Το κυβερνητικό όχημα «σέρνεται», η ώρα του ανασχηματισμού πλησιάζει

Το κυβερνητικό όχημα «σέρνεται», η ώρα του ανασχηματισμού πλησιάζει

Πολλά προβλήματα και δυσλειτουργίες στην κυβέρνηση. Τα «γκάζια» στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο είναι το τελευταίο μήνυμα Μητσοτάκη πριν από τον ανασχηματισμό

Δεκαπέντε μήνες μετά τη μεγάλη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και την ανάληψη της εξουσίας, οι πρώτοι τριγμοί, γκρίνιες και προβληματικές συμπεριφορές έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι επαναπαύονται στις… δάφνες των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σύγκριση με ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα, η κατάσταση δεν είναι τόσο ρόδινη.

Θα έλεγε κανείς ότι «έχει κάτσει η βάρκα» και χρειάζονται αναταράξεις προκειμένου πάρει μπροστά ξανά η κυβέρνηση. Ειδικά σε μια περίοδο που η χώρα βρίσκεται σε «κόκκινη ζώνη».

Η κρίση του κοροναϊού που είναι σε πλήρη εξέλιξη, οι πρώτες ενδείξεις για σοβαρά προβλήματα στην οικονομία, τα ελληνοτουρκικά που έτσι κι αλλιώς είναι πάντα στην επικαιρότητα αλλά και οι καταλήψεις σχολείων, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για την κυβέρνηση.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν φουντώσει τα σενάρια για ανασχηματισμό, ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο.

Και μάλιστα για ριζικό ανασχηματισμό, με απομάκρυνση προσώπων που «πληγώνουν» την εικόνα της κυβέρνησης και αποτελούν «βαρίδια» στην προσπάθεια που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσει βασικές μεταρρυθμίσεις.

Η πρόσφατη εικόνα υπουργών να τσακώνονται μέσα στο υπουργικό συμβούλιο για μια δομή φιλοξενίας στις Θερμοπύλες, είναι ενδεικτική της κατάστασης.

Ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης λειτουργούν πολλές φορές εν είδει κομματάρχη ή προσπαθούν να κάθε τρόπο να διαφυλάξουν την εικόνα τους, αδιαφορώντας για το γενικό σύνολο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, άλλωστε, πρόκειται για τη διαχείριση του προσφυγικού, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην κυβέρνηση.

Η αδυναμία να προωθηθούν λύσεις για τη φιλοξενία στην ηπειρωτική χώρα οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αντιδράσεις τοπικών αρχόντων και βουλευτών. Όμως, η πρόχειρη δομή στο Καρά Τεπέ δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ, ο χειμώνας πλησιάζει και οι 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες θα πρέπει να μετακινηθούν σε πιο σταθερές δομές.

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου είναι εμφανής και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα της καθημερινότητας.

Τα προβλήματα που προκαλούν ανησυχία

Για παράδειγμα, με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικά την Αττική να είναι σε κατάσταση πολιορκίας, η κυβέρνηση δέχεται κριτική για μια σειρά από ενέργειες που έχει κάνει.

Από το βιαστικό άνοιγμα των σχολείων μέχρι την κατάσταση που επικρατεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Ειδικά για τον συνωστισμό στα ΜΜΜ η εικόνα που βγαίνει είναι πολύ κακή και ούτε η επιστράτευση του ΚΤΕΛ μπορεί να δώσει λύσεις.

Προβληματική είναι και η κατάσταση στα νοσοκομεία που έχουν γεμίσει με ασθενείς, είτε που απλά περνούν ήπια τον κοροναϊό είτε αυτούς που πρέπει να μπουν στην Εντατική.

Σοβαρή ζημιά στην εικόνα της κυβέρνησης προκαλεί και η υπόθεση των καταλήψεων, αλλά και των άστοχων πολλές φορές χαρακτηρισμών πολιτικών κατά μαθητών που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά. 

Είναι κοινό μυστικό ότι η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, δέχεται πυρά από τους πάντες, ακόμη και από συναδέλφους της στη ΝΔ.

Όχι μόνο για τις καταλήψεις και τη διαχείριση που έγινε, αλλά και για τα σχολεία σε σχέση με τον κοροναϊό, τον συνωστισμό σε αίθουσες, τα κρούσματα που αυξάνονται μεταξύ των νέων.

Κοινό μυστικό, παρά τις οργισμένες διαψεύσεις Χαρδαλιά, είναι και οι αντιπαραθέσεις πολιτικών με επιστήμονες ως προς τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για τον κοροναϊό.

Η έκρηξη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας την περασμένη Παρασκευή και οι ύμνοι για τον Σ. Τσιόδρα, δείχνουν εκνευρισμό.

Δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλημα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Οι μεν εισηγούνται σκληρότερα μέτρα, οι δε φοβούνται το πολιτικό και οικονομικό κόστος.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι γκρίνιες που υπάρχουν για τη συνεχιζόμενη παρουσία στελεχών της κυβέρνησης στα κανάλια, τις ανούσιες αντιπαραθέσεις και τις συγκρούσεις που δεν βγάζουν πουθενά.

Κι όλα αυτά ενώ ακόμη δεν έχουν γίνει εμφανείς οι επιπτώσεις της κρίσης του κοροναϊού στην οικονομία. Οι προβλέψεις για την ύφεση φέτος είναι δυσοίωνες, μπορεί και να ξεπεράσουν το 10%, κάτι που θα προκαλέσει ευρύτερα προβλήματα στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.

Σέρνεται η βάρκα

Ετσι, λοιπόν, με την κυβερνητική βάρκα να… σέρνεται ακούγονται όλο και περισσότερες φωνές για επανεκκίνηση μέσω ανασχηματισμού.

Η απομάκρυνση στελεχών που έχουν προκαλέσει την κοινή γνώμη ή που παίζουν προσωπικά παιχνίδια θεωρείται δεδομένη. Στο Μαξίμου φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι πρέπει να προχωρήσουν σε απομάκρυνση πολλών υπουργών και υφυπουργών και στην τοποθέτηση ανθρώπων που θα έχουν τη θέληση να τρέξουν τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Θα προσπαθήσουν να τερματίσουν τις γκρίνιες και να κάνουν μια νέα αρχή, ειδικά τώρα που η δημοφιλία της κυβέρνησης είναι ψηλά.

Αλλωστε, γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αντίπαλος. Ο ΣΥΡΙΖΑ σπαράσσεται από εσωκομματικές αντιπαραθέσεις, δεν μπορεί να βρει νέο «αφήγημα» για να προσεγγίσει τους πολίτες, δεν είναι σε θέση να αρθρώσει ικανό αντιπολιτευτικό λόγο.

Προτιμά να κρύβεται πίσω από τις καταλήψεις ή να περιμένει τις γκάφες της κυβέρνησης, αντί να επιχειρεί να παράξει πολιτική, και μάλιστα κεντροαριστερών αποχρώσεων.

Επομένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να ζυγίσει όλα τα δεδομένα και να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στην κυβέρνηση, αδιαφορώντας για το αν θα στεναχωρήσει κάποιους. Αλλά κάνοντας μια νέα αρχή, προτού να είναι αργά και προτού γίνει η ζημιά πρωτίστως στη χώρα και δευτερευόντως στη Νέα Δημοκρατία.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν άλλωστε η διαρροή από το πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο για «γκάζια» σε υπουργούς και για «τράβηγμα αυτιών».

Είναι το τελευταίο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, ότι η ώρα του ανασχηματισμού φτάνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ