Κορωνοϊός : Πότε θα ξέρουν οι ειδικοί αν αποδίδουν τα μέτρα – Τρία στα τέσσερα κρούσματα στην Αττική

Κορωνοϊός : Πότε θα ξέρουν οι ειδικοί αν αποδίδουν τα μέτρα – Τρία στα τέσσερα κρούσματα στην Αττική

Ξεφεύγει η κατάσταση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και θανάτων.

Ξεφεύγει η κατάσταση του κοροναϊού στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων αλλά και θανάτων.

Είναι χαρακτηριστικό πως δύο μέρες πριν το τέλος του Σεπτέμβρη έχουν χάσει τη ζωή τους -μόνο αυτόν τον μήνα -118 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τα χτεσινά δεδομένα οι διασωληνωμένοι είναι 73 και οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ 79.

Για ακόμη μία φορά το πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική όπου χθες διαγνώστηκαν τα 3 από τα 4 νέα κρούσματα.

Τα «αρνητικά» νούμερα αυτά έρχονται σε μία δύσκολη συγκυρία, καθώς αφενός ξεκινάει η περίοδος της γρίπης η οποία θα εξελιχθεί παράλληλα με την νόσο του covid-19 και αφετέρου τα μέτρα της κυβέρνησης φαίνεται να μην εμποδίζουν τους νέους που συγκεντρώνονται στις πλατείες.

Βέβαια οι ειδικοί έχουν αναφέρει πως προς το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αν τα μέτρα αποδίδουν και τότε μάλιστα θα αξιολογήσουν την κατάσταση. 

Αν τα μέτρα δυστυχώς δεν αποδώσουν, τότε αυτά τα 5 μέτρα εξετάζονται:

1. Διακοπή κυκλοφορίας τη νύχτα. Το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12 και το υποχρεωτικό λουκέτο σε περίπτερα και κάβες την ίδια ώρα, έγινε για να περιοριστεί η κίνηση τις βραδυνές ώρες. Αν, όμως, συνεχιστεί ο συνωστισμός στις πλατείες, δεν αποκλείεται περιορισμός της κυκλοφορίας τη νύχτα. Ενδεχομένως να γίνει με τη χρήση SMS για όσους πρέπει να μετακινηθούν.
2. Περιορισμός κυκλοφορίας ηλικιωμένων. Είναι το σενάριο για το οποίο υπάρχει μεγάλη συζήτηση καθώς στοχοποιεί ουσιαστικά τους 65άρηδες οι οποίοι κατά γενική ομολογία είναι προσεκτικοί και τηρούν τα μέτρα. Ενδεχομένως να υπάρξει ωράριο για την επίσκεψή τους στα σούπερ μάρκετ ή σε άλλους χώρους και επιστροφή των SMS ή των υπογεγραμμένων δηλώσεων για την έξοδο από το σπίτι. O Στ. Πέτσας διέψευσε ότι εξετάζεται ένα μέτρο που θα αφορά μόνο συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.
3. Καθολική χρήση μάσκας στην Αττική στο μοντέλο Τρικάλων. Το εισηγούνται πολλοί επιστήμονες, είναι το έσχατο μέτρο αν η κατάσταση ξεφύγει για τα καλά.
4. Εκ περιτροπής λειτουργία των σχολείων και κυλιόμενο ωράριο. Και φυσικά ενίσχυση της τηλεργασίας. Για το κυλιόμενο ωράριο η Ν. Κεραμέως είπε ότι θα υπήρχε πρόβλημα με τα ολοήμερα. «Αν χρειαστεί θα πάμε σε εκ περιτροπής διδασκαλία και τηλεκπαίδευση», τόνισε το πρωί η υπουργός Παιδείας.
5. Κλείσιμο καταστημάτων από τις 10 το βράδυ. Δύο ώρες νωρίτερα δηλαδή για εστιατόρια και μπαρ, αν και είναι ένα μέτρο που θα ενίσχυε τα οικονομικά προβλήματα των επιχειρηματιών ενώ ενδεχομένως να έβγαζε περισσότερους νέους στις πλατείες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως λένε οι ειδικοί, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Λινού: Υπάρχει κόπωση στον πληθυσμό – Χρειαζόμαστε ανεκτά πρόσθετα μέτρα

Για τον κοροναϊό, τα περιοριστικά μέτρα και το αντιγριπικό εμβόλιο μίλησε σε τηλεοπτικής συνέντευξη το πρωί της Τρίτης (29/9) η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Διευκρινίζοντας πως χρειάζονται μέτρα ανεκτά από τον πληθυσμό που έχει ήδη κουραστεί επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κοροναϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης».

«Το να αποφεύγεις να κυκλοφορούν οι μεγάλοι άνθρωποι σημαίνει ότι ενδιαφέρεσαι πιο πολύ για να έχεις όσο το δυνατόν λιγότερους στα νοσοκομείο επικεντρώνεσαι λοιπόν στη θεραπεία και όχι στην πρόληψη» επεσήμανε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συμπλήρωσε:

«Είμαστε σε κρίσιμη καμπή που συνδυάζεται με κόπωση στον πληθυσμό ως προς την εφαρμογή των μέτρων. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες να προσθέσουμε μέτρα τα οποία θα είναι ανεκτά από τον πληθυσμό και να κάνουμε την εφαρμογή τους όσο το δυνατόν ευκολότερη».

Αναφερόμενη στην έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων σημείωσε: «Πάντα το ξέραμε ότι υπάρχουν πολλά κρούσματα τα οποία είναι ασυμπτωματικά, είτε λίγο συμπτωματικά, είτε και κάποια που για λόγους φοβίας ή άλλους λόγους δεν παρουσιάζονται ποτέ. Μία κανονική ιχνηλάτηση θα βοηθούσε».

«Μένοντας σε σπίτι χωρίς τεστ ένα παιδί που είναι θετικό δεν εκθέτει στον κοροναϊό τη σχολική κοινότητα αλλά μπορεί να εκθέσει πολλούς στην κοινωνία την οικογενειακή και προσωπική. 

Το ότι ο καθένας μας κινείται σε πολλούς χώρους ήταν αυτό που έβλαψε. Τα παιδιά όταν πήγαιναν εναλλασσόμενες ημέρες στα σχολεία έρχονταν τις υπόλοιπες σε επαφή με άλλα άτομα» δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Εστιάζοντας στη λήψη περιορισμών η Αθηνά Λινού εξήγησε:

«Χρειάζονται επιπλέον μέτρα εκτός lockdown τα οποία είναι ανώδυνα, μπορεί να έχουν κάποιο κόστος άλλα θα είναι μικρό για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γενικευμένη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Άμεση παρέμβαση στις μαζικές μεταφορές. Να απαγορευτούν οι όρθιοι. Υπάρχει κίνηση συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα και κίνητρα για να χρησιμοποιεί κάποιος το αυτοκίνητό του. Επίσης χρειάζεται αξιοποίηση του υπαίθρου».

«Τα παιδιά πρέπει να κάνουν εμβόλιο»

«Ναι παιδιά θα πρέπει να κάνουν εμβόλιο, αυτό άλλωστε γίνεται στις περισσότερες χώρες, θα ήμουν όμως λίγο επιφυλακτική εάν η Πολιτεία δήλωνε πως δεν υπάρχει επάρκεια. Δεν ξέρω εάν δεν υπάρχουν ποσότητες δεν μπορούμε να παραγγείλουμε; Από έξι μηνών καλό είναι τα παιδιά να εμβολιαστούν» απάντησε σε σχετική ερώτηση.

«Δεν υπάρχουν επιπτώσεις εάν κάποιος ασυμπτωματικός ασθενής κορονοϊού κάνει το εμβόλιο της γρίπης»
«Απ’ότι ξέρω όταν κάποιος έχει κοροναϊό και είναι ασυμπτωματικός, δεν το ξέρει και κάνει το εμβόλιο της γρίπης δεν επηρεάζεται» διευκρίνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και σημείωσε:

«Εκείνο που φοβόμαστε είναι πως εάν κάποιος νοσήσει με γρίπη και κοροναϊό ταυτόχρονα θα είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλει πέρα».

Τέλος μιλώντας για τα εμβόλια και για τη διάρκεια του εμβολίου της γρίπης δήλωσε: «Υπάρχουν εμβόλια που δημιουργούν αντισώματα δια βίου, άλλα που χρειάζονται μία δόση ακόμη μετά από χρόνια. Αυτό που συμβαίνει πολύ συχνά με τη γρίπη και μπορεί να χρειαστεί αναμνηστικό εμβόλιο είναι ότι εν το μεταξύ αναπτύσσεται άλλο στέλεχος της».

Σύψας : Δύσκολη η κατάσταση στην Αττική

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση με την εξάπλωση του κοροναϊού στην Αττική, και ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κοροναϊό, Νίκος Σύψας.

«Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση επιδημιολογικά, ειδικά στην Αττική. Είναι κακά και τα ποιοτικά στοιχεία, ο αριθμός των διασωληνώσεων, όπως και η ηλικιακή κατανομή, έχουμε μεγάλη θνησιμότητα πλέον», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Σήμερα είμαστε σε σταθερή κατάσταση, αλλά το σήμερα δεν προδικάζει τι θα γίνει αύριο, είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση». 

Είμαστε στην 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα στη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους

Διευκρίνισε δε, ότι «Είμαστε κάτω από την 100η θέση παγκοσμίως όσον άφορα στη θνησιμότητα ανά 100.000 κατοίκους».

Για τα τεστ εξήγησε, μιλώντας στον Σκάι, ότι  «τα 15.000 τεστ είναι ικανοποιητικός αριθμός από τα 800 τεστ που έχουμε το Μάρτιο, όμως ο κεντρικός τομέας της Αθήνας έχει τεράστια διασπορά παράγει τα περισσότερα κρούσματα στην Ελλάδα. Γίνονται ήδη παρεμβάσεις στο κέντρο και στα ΜΜΜ που νομίζω θα βοηθήσουν».

Όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, «δεν έχουμε εκθετική φάση στα κρούσματα στην Αθήνα. Είναι σταθερή κατάσταση, εκτιμούμε λόγω των μέτρων. Πολλά μικρά μέτρα, είναι χρήσιμα όπως η απαγόρευση πώλησης αλκοόλ για να αποφύγουμε τα μεγάλα μέτρα».

«Δε θέλω να μιλώ για lockdown»

«Οι εισηγήσεις που κάνουμε γίνονται δεκτές στο συντριπτικό τους ποσοστό» αποσαφήνισε ακόμα ο κ. Σύψας.

«Με τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα δεν έχουμε κάνει καμία εισήγηση για γενικό lockdown ή απαγόρευση κυκλοφορίας στους 65αρηδες» ξεκαθάρισε. «Αν γίνει lockdown, θα γίνεται περιοδικά μέχρι να πέσει η καμπύλη… δε θέλω να μιλώ για lockdown για να μην προκαλείται πανικός στην κοινωνία» είπε.

Γαργαλιάνος στο MEGA: Πρέπει να φοράμε μάσκα στο ασανσέρ

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων Παναγιώτης Γαργαλιάνος, ο οποίος μεταξύ άλλων έδωσε οδηγίες τι να προσέχουμε στα ασανσέρ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στα ασανσέρ πρέπει να μπαίνουν δύο άτομα με απόσταση και φορώντας μάσκες, είπε.  Αν και τα σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος και δεν αιωρούνται συνεχώς, αν παραμείνει κλειστή η πόρτα, μπορεί να γίνει μετάδοση. «Άρα οπωσδήποτε χρήση μάσκας στα ασανσέρ» συνιστά ο κ. Γαργαλιάνος.

Στο μεταξύ, οι ειδικοί ανησυχούν για το ενδεχόμενο να σημειωθεί περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων ειδικά σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, όπως η Αττική.

Σχετικά με την εξέλιξη του ιού το τελευταίο διάστημα και τον ρυθμό θνησιμότητας, «στη δεύτερη φάση της πανδημίας καταγράφονται ίσως κάποιοι παραπάνω θάνατοι» είπε ο κ. Γαργαλιάνος «αλλά δεν μπορούμε ακόμη να γνωρίζουμε ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρωτη φάση της πανδημίας. Θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα προκειμένου να κάνουμε ανάλυση των δεδομένων».

Για το ενδεχόμενο να δούμε τον  κοροναϊού να γίνεται ακόμη πιο επιθετικός, είπε ότι τίποτα δεν αποκλείεται και για το λόγο αυτό πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να συνηθίσουμε στις νέες συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος ο κ. Γαργαλιάνος αναφέρθηκε και στην προσπάθεια  να μη γίνει εστία υπερμετάδοσης ο Ευρώτας Λακωνίας μετά τα 37 κρούσματα κοροναϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ