Συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.
Συνεχίζονταν και σήμερα το πρωί οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με τις δύο πλευρές να αναπτύσσουν βαρύ πυροβολικό, όπως ανακοίνωσαν.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.
Τουλάχιστον άλλοι 15 στρατιώτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων με το Αζερμπαϊτζάν, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αποσχιθείσας αυτής περιοχής που στηρίζεται από την Αρμενία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε 39.
Συνολικά 32 στρατιωτικοί του Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν χάσει τη ζωή τους από χθες, Κυριακή, το πρωί, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί.
Επιπλέον πέντε άμαχοι Αζέροι και δύο Αρμένιοι άμαχοι από το Ναγκόρνο- Καραμπάχ έχουν επίσης σκοτωθεί.
Το Αζερμπαϊτζάν δεν έχει ανακοινώσει τις απώλειές του.
Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έκανε λόγο για συγκρούσεις που σημειώνονταν όλη τη διάρκεια της νύκτας, ενώ το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε ότι οι αρμένικες δυνάμεις βομβαρδίζουν την πόλη Τάρταρ.
ΗΠΑ – Ρωσία ζητούν να σταματήσουν οι εχθροπραξίες
Με τη Μόσχα να παίζει τον ρόλο του διαιτητή στην περιοχή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε να σταματήσουν οι συγκρούσεις, οι χειρότερες από το 2016 σε αυτήν την αμφισβητούμενη περιοχή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΗΠΑ οι οποίες προέτρεψαν απόψε το Αζερμπαϊτζάν και τους αυτονομιστές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ «να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες» σε αυτόν τον διαφιλονικούμενο θύλακα.
Ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Στίβεν Μπίγκαν κάλεσε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις συγκρούσεις, «να χρησιμοποιήσουν μέσα άμεσης επικοινωνίας για να εμποδιστεί κάθε άλλη κλιμάκωση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια ή δήλωση που θα υποδαύλιζε τις εντάσεις στην περιοχή», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Μια ένοπλη σύγκρουση ευρείας κλίμακας στην οποία θα εμπλέκονταν το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία θα μπορούσε να προκαλέσει την παρέμβαση των αντίπαλων δυνάμεων στην περιοχή του Καυκάσου, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Η αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο αποσχίσθηκε από το Αζερμπαϊτζάν με τη στήριξη της Αρμενίας, υποδαυλίζει τις περιφερειακές εντάσεις εδώ και 30 χρόνια.
Ο ρόλος της Τουρκίας και η αντίδραση Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει «με όλα τα μέσα» το Μπακού, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αζέρο ομόλογό του. Η Άγκυρα διατηρεί κατά παράδοση στενές, φιλικές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν.
Αξίζει να επισημανθεί ότι ομάδα ένοπλων μισθοφόρων, υποστηριζόμενων από την Τουρκία, έφτασαν χθες Κυριακή στο Αζερμπαϊτζάν, προερχόμενοι από τη Συρία, ενώ άλλη μια ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τον ίδιο προορισμό.
Αυτό αποκαλύπτει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο σημειώνει ότι οι μισθοφόροι που μάχονται για τα συμφέροντα της Τουρκίας έφθασαν στο τουρκικό έδαφος από το Αφρίν της Συρίας.
Οι πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν ότι άλλη μια ομάδα ετοιμάζεται να αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν.
Το ιστορικό των συγκρούσεων στην περιοχή
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι το θέατρο ενός πολέμου που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους. Το Μπακού θέλει να ανακτήσει τον έλεγχο στην περιοχή αυτή, που δεν έχει αναγνωριστεί από καμία χώρα ως ανεξάρτητη δημοκρατία.
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια. Συχνά σημειώνονται συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Αζέρων, αλλά και μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων, πιο πρόσφατα τον περασμένο Ιούλιο.
Η Αλέσια Βαρτανιάν, εμπειρογνώμονας στο International Crisis Group, εκτίμησε ότι αυτή η νέα κλιμάκωση εξηγείται κυρίως επειδή δεν υπάρχει κάποια ενεργή, διεθνής μεσολαβητική προσπάθεια για τον τερματισμό της σύγκρουσης. Αφότου ξέσπασε η πανδημία «η σύρραξη ξεχάστηκε και οι διπλωμάτες (σ.σ. μεσολαβητές) δεν πήγαν στο Μπακού και το Γερεβάν ούτε καν μετά τις συγκρούσεις του Ιουλίου», εξήγησε.
Τα τελευταία χρόνια το Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησε τα έσοδα από το πετρέλαιό του για να αγοράσει όπλα. Η Αρμενία, κατά πολύ φτωχότερη χώρα, είναι ωστόσο πιο κοντά στη Ρωσία, η οποία διαθέτει μια στρατιωτική βάση στο έδαφός της. Το Γερεβάν ανήκει εξάλλου σε μια πολιτοστρατιωτική ένωση, με επικεφαλής της Ρωσία, τον Οργανισμό της Συμφωνίας Συλλογικής Ασφάλειας.
Η Ρωσία, που ανταγωνίζεται την Τουρκία στην περιοχή, πουλάει όπλα και στις δύο χώρες.