Οργή Τσιόδρα για τα κρούσματα στο γηροκομείο : Μάλλον από το προσωπικό η διασπορά – Η Αθήνα «δεν πάει καλά»

Δεν έκρυψε την οργή του για τα νέα κρούσματα σε γηροκομείο, ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσκεψή του σε αυτό, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά

Δεν έκρυψε την οργή του για τα νέα κρούσματα σε γηροκομείο, ο λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την επίσκεψή του σε αυτό, μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Σε δηλώσεις του έξω από το γηροκομείο, όπου εντοπίστηκαν τουλάχιστον 32 θετικά κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η διασπορά του κοροναϊού σε αυτούς τους χώρους γίνεται συνήθως από το προσωπικό.

Ωστόσο, εμφανώς οργισμένος ο κ. Τσίοδρας είπε ότι πρόκειται για μια κατάσταση που δεν θέλουμε να ξαναδούμε και «δυστυχώς την ξαναβλέπουμε».
«Η Θεσσαλονίκη πήρε το μάθημά της και πάει καλά, η Αθήνα δεν πάει καλά» κατέληξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον φονικό ιό.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς αρκέστηκε να πει ότι έχει ήδη ξεκινήσει η ιχνηλάτηση.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις τους:

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο

32 κρούσματα μέχρι στιγμής

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε πως μέχρι στιγμής έχουν γίνει 90 έλεγχοι και μέχρι στιγμής έχουμε 32 θετικά κρούσματα.

Μάλιστα, όπως τόνισε, κατά πάσα πιθανότητα τα κρούσματα θα αυξηθούν τις επόμενες ώρες, αφού αναμένονται περισσότερα αποτελέσματα.

Επίσης, αρνήθηκε να μιλήσει για το τι πήγε στραβά, αφού όπως είπε περιμένει το πόρισμα από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ που βρέθηκε στο εν λόγω γηροκομείο.

Σε κάθε περίπτωση εξήγησε ότι στο συγκεκριμένο κέντρο φιλοξενίας ηλικιωμένων είχε γίνει ξανά έλεγχος στα τέλη Αυγούστου και δεν είχαν βρεθεί κρούσματα. «Πρέπει να δούμε τι συνέβη αυτόν τον ένα μήνα και είχαμε αυτόν τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» εξήγησε.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, σήμανε συναγερμός, καθώς στο εν λόγω γηροκομείο της Αττικής, όπου διενεργήθηκαν τεστ κοροναϊού βρέθηκαν δεκάδες θετικά κρούσματα σε σύνολο 70 δειγμάτων.

Φυσικά, το γηροκομείο αποκλείστηκε άμεσα και στο σημείο έσπευσαν, τόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας, όσο και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Υπενθυμίζεται πως για τα γηροκομεία οι υγειονομικές αρχές έχουν λάβει ειδικά περιοριστικά μέτρα για την προστασία των φιλοξενούμενων.

Μάλιστα, χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας είχε ανακοινώσει ότι από τις 31 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 101 έλεγχοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, κατά την διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν 20 παραβάσεις και επιβλήθηκαν 24 πρόστιμα για μη τήρηση των προβλεπόμενων περιοριστικών μέτρων.

Στα 354 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Μειωμένα σε σχέση με χθες, αλλά ιδιαίτερα ψηλά εμφανίζονται τα κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 354 νέα κρούσματα του φονικού ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές και 23 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Σημειώνεται ότι στα 23 που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας μας προστίθενται και άλλα 6 που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ανεβάζοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 29.

Όσον αφορά στην κατανομή των κρουσμάτων, η Αττική βρίσκεται για πολλοστή μέρα στο «μάτι» του κυκλώνα με 195 κρούσματα, τη στιγμή που η Θεσσαλονίκη μετράει μόλις 12.

Ανησυχητικά ψηλά βρίσκονται τα κρούσματα Πέλλα, όπου εντοπίστηκαν 13, ενώ 10 εντοπίζονται στην Καρδίτσα.

Αναλυτικά:

  • 23 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
  • 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
  • 195 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 26 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
  • 12 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 9 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας
  • 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 10 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 5 κρούσματα στην  Π.Ε. Κοζάνης
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 10 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας , εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
  • 8 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

Στα 18.475 τα συνολικά κρούσματα

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 18.475, εκ των οποίων το 56.1% άνδρες, ενώ 2.927 (15.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7.598 (41.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

Επιπλέον, 78 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 22 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.2%, των
διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 212 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 391 θανάτους συνολικά στη χώρα. 144 (36.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 78 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών). Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από