Μπορεί για πολλούς οι εικόνες συνωστισμού στην πλατεία να θεωρούνται προκλητικές από την άποψη ότι οι άνθρωποι επιλέγουν την καλοπέραση από την ασφάλεια, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς ελλοχεύουν πολλοί περισσότεροι κίνδυνοι που δεν είχαμε σκεφτεί.
Μπορεί για πολλούς οι εικόνες συνωστισμού στην πλατεία να θεωρούνται προκλητικές από την άποψη ότι οι άνθρωποι επιλέγουν την καλοπέραση από την ασφάλεια, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς ελλοχεύουν πολλοί περισσότεροι κίνδυνοι που δεν είχαμε σκεφτεί.
Οι εικόνες από τις γεμάτες πλατείες των τελευταίων ημερών προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία στέλνει συνεχώς μηνύματα ότι υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα της.
Άλλωστε ο κοροναϊός συνεχίζει να σφυροκοπά την Αττική, η οποία συγκεντρώνει σταθερά τα μισά ή και περισσότερα από τα κρούσματα κοροναϊού που καταγράφονται στην επικράτεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, για το διάστημα 12-24 Σεπτεμβρίου, ενώ το ποσοστό των θετικών τεστ δεν ξεπέρασε το 3% πανελλαδικά, στην Αττική για το ίδιο χρονικό διάστημα έφτασε το 5%.
Μάλιστα, από τα 2.500 ενεργά κρούσματα στο λεκανοπέδιο, η Αθήνα συγκεντρώνει το 40%.
Γώγος για πλατείες: Μεγάλη πιθανότητα υπερμετάδοσης, ένας μπορεί να μολύνει δεκάδες
Ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί ανέφερε ότι «πρέπει να κατέβουμε σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων για να είμαστε ευχαριστημένοι».
«Υπήρχε ο κίνδυνος με την αύξηση των κρουσμάτων που βλέπαμε να γίνουν 1000.
Τώρα υπάρχει μια σταθερότητα. Αυτή την στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο».
Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει πιθανότητα υπερμετάδοσης στις πλατείες, λόγω συνωστισμού. Ένας μπορεί να μολύνει 80-90 ή ακόμα και 100 άτομα σε τέτοιες περιπτώσεις.
Μάλιστα, σημείωσε πως η διασπορά στην Αθήνα οφείλεται και σε όλα αυτά. Σε αυτές τις συγκεντρώσεις κόσμου χωρίς μάσκα. «Είναι ο ένας πάνω στον άλλον και χωρίς μάσκα».
Οι νέοι στο επίκεντρο της πανδημίας – Τρεις διασωληνωμένοι κάτω των 40
Αναφερόμενος στον βαθμό μετάδοσης σε νεαρές ηλικίες εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχουμε διασωληνωμένους που είναι νεαροί. «Είχαμε 28χρονο στην Πάτρα μια 17χρονη στην Θεσσαλονίκη και σε μικρή ηλικία. Δεν είναι τελείως άτρωτοι. Πρέπει να προσέχουμε τον εαυτό μας. Το ίδιο και οι νέοι γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει το ανοσοποιητικό σύστημα τους σε κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Γιατί έκλεισαν τα περίπτερα- Τι απαντά ο Σύψας
Την ανάγκη τήρησης των υφιστάμενων μέτρων προστασίας έναντι του κορωνοϊού τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».
«Να τηρήσουμε τα μέτρα που πήραμε. Εύκολο αλλά και καταστροφικό να παίρνουμε νέα μέτρα. Αν τηρήσουμε τα υπάρχοντα μέτρα, δεν θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα» σημείωσε, προσθέτοντας πώς κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μέτρο «ρίχνουμε μια πιστολιά στην οικονομία».
Για το κλείσιμο των περίπτερων και των μίνι μάρκετ, υποστήριξε ότι αυτό «έχει την έννοια ότι σταματάει την πώληση αλκοόλ. Το αλκοόλ δρα χαλαρωτικά και οδηγεί τους νέους να βγάλουν τις μάσκες, και να έρχονται πιο κοντά. Γι’ αυτό λήφθηκε αυτό το μέτρο, ειδικά για την Αττική».
«Όποιο μέτρο κι αν ληφθεί, αν ο οποιοσδήποτε είναι αποφασισμένος να συνωστιστεί θα το κάνει. Δεν μπορεί να υπάρχει αστυνομία σε κάθε πλατεία. Άσχημο και λυπηρό να βλέπεις τόσο κόσμο να παραμελεί τα μέτρα, τόσο ελαφρά τη καρδία» σχολίασε σχετικά με τον συνωστισμό που καταγράφεται στις πλατείες.
Ακόμα, ο καθηγητής, ανέφερε ότι η ηλικιακή ομάδα που προηγείται στα κρούσματα αυτό το διάστημα είναι η ομάδα 18-40 ετών. «Οι νέοι άνθρωποι δεν ακούν τους μεγαλύτερους» είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να πάψει αυτή η ηλικιακή ομάδα να πάψει να διασπείρει τον ιό.
Δεν έχει γίνει εισήγηση στην επιτροπή για απαγόρευση κυκλοφορίας άνω των 65
Σε ότι αφορά στις καταλήψεις στα σχολεία, επισήμανε, ότι «είναι παράξενο η κοινωνία να δίνει σκληρή μάχη για να κρατήσει τα σχολεία ανοιχτά και οι μαθητές να κάνουν κατάληψη. Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν τα μέτρα».
Στο ερώτημα εάν θα επιβληθεί μέτρο με το οποίο οι άνθρωποι ανω των 65 θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα για να κυκλοφορήσουν, απάντησε: «Δεν έχει γίνει τέτοια εισήγηση από την επιτροπή μας. Kαι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν το επiβάλουν. Είναι άδικο μέτρο να περιορίσουμε μια ομάδα συμπολιτών σπίτι, όποια ομάδα και αν είναι αυτή».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, ότι εντός του 2021 θα έχει εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού ώστε «να απαλλαγούμε από την πανδημία».
Τα μέτρα που εξετάζονται από εδώ και στο εξής
Την ίδια ώρα μετά το λουκέτο στα περίπτερα και τα καταστήματα λιανικής προκειμένου να αδειάσουν οι πλατείες, στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο κυρίως οι νέοι, αφού τα μεσάνυχτα μπαρ, καφέ, εστιατόρια κατεβάζουν ρολά, η κυβέρνηση σκέφτεται την καθολική επιβολή μάσκας και την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Με την ελπίδα βέβαια τα μέτρα αυτά να εφαρμοστούν και οι στόχοι να επιτευχθούν, κάτι που δεν συνέβη τουλάχιστον την πρώτη ημέρα ισχύος του μέτρου για τα περίπτερα, με τις πλατείες να γεμίζουν ασφυκτικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στο «τραπέζι» είναι αυτή την ώρα τρία μέτρα:
- Περιορισμός των μετακινήσεων ατόμων 65 ετών και άνω. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει επαναφορά του SMS και της ειδικής φόρμας μετακίνησης
- Μάσκα σε εξωτερικούς χώρους
- Περιορισμός ή απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερωθεί για όλες τις εξελίξεις κατά την προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με τους ειδικούς της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Ξανακερδίζοντας την υπακοή της κοινωνίας
Πάντως, χωρίς την υπακοή των πολιτών για εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, κάθε προσπάθεια είναι καταδικασμένη να αποτύχει ξεκαθαρίζουν οι επιστήμονες.
Το δίλημμα που έθεσε στο τελευταίο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «αυτοπροστασία ή καραντίνα» δεν φαίνεται να άγγιξε πολύ τους πολίτες, με την Αντιπολίτευση να μιλά για «απειλή», «εκβιασμό» και μετάθεση της ευθύνης στην κοινωνία προκειμένου να αποποιηθεί η κυβέρνηση τις δικές της ευθύνες και να αποσιωπήσει τα λάθη και τις παραλείψεις της.
Τώρα η κυβέρνηση δρομολογεί νέα ενημερωτική καμπάνια για την πανδημία, γεγονός που επίσης προκάλεσε αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση δεδομένων και των «παρατράγουδων» που είχαν δημιουργηθεί με την πρώτη καμπάνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε νέες απόπειρες χειραγώγησης, ενώ το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τροπολογία για τη θέσπιση αντικειμενικών κανόνων για τη χρηματοδότηση ΜΜΕ ώστε να δημοσιεύσουν ή μεταδώσουν καμπάνια ενημέρωσης για την πανδημία του κοροναϊού, αφήνοντας σαφείς αιχμές για προσπάθεια ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης.