Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να σταθεροποιείται σε αριθμό πάνω από 300 και κοντά στα 400 κρούσματα ημερησίως, τη στιγμή που πάνω από τα μισά, όπως σε καθημερινή πλέον βάση, εντοπίζονται στην Αττική
Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα παραμένει ο κορωνοϊός στη χώρα μας, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να σταθεροποιείται σε αριθμό πάνω από 300 και κοντά στα 400 κρούσματα ημερησίως, τη στιγμή που πάνω από τα μισά, όπως σε καθημερινή πλέον βάση, εντοπίζονται στην Αττική.
Σήμερα, το Λεκανοπέδιο μέτρησε 194 κρούσματα του φονικού ιού, τη στιγμή που τρομακτικούς αριθμούς παρουσίασαν τόσο η Κοζάνη, όσο και τα Ιωάννινα. Στις δύο τελευταίες περιοχές μάλιστα επιβλήθηκε μίνι lockdown. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η Αττική βρίσκεται σε πορτοκαλί επίπεδο, ένα βήμα δηλαδή πριν τον «κόκκινο» συναγερμό.
Αυτό επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής για τον κοροναϊό, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο MEGA. «Η Αττική δεν είναι στο “κόκκινο”, είναι στο “πορτοκαλί”. Αν ήταν στο “κόκκινο” θα ήταν τελείως διαφορετική η κατάσταση» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως «πιστεύουμε ότι θα έχουμε απόδοση των μέτρων και στην Αττική θα δούμε την εικόνα να αλλάζει προς το καλύτερο. Χρειάζεται υπομονή».
Αναφορικά με το πότε πρέπει να περιμένουμε καλυτέρευση της κατάστασης στην Αττική, ο ίδιος είπε ότι «το όριο είναι μεταβαλλόμενο διαρκώς. Όταν οι αριθμοί είναι μεγάλοι χρειάζεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να τους δούμε να σταθεροποιούνται αρχικά, και να μειώνονται στη συνέχεια. Κατά συνέπεια δεν έχω να σας πω συγκεκριμένο αριθμό ημερών που θα χρειαστεί. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η Αττική είναι στο “πορτοκαλί”, χρειάζεται επαγρύπνηση, και με την πιστή τήρηση των μέτρων αναμένουμε θετική εξέλιξη».
Οι «παγίδες» της Αττικής
Ωστόσο, η κατάσταση στην Αττική εμπεριέχει αρκετές «παγίδες» για τους επιστήμονες.
«Αναμένουμε πως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική, η επιδημία θα είναι αρκετά πιο δύσκολο να καμφθεί. Η ανταπόκριση τέτοιων κέντρων στα μέτρα είναι πιο αργή» είπε χαρακτηριστικά χθες ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του φονικού ιού.
Αυτός είναι άλλωστε και λόγος, που οι ειδικοί αναμένουν την… επιπέδωση της καμπύλης στην Αττική να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το σύνηθες που έχει καταγραφεί σε άλλα σημεία της Περιφέρειας.
Ενδεικτικά λένε πως αν για παράδειγμα αν χρειάστηκε περίπου ένας μήνας για μια περιοχή της επαρχίας, η Αττική απαιτεί τουλάχιστον διπλάσιο χρόνο, από τη στιγμή που εφαρμόστηκαν τα μέτρα.
Νέες περιοχές στο «μάτι» του κυκλώνα
Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων τέθηκαν ολόκληρες οι Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.
Την Κυριακή, είχε ανακοινωθεί ότι μόνο η πόλη των Ιωαννίνων θα έμπαινε σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων, αλλά σήμερα τα μέτρα αυτά επεκτάθηκαν σε όλη την Περιφέρεια, καθώς και στην Περιφέρεια Κοζάνης.
Πράγματι, με βάση την κατανομή των κρουσμάτων της Τετάρτης, οι δύο αυτές Περιφέρειες συγκεντρώνουν υψηλό αριθμό κρουσμάτων: 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές.
Έτσι, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στις Π.Ε Ιωαννίνων και Κοζάνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, κατόπιν σχετικής εισήγησης της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας για τον νέο κοροναϊό και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, λαμβάνονται τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα, με εφαρμογή σε ολόκληρες τις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Κοζάνης.
Τα μέτρα
- Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 της επομένης.
- Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, κλπ.
- Εξαιρούνται της αναστολής οι λαϊκές αγορές, οι οποίες θα λειτουργήσουν με όριο απόστασης μεταξύ των πάγκων των πωλητών (5) μέτρα και το 50% της δυναμικότητας ανά κατηγορία πωλητών.
- Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
- Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
- Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
- Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Τέλος, τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για πέντε (5) ημέρες από την Τετάρτη 07-10-2020 και ώρα 22.00 έως και τη Δευτέρα 12-10-2020.
Στα όριά του το ΕΣΥ: Κλινικές μετατρέπονται σε Covid – Ακυρώνονται χειρουργεία
Η αύξηση των εισαγωγών φέρνει αύξηση των διασωληνώσεων, δημιουργώντας αλυσιδωτά προβλήματα στο σύστημα υγείας. Κλινικές κλείνουν για να μετατραπούν σε Covid, χειρουργεία ακυρώνονται και υγειονομικοί μετακινούνται στα νοσοκομεία αναφοράς, καθώς το ΕΣΥ καλείται να διαχειριστεί τα εκατοντάδες κρούσματα και τις δεκάδες εισαγωγές.
Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οι κλίνες γεμίζουν από ασθενείς που χρίζουν εντατικής παρακολούθησης. Στον Ευαγγελισμό η ΜΕΘ είναι πλήρης με 24 διασωληνωμένους, ενώ στο Σωτηρία υπάρχουν μόλις 3 ελεύθερα κρεβάτια, αφού 24 ασθενείς βρίσκονται στην μονάδα.
Στο «Γεννηματάς» που μπήκε πρόσφατα στη μάχη της πανδημίας 6 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 5 κρεβάτια παραμένουν κενά.
Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο υγείας ετοιμάζει να εντάξει στο σύστημα και νέα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν τα νοσοκομεία πριν την έλευση του χειμώνα.
Η κατάσταση στην Ελλάδα
Αυξητική τάση για 4η συνεχόμενη ημέρα παρουσιάζουν τα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα μας σήμερα, τα οποία ξεπέρασαν και πάλι τα 400. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 407 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του φονικού ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 20947, εκ των οποίων το 55.9% άνδρες, ενώ 3.150 (15.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 8.559 (40.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 88 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 232 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 4 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 424 θανάτους συνολικά στη χώρα. 158 (37.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ηλικιακή κατανομή
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Γεωγραφική διασπορά
Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.
Κατανομή κρουσμάτων
Σταθερά ψηλά παραμένουν και τα κρούσματα στην Αττική, με το Λεκανοπέδιο να… γονατίζει και σήμερα μετρώντας 194 κρούσματα, δηλαδή περίπου τα μισά από τα συνολικά 407 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Σημειώνεται πως στα 25 κρούσματα που εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, προστίθενται 2 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον τελικό απολογισμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 27.
Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική φλέγεται και σήμερα με 194 κρούσματα, με την Κοζάνη να βρίσκεται σε ανησυχητικά νούμερα, μετρώντας 29 κρούσματα, ενώ τρομακτικοί είναι και οι αριθμοί στα Ιωάννινα με 26 μολύνσεις.
Ακόμα, 16 κρούσματα εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη.
Αναλυτικότερα:
- 25 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
- 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
- 194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 18 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 11 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
- 16 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης , εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
- 11 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
- 12 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
- 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
- 29 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
- 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου
- 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστή συρροή
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χανίων
- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή