Χρυσή Αυγή : Ωρα αποφάσεων για τα ελαφρυντικά – Στην τελικά ευθεία για τις ποινές

Χρυσή Αυγή : Ωρα αποφάσεων για τα ελαφρυντικά – Στην τελικά ευθεία για τις ποινές

Στις 11 το πρωί της Παρασκευής θα συνεχιστεί η δίκη για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων και από αυτό ακριβώς το σημείο θα ξεκινήσει αύριο η διαδικασία.

Η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης.

Η συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δικάζει την εγκληματική οργάνωση, διεκόπη για αύριο, Παρασκευή, στις 11 το πρωί.

Οι αγορεύσεις δεν ολοκληρώθηκαν για το σύνολο των ενόχων, από το σημείο το οποίο θα ξεκινήσει αύριο η διαδικασία.

Αναμένεται επίσης να συζητηθούν εκ νέου τα ελαφρυντικά ενώ θα γίνουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των κατηγορούμενων.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση επί των ελαφρυντικών και στη συνέχεια θα γίνουν οι ανακοινώσεις των ποινών, αφού προηγουμένως προηγηθεί η πρόταση της Εισαγγελέως.

Η τελική απόφαση για ποινές και για το ποιος θα οδηγηθεί στη φυλακή αναμένεται να εκδοθεί ίσως και αύριο Παρασκευή, αλλιώς τη Δευτέρα. 

Η πρόταση της Εισαγγελέως

Νωρίτερα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε την αναγνώριση του σε όλους τους καταδικασθέντες για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, που δεν κρίθηκαν ένοχοι για άλλο κακούργημα. Δεν αναγνώρισε ωστόσο κανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι οι κατηγορούμενοι εντάχθηκαν σε μια ένωση προσώπων που είχε σκοπό να τελέσει βαρύτατα κακουργήματα που πλήττουν το δημοκρατικό πολίτευμα. Συνεπώς τι ελαφρυντικά μπορώ να προτείνω στην προκειμένη; Θα ήταν αντιφατικό» είπε χαρακτηριστικά κατά την αγόρευσή της.

Συγκεκριμένα, απορρίπτει τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών για Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο. Δηλαδή, η πρότασή της δεν αφορά εκείνους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. 

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε να αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου μόνο για τους καταδικασθέντες πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής Στάθη Μπούκουρα, Δημήτρη Κουκούτση και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο. Οι τρεις πρώην βουλευτές έχουν καταδικαστεί μόνο για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, η οποία δεν συνοδεύεται από καμία άλλη κακουργηματική πράξη. Για τους υπολοίπους καταδικασθέντες η εισαγγελέας είχε ζητήσει την απόρριψη όλων των ελαφρυντικών.

Μετά όμως τις δευτερολογίες των δικηγόρων και την υποβολή νέων αιτημάτων η εισαγγελική πρόταση άλλαξε.

Ενστάσεις από τους συνηγόρους υπεράσπισης

Η αρχική πρόταση της κ. Οικονόμου προκάλεσε έκρηξη στα έδρανα της υπεράσπισης και φωνές από τους συνηγόρους, οι οποίοι απευθυνόμενοι στο δικαστήριο έλεγαν ο καθένας το όνομα του εντολέα του αναφέροντας ότι και αυτοί ανήκουν σε αυτή την περίπτωση.

Ο εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου και της Ελένης Ζαρούλια, Τάκης Μιχαλόλιας, φώναξε:

«Κυρία πρόεδρε, κυρία πρόεδρε, τι είναι αυτά που ακούμε; Και η Ζαρούλια είναι σε αυτή την περίπτωση και άλλοι είναι σε αυτή την περίπτωση.

-Πρόεδρος: Ησυχάστε, ησυχάστε σας παρακαλώ.

-Μιχαλόλιας: Όχι κυρία πρόεδρε δε θα ησυχάσουμε. Ησυχάσαμε αρκετά όπως φαίνεται.»

Στη λεκτική αντιπαράθεση επενέβη η εισαγγελέας, η οποία διευκρίνισε προς το δικαστήριο ότι το συγκεκριμένο ελαφρυντικό το υπέβαλαν μόνο οι τρεις κατηγορούμενοι.

Η πρόεδρος στράφηκε στην υπεράσπιση και είπε:

«Επειδή το ζήτησαν, καταλαβαίνετε;»

Τότε από την υπεράσπιση άρχισαν να φωνάζουν:

«Ωραία, τότε να το υποβάλουμε κι εμείς».

Το δικαστήριο μετά από αυτό διέκοψε προκειμένου να διατυπωθούν ανάλογα αιτήματα.

Όταν η έδρα επανήλθε και πριν λάβουν τον λόγο οι συνήγοροι, η εισαγγελέας ζήτησε την αναγνώριση του ελαφρυντικού που έδωσε στους τρεις πρώην βουλευτές και σε κάθε άλλο κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση.

Επί της εισαγγελικής πρότασης και όπως προβλέπει η διαδικασία, δίνεται ο λόγος στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. Υπογραμμίζεται ότι η τελική απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών ανήκει στην έδρα του δικαστηρίου.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για τις ποινές

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια.

Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

«Παρών» η οικογένεια Φύσσα

Στη συνεδρίαση παρευρέθη, όπως πάντα, οικογένεια του δολοφονημένου μουσικού.

Η Μάγδα και ο Τάκης Φύσσας προσήλθαν σήμερα στο Εφετείο, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Νωρίτερα, η μητέρα του Παύλου είχε βρεθεί στο σημείο του φόνου του στο Κερατσίνι όπου άφησε λουλούδια και επανέλαβε ότι «δικαιώθηκε η κοινωνία».

Εξερχόμενη χθες από το Εφετείο η μητέρα του Παύλου, Μάγδα Φύσσα έκανε δηλώσεις, λίγες ώρες μετά την ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση.

Αναφερόμενη στην ενοχή των ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής αλλά και την ενοχή του Γιώργου Ρουπακιά για τη δολοφονία του γιου της υπογράμμισε πως «αυτό περιμέναμε, αυτό ήταν το ζητούμενο» κάνοντας λόγο για ιστορική νίκη.

Η κ. Φύσσα υποστήριξε πως πρόκειται για νίκη της Δημοκρατίας την οποία «χρωστάμε στον Παύλο και την πολιτική αγωγή που αγωνίστηκε τόσο πολύ όλο αυτό τον καιρό, γιατί έδωσε μεγάλο αγώνα. Τους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ».

«Το οφείλουμε στον Παύλο. Για το αίμα και τη ζωή του που έχασε. Τα 4 λεπτά του Παύλου ήταν πολύ σημαντικά για να μπορέσουμε να τους μαζέψουμε» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ