Κορωνοϊός : Πρωτιά κρουσμάτων στην Αττική ενώ γεμίζουν οι ΜΕΘ – Ποιες περιοχές προβληματίζουν τους ειδικούς

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αττική, καθώς καθημερινά καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων. Σταθερό πρόβλημα αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών.

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Αττική, καθώς καθημερινά καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων.

Σταθερό πρόβλημα αποτελεί και ο αριθμός των διασωληνωμένων ο οποίος έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών.

Συγκεκριμένα χτες καταγράφηκε νέο αρνητικό ρεκόρ των ασθενών που βρίσκονται στις ΜΕΘ, οι οποίοι πλέον είναι 98.

Μάλιστα το προηγούμενο ρεκόρ ασθενών με τον φονικό ιό σε ΜΕΘ είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και ήταν 93.

Ο εν λόγω αριθμός έχει προκαλέσει συναγερμός στις αρχές, αφού οι επιστήμονες είχαν θέσει το 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊό.

Την ίδια ώρα στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 70%, έχουν ήδη καταληφθεί οι 84 από τις 122 κλίνες εντατικής θεραπείας, ενώ σταθερά στην πρωτεύουσα καταγράφονται 1 στα δύο κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Στο κόκκινο η Αττική – Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα

Το πρόβλημα φαίνεται ότι έχει μετατοπιστεί  στους Δήμους της Δυτικής Αττικής, όπου σημειώνεται πλέον ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων του λεκανοπεδίου.

Ειδικότερα πρωτιά κρουσμάτων παρουσιάζει το κέντρο της Αθήνας, ο δήμος Περιστερίου και ο δήμος Αχαρνών.

Στο Ίλιο επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς αποτελεί πλέον μία από τις επιβαρυμένες περιοχές. Σύμφωνα με τους κατοίκους, αν και τα καταστήματα κλείνουν στις 12 το βράδυ, πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, συνωστίζονται τις νυχτερινές ώρες μέχρι τα ξημερώματα στις πλατείες της περιοχής.

Βλέποντας τα παραπάνω δεδομένα και με σκοπό να μπει ένα «φρένο» στην εκτόξευση των κρουσμάτων, τόσο στην Αττική, όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας που φλερτάρουν με το «κόκκινο» στο «χάρτη» της επικινδυνότητας, η κυβέρνηση από την Δευτέρα 23 Οκτωβρίου, θέτει σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων ανά περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, οι 74 περιοχές της χώρας εντάσσονται σε τέσσερα επίπεδα: ετοιμότητας (πράσινο), επιτήρησης (κίτρινο), αυξημένης επιτήρησης (πορτοκαλί) και αυξημένου κινδύνου.

Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.

Η Αττική παραμένει συνολικά στο προτελευταίο επίπεδο κινδύνου, το Επίπεδο 3 που σημειώνεται με χρώμα πορτοκαλί και ταξινομείται στις περιοχές της “Αυξημένης Επιτήρησης”. 

Άλλωστε αυτό είναι απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς πως μόνο αυτή την εβδομάδα καταγράφηκαν στον Δήμο Αθηναίων το 37% των κρουσμάτων όλης της Αττικής.

Συνολικά στην Αττική ισχύουν τα ίδια περιοριστικά μέτρα. Αυτά είναι ίδια και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, όπου υπάρχει συναγερμός επιπέδου 3 (πορτοκαλί).

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα:

Xτες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια.

Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:

Στο επίπεδο 1. Τα 100 άτομα,

Στο επίπεδο 2. τα 50 άτομα

Στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:

Επίπεδο 1 στο…  65%

Επίπεδο 2 στο …1, 50%

Έπίπεδο 3 στο… 30%

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:

Επίπεδο 1…. 80%

Επίπεδο 2…..65%

Επίπεδο 3….50% 

Πού θα βρείτε τον χάρτη

Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο

β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή

γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από