Οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν τη σημασία της μάσκας, με τις εκκλήσεις τους όμως να πέφτουν σε «κλειστά» αυτιά αν λάβει κάποιος υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στα ΜΜΜ και το κίνημα των αρνητών του ιού.
Ένα βήμα πριν το κόκκινο συναγερμό φαίνεται πως βρίσκεται η Ελλάδα με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων να παρουσιάζει μια σταθερά αυξητική τάση, ενώ οι λοιμωξιολόγοι κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον χειμώνα, προετοιμάζοντας το έδαφος για μάσκες και στους ανοικτούς χώρους.
Τα κρούσματα έχουν αρχίσει να σταθεροποιούνται στα 400 και άνω, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει εκτιναχθεί σε 89 την ώρα που όλο και περισσότεροι ασθενείς καταλαμβάνουν κλίνες ΜΕΘ και τα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται στα όριά τους με «ουρές» ύποπτων περιστατικών COVID-19.
Οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι εφιαλτικές, καθώς σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ είναι δυνατόν τα κρούσματα να ανέβουν στα 400+ έως το τέλος Νοεμβρίου και σε 600+ στο τέλος Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον ιό H1N1, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ με τα κρούσματα κοροναϊού να φτάνουν εν δυνάμει σε 2.000 την ημέρα.
Τις χειρότερες επιδόσεις συνεχίζει να καταγράφει η Αττική, όπου η κατάσταση χειροτερεύει καθημερινά. Η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας κατέγραψε χθες νέο θλιβερό ρεκόρ με 272 νέα κρούσματα, από το σύνολο των 411. Την ίδια ώρα, συναγερμός έχει σημάνει και στην Κύθνο όπου επιβλήθηκε μίνι lockdown.
Δεδομένης της κατάστασης, επόμενο μέτρο θεωρείται λογικά η επιβολή της χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους. Οι επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν τη σημασία της μάσκας, με τις εκκλήσεις τους όμως να πέφτουν σε «κλειστά» αυτιά αν λάβει κάποιος υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στα ΜΜΜ και το κίνημα των αρνητών του ιού.
Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και ο φόβος των οίκων ευγηρίας, με τα περισσότερα από 40 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα να φέρνουν και πάλι στο φως της συζήτηση περί ελλιπών μέτρων προστασίας στους εν λόγω χώρους.
Σαρηγιάννης: Θα φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα ημερησίως
Την επικινδυνότητα να ξεφύγει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού επανέλαβε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, σημειώνοντας πως θα πρέπει να γίνει καθολική χρήση της μάσκας.
Όπως τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, «σύμφωνα με τους μέχρι σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέτρα μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου».
«Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ μέσο όρο κάθε μέρα» πρόσθεσε ο καθηγητής του ΑΠΘ, υπογραμμίζοντας πως αν υπάρχει συνδυασμός του Covid19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1 τα κρούσματα ημερησίως μπορούν να φτάσουν στις 2.000 κάθε ημέρα.
«Το θέμα είναι το είδος των μέτρων που λαμβάνουμε και το αν τα τηρούμε» πρόσθεσε ο κ. Σαρηγιάννης, υπογραμμίζοντας πως το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.
Βατόπουλος: Σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα και έξω
Αρκετά σύντομα θα γίνει υποχρεωτική η μάσκα μέσα κι έξω εκτίμησε, ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
«Ήδη έχει χτυπήσει το ‘’καμπανάκι’’, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση» τόνισε ο κ. Βατόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο» διευκρίνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
H αύξηση των διασωληνώσεων δείχνει την έκρηξη της επιδημίας, έχουμε πολλές συρροές, πρόσθεσε. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βατόπουλος προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. «Έχουμε δυο Ελλάδες, δυο πληθυσμούς, τον πρωϊνό που προσέχει και τον βραδινό που δεν προσέχει που μπορεί να είναι ο ίδιος άνθρωπος» ανέφερε δε.
«Το σύνθημα πρέπει να είναι πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά. Η Ελλάδα δεν αυξάνει εκθετικά, κι ελπίζω να μην το έχουμε αυτό, άλλες χώρες έχουν ξεφύγει πολύ σε θανάτους» σημείωσε πάντως ο καθηγητής.
Παγώνη στο MEGA: Οι μάσκες σώζουν ζωές
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε για ακόμη μια φορά το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε κ. Παγώνη, αν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και είχαν τηρηθεί εξαρχής από όλους, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε αυτή η έξαρση κρουσμάτων που σημειώνεται στην Αττική.
«Οι μάσκες σώζουν ζωές και αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά, όπως και οι αποστάσεις και το πλύσιμο χεριών» είπε μεταξύ άλλων η κ. Παγώνη, μιλώντας για τους κανόνες που πρέπει όλοι να τηρούν προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση κρουσμάτων.
Η ίδια επίσης τόνισε πως υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί θα πρέπει στα μέτρα πάντα του δυνατού να κάνουν όσο πιο συχνά γίνεται τεστ.