του 28 ημέρες, σύμφωνα με νέα έρευνα επιστημόνων από την Αυστραλία.
Το κουβαλάμε πάνω μας, το αγγίζουμε, το βάζουμε στο πρόσωπό μας και είναι ίσως το πιο μολυσματικό αντικείμενο της καθημερινότητας, για τη μετάδοση του COVID-19, αλλά οι περισσότερο από εμάς αγνοούν πόσο επικίνδυνο είναι.
Ο Κωνσταντίνος καθημερινά επισκευάζει δεκάδες κινητά στον πάγκο εργασία του. Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, μάσκα και γάντια, δείχνει στην κάμερα του MEGA, τον πιο ασφαλή τρόπο απολύμανσης του κινητού τηλεφώνου με ειδική συσκευή υπέρυθρων ακτίνων.
Μόλις σε ένα λεπτό έχουν σκοτωθεί 100% τα μικρόβια του κοροναϊού και κάθε μολυσματικός ιός.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κινητό δεν θα πρέπει να καθαρίζεται με απολυμαντικά μαντηλάκια αφού ενδέχεται να καταστρέψει το ηχείο, τις υποδοχές τους και το λειτουργικό του σύστημα.
Ο σχολαστικός καθαρισμός με οινόπνευμα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος απολύμανσης.
Σύμφωνα με την έρευνα του επιστημονικού περιοδικού «Virology Journal», εκτός από το κινητό, ο κοροναϊός μπορεί να επιβιώσει 28 ημέρες και σε αντικείμενα από ανοξείδωτο χάλυβα, όπως τα inox ψυγεία και οι κατσαρόλες, σε λείες επιφάνειες όπως το τραπέζι, καθώς και στα χάρτινα χαρτονομίσματα.
Πού επιβιώνει ο κορωνοϊός για έως και 28 ημέρες:
- Κινητό
- Αντικείμενα από ανοξείδωτο χάλυβα (πχ. ψυγεία, μαγειρικά σκεύη, πάγκος κουζίνας)
- Λείες επιφάνειες (πχ. τραπέζι, γραφείο)
- Χαρτονομίσματα
Όπως επισημαίνει η ίδια έρευνα, ο κοροναϊός επιβιώνει λιγότερο σε πλαστικές επιφάνειες, καθώς και σε περιβάλλον με υψηλές θερμοκρασίες.