Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να γίνει αργότερα, δήλωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παρασκευόπουλος.
Θέση υπέρ του Σταύρου Κοντονή για το ζήτημα του νέου Ποινικού Κώδικα πήρε ο Καθηγητής Ποινικού Δικαίου και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.
Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο κ. Παρασκευόπουλος υποστήριξε ότι «είναι σωστό αυτό που λέει ο Κοντονής ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να μην προχωρήσει στην αλλαγή του Ποινικού κώδικα και ενώ ήταν έτοιμο το έργο να προωθηθεί αργότερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως θεώρησε ότι ένα έργο που τελείωσε κατά την διάρκεια της θητείας του δεν έπρεπε να περιμένει. Για να έχουμε στο σύνολο του έναν νέο κώδικα προτιμότερο στο σύνολο του από τον προηγούμενο , περιέχει 450 άρθρα, πέρασαν και κάποιες επιμέρους ρυθμίσεις που είναι προβληματικές και δεν το αρνούμαι ότι είναι προβληματικές και κάποιες από αυτές και άστοχες».
«Η ιδιομορφία είναι ότι όταν ψηφίζεται ένας κώδικας ψηφίζεται ως ένα άρθρο στο σύνολο του και δεν μπορεί να γίνει διόρθωση σε επιμέρους ρυθμίσεις. Αυτές οι διορθώσεις μπορούν να γίνουν αργότερα άλλα η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε τον πολιτικό χρόνο για να της κάνει… τον ψήφισε και έφυγε. Εκ του αποτελέσματος θα σας έλεγα ότι η γνώμη μου σήμερα θα ήταν διαφορετική σε επιμέρους άρθρα, όχι στο σύνολο του», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή.
Κοντονής: «Είχα διαφωνήσει με διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα»
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». Είπε πως όμως, υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση. Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ).
Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι. Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».
«Πρώτον η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό. Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.
«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη Bουλή για συζήτηση».