Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή : Το απόστημα έσπασε, η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί – Το χρονικό της ιστορικής απόφασης

Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή : Το απόστημα έσπασε, η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί – Το χρονικό της ιστορικής απόφασης

Η καταδικαστική απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής ήταν μια νίκη της Δημοκρατίας και μια υπενθύμιση ότι οι αγώνες κατά του φασισμού συνεχίζονται.

Δεν είναι αθώοι και ποτέ δεν ήταν. Η πλειοψηφία των πολιτών το ήξερε ήδη: το είχε καταλάβει από την πρώτη στιγμή που τα στελέχη της ναζιστικής συμμορίας έβγαιναν με αυτάρεσκο ύφος στα κανάλια, το είχε δει στις αποδείξεις που παρουσιάζονταν η μία μετά την άλλη τα 5,5 χρόνια που διάρκεσε αυτή η δίκη, το είχε δείξει αφήνοντας την εκτός Βουλής το 2019. Και τώρα, με την απόφαση του δικαστηρίου έγινε επίσημο: η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

Πρόκειται για μια απόφαση που θα μείνει στα χρονικά της ιστορίας, μία νίκη για τη Δημοκρατία, μια ημέρα χαράς. Η ενοχή όλων των κατηγορουμένων ήταν μια απαίτηση της κοινωνίας και των καιρών, και το δικαστήριο στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν είναι τυχαίο που με την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της Χρυσής Αυγής ασχολήθηκαν όλα τα ΜΜΕ παγκοσμίως.

Ακόμα πιο ανακουφιστική είναι η μεγαλειώδης αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, σε μια εποχή που τέτοιου μεγέθους διαδηλώσεις δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένες λόγω του φόβου της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και της παραίτησης των πολιτών έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και σκληρής λιτότητας. Το κάλεσμα αυτή τη φορά, όμως, ήταν πάνω από ιδεολογίες, ηλικίες και όποιες άλλες κοινωνικές και οικονομικές διαφορές. 

Ήταν ένα κάλεσμα για την ίδια την Δημοκρατία και την Ελευθερία, αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας πολέμησαν τόσες φορές. Έτσι και σήμερα, οι πολίτες έδωσαν τον δικό τους αγώνα κατά του φασισμού, πλημμυρίζοντας τους δρόμους γύρω από το Εφετείο – συγκεντρώθηκαν περίπου 20.000 άτομα – και ενώνοντας τις φωνές τους σε ένα σύνθημα: «Δεν είναι αθώοι – Οι Ναζί στη φυλακή».

«Παύλο μου, νικήσαμε» φώναξε η Μάγδα Φύσσα και η κραυγή της εμβληματικής αυτής μάνας έγινε το μήνυμα μιας ολόκληρης κοινωνίας ενάντια σε ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, τα μέλη του οποίου σκότωσαν αθώες ψυχές, τραμπούκισαν, τραυμάτισαν, κατέστρεψαν και έγραψαν τη δικά τους «μαύρη σελίδα» στην ελληνική πολιτική ιστορία. 

Τον φασισμό κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισε τον

Μπορεί η Τετάρτη να ήταν μια μέρα χαράς και πανηγυρισμών, οι επόμενες όμως πρέπει να είναι μέρες επιφυλακής. Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ότι η Χρυσή Αυγή διογκώθηκε λόγω των μνημονίων και της δυσαρέσκειας μιας σημαντικής μερίδας του κόσμου για τη φτωχοποίησή του: 388.447 συνάνθρωποί μας έβαλαν τους χρυσαυγίτες στη Βουλή. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε το σύστημα που ανέδειξε την οργάνωση αυτή, αυτούς που έδωσαν βήμα και λόγο για να μπει ο φασισμός στα σπίτια μας, στις ζωές μας.

Οι τωρινοί καιροί δεν διαφέρουν πολύ από τα πρώτα χρόνια της κρίσης: το πρώτο κύμα του κοροναϊού άφησε πίσω της μια Ελλάδα ρημαγμένη και τώρα είμαστε αντιμέτωποι με το δεύτερο κύμα. Το «φίδι» του φασισμού έχει πολλά κεφάλια: το ρατσιστικό σχόλιο στον μετανάστη στο λεωφορείο, οι πορείες κατά των προσφύγων, ο καθημερινός σεξισμός εις βάρος των γυναικών, τα μέτρα που περιορίζουν βασικές ελευθερίες με πρόσχημα την προστασία από τον κοροναϊό. 

Ήδη, κάποια από τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν φτιάξει δικά τους κόμματα και, όπως είδαμε πρόσφατα, έχουν βρει πρόθυμα αυτιά στους μακεδονομάχους, στους αρνητές της μάσκας και του κοροναϊού. Η ανακοίνωση των ποινών θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες και θα μάθουμε ποιοι θα μπουν στη φυλακή ή όχι. Ωστόσο, είτε μπουν στη φυλακή ή όχι, οι άνθρωποι αυτοί δεν θα στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα, σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα. Κάποια στιγμή μπορεί να επιστρέψουν.

Γι’ αυτόν τον λόγο, ας μη κρατήσουμε μόνο την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου. Αν πρέπει να θυμόμαστε κάτι από σήμερα, είναι τους 20.000 ανθρώπους που μαζεύτηκαν έξω από το Εφετείο. Ο αγώνας ενάντια στον φασισμό είναι καθημερινός και δεν γράφεται ούτε στις αίθουσες δικαστηρίου αλλά ούτε πάντα και στους δρόμους: γράφεται στην καθημερινή μας ζωή, στις πράξεις μας, στην αλληλεγγύη, στη στάση μας απέναντι στην αδικία, στο σήκωμα του κεφαλιού απέναντι σε οποιαδήποτε παραφωνία απέναντι στην ελευθερία μας. 

Η συγκλονιστική ανταπόκριση του κόσμου

Γροθιά στον φασισμό έδωσαν δεκάδες χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εφετείο από νωρίς το πρωί της Τετάρτης περιμένοντας με αγωνία να ακούσουν τις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Αστυνομίας, οι συγκεντρωμένοι έφτασαν τις περίπου 20.000 – πρωτοφανής αριθμός για τα σημερινά δεδομένα και παρά τον φόβο της πανδημίας του κοροναϊού. 

Με κεντρικό μήνυμα το «Δεν είναι αθώοι, οι Ναζί στη φυλακή», απλός  κόσμος, πολιτικά κόμματα, σωματεία, συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, συνδικάτα, αντιφασιστικές πρωτοβουλίες οργανώσεις της αριστεράς, φοιτητές, μαθητές καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου φώναξαν συνθήματα όπως «Ο φόβος δεν θα νικήσει», «Μόνο δικαίωση», «Ποτέ ξανά φασισμός» και «οι Ναζί στη Φυλακή».

Ιστορική απόφαση – Ένοχη η ΧΑ για εγκληματική οργάνωση, ένοχοι οι δολοφόνοι του Παύλου

Την απόφαση ανακοίνωσε λίγο μετά τις 11 το πρωί η εμβληματική πρόεδρος της δίκης Μαρία Λεπενιώτη και υπήρξε ομόφωνη.

Η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, ενώ η απόφαση ήταν καταδικαστική και για τους 18 πολιτικούς της.

Ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκε ο ηγετικός πυρήνας της ΧΑ, δηλαδή οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος. 

Το δικαστήριο με την ίδια απόφασή του κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους υπόλοιπους πρώην βουλευτές Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμπαρούση, Ευσ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δύο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.

Νωρίτερα, οι δικαστές επίσης ομόφωνα έκριναν ένοχο για την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα τον καθ’ ομολογία δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά και 15 ακόμη από τους συνολικά 18 κατηγορούμενους για τη συγκεκριμένη εγκληματική πράξη. Για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων αλιεργατών, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι. 

Σε ό,τι αφορά στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικαστές μετέτρεψαν την αρχική κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε επικίνδυνη σωματική βλάβη σε βάρος τριών εκ των τεσσάρων αρχικών παθόντων. Για τον τέταρτο παθόντα τα το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε απλή σωματική βλάβη και έπαυσε οριστικά την ποινική δίωξη ως προς το συγκεκριμένο πρόσωπο λόγω παραγραφής.

Τέλος, το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα) μετέτρεψε σε απλή οπλοκατοχή για τους πρώην βουλευτές Μιχαλολιάκο, Γερμενή, Κασιδιάρη, Λαγό, Μίχο και Μπούκουρα.

Η δικαίωση της Μάγδας Φύσσα

Συγκλονιστική ήταν η αντίδραση της οικογένειας του αδικοχαμένου Παύλου Φύσσα και ειδικά της μητέρας του, Μάγδας. Η μάνα αυτή, η οποία έγινε σύμβολο του αντιφασιστικού αγώνα, δεν έχασε ούτε μια από τις συνεδριάσεις της δίκης εδώ και 5,5 χρόνια και δέχθηκε τη χλεύη και τις προσβολές των χρυσαυγιτών, επιτέλους δικαιώθηκε για τον φόνο του παιδιού της.

Βγάζοντας τη μάσκα με το καλλιτεχνικό όνομα του γιου της (Killah P), η Μάγδα Φύσσα βγήκε έξω από το δικαστήριο, πανηγυρίζοντας και υψώνοντας τις γροθιές της κραύγασε: «Δικαιωθήκαμε!» και «ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου!».

Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα από τον κόσμο…

Μόλις οι χιλιάδες κόσμου άκουσαν ότι η πολιτική ηγεσία της Χρυσής Αυγής καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα σε μια συγκλονιστική στιγμή για την ιστορία.

Κάθε φορά που ακουγόταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων, χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούσαν έξω από το Εφετείο Αθηνών.

Από τα μεγάφωνα κόσμος ενημερώνει για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

…και τα επεισόδια

Παραφωνία στο χαρμόσυνο κλίμα τα επεισόδια που σημειώθηκαν, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης του δικαστηρίου για την ενοχή των πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «περίπου 600 άτομα άρχισαν να πετούν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών δυνάμεων στη συμβολή των οδών Κ. Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας». 

«Από τις αστυνομικές δυνάμεις έγινε χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, ώστε να αποκρουσθεί η επίθεση. Επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση των επιτιθεμένων έγινε περιορισμένη χρήση χημικών για τη διάλυσή τους. Παράλληλα συνεχίσθηκε η ρίψη νερού, ώστε να μειωθούν οι συνέπειες των χημικών για το συγκεντρωμένο πλήθος που αποχωρούσε.»

Μάλιστα, η Κατεχάκη ισχυρίζεται ότι ερρίφθησαν «περισσότερες από 150 μολότοφ» κατά των αστυνομικών δυνάμεων κυρίως στην διάρκεια καταδίωξης στην κάθοδο της Λ. Αλεξάνδρας.

Ωστόσο, σε αρκετά βίντεο δεν αποτυπώνεται αυτή η εικόνα. Αντίθετα, με ρίψη νερού από την «Αύρα» και με μεγάλη ποσότητα χημικών, η Αστυνομία – της οποίας τα μέτρα ήταν δρακόντεια γύρω από το Εφετείο – κατέστειλε την δημοκρατική και παλλαϊκή αυτή συγκέντρωση.

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:53

Για τη στάση της Αστυνομίας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δέχθηκε «βροχή» επικρίσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν να δοθούν εξηγήσεις για τη χρήση δακρυγόνων.

Μάλιστα, στο πλαίσιο τους χάους που επικράτησε ο Γιάννης Βαρουφάκης κατήγγειλε σοβαρό περιστατικό υβρισμού από αστυνομικό εις βάρος του. Όπως γνωστοποίησε μέσω Twitter o επικεφαλής του ΜέΡΑ25,  «αφού άρχισαν τα δακρυγόνα, περιτρυγισμένος από ανθρώπους που δεν μπορούσαν να αναπνευσουν αποφάνθηκα σε άνδρα των ΜΑΤ: «Μην ρίχνετε άλλο, να απομακρυνθούν οι μεγαλύτεροι’. ‘Αντε γ…» μου απαντά. Του είπα ότι ειμαι βουλευτής. «Άλλος ένας λόγος να σε γ… αρχ…» μου απαντά».

Για το περιστατικό διατάχθηκε από τη ΓΑΔΑ ένορκη διοικητική εξέταση κατά αστυνομικού. Κατά τ’ άλλα, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απάντησε λακωνικά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ: «Σήμερα η Δημοκρατία ξόρκισε φαντάσματα, δεν είναι μέρα για να επικαλούμαστε τα ανύπαρκτα. Στον κ. Σπίρτζη που δεν άκουσε, δεν είδε αλλά παρ’ όλα αυτά καταγγέλλει, απάντηση είναι οι εικόνες από τις μολότοφ και τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα της Αστυνομίας».

Πρώτη είδηση στα διεθνή ΜΜΕ η απόφαση για τη Χρυσή Αυγή

Τον γύρο του κόσμου κάνει η είδηση της καταδίκης της Χρυσής Αυγής με τις φωτογραφίες της Μάγδας Φύσσα με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από την αίθουσα του δικαστηρίου φωνάζοντας «Παύλο τα κατάφερες… Γιε μου».

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για απόφαση – σταθμό, επισημαίνοντας ότι το ναζιστικό μόρφωμα που κάποτε κέρδισε την ψήφο των Ελλήνων πολιτών και μπήκε στη Βουλή, κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση.     

Η επόμενη μέρα: Τι θα γίνει με τις ποινές – Ζητάνε όλοι ελαφρυντικά

Πλέον, το ενδιαφέρον όλων εστιάζει στις ποινές που θα κληθούν να εκτίσουν οι καταδικασθέντες και κυρίως η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. «Κλειδί» για την τύχη τους είναι η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια.

Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη. 

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει άμεσα εκτελεστές ποινές φυλάκισης θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Την ίδια ώρα, σημαντική παράμετρος για όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι αν οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα είναι εκτελεστές ή με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, το λόγο λαμβάνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τα οποία θα εξαρτηθεί και η «τύχη» τους, εάν δηλ. θα μείνουν εκτός ή εντός φυλακής.

Μετά από διάσκεψη των δικαστών, η πρόεδρος θα ανακοινώσει εάν και σε ποιους καταδικασθέντες θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της και πάρει το λόγο η υπεράσπιση, ζητώντας \, κατά το συνήθως συμβαίνον, το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο αυτών. Στη συνέχεια το δικαστήριο προχωρά στη συγχώνευση των ποινών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ