Με τον κορωνοϊό να «σαρώνει» την Αττική, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες επιχειρούν να βάλουν φρένο σε περαιτέρω εξάπλωση. Τα τελευταία μέτρα που πέφτουν στο τραπέζι, όπως το γενικό... λουκέτο, πρέπει να αποφευχθούν
Ο κορωνοϊός, με τα εκατοντάδες κρούσματα και τους περισσότερους από 100 νεκρούς μέσα στον Σεπτέμβριο, «παγώνει» τους πολίτες και βάζει δύσκολα στην κυβέρνηση.
Η αγωνία εστιάζεται κυρίως στο πώς τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα θα μπορέσουν να βάλουν stop στον συνωστισμό στους δημόσιους χώρους.
Ωστόσο κανένα από τα ανακοινωθέντα δεν επηρεάζει άμεσα τη ζωή μας, καθώς είναι σαφές πως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε οριζόντια μέτρα για τον κοροναϊό, αλλά να πάρει ημίμετρα και να φέρει την… ησυχία στις πλατείες.
Ένα τέτοιο ημίμετρο ήταν και αυτό που ανακοινώθηκε χτες, το οποίο στην πραγματικότητα θα κοστίσει μόνο σε όσους θα πρέπει να κλείνουν το περίπτερο, την κάβα ή το μίνι μάρκετ τους στις 12:00 το βράδυ.
Οι ιδιοκτήτες δηλαδή αυτών των μαγαζιών δεν θα λειτουργούν πια 24ωρες το 24ωρο, ενώ αβέβαιο είναι το μέλλον όσων δούλευαν νυχτερινές βάρδιες στα παραπάνω καταστήματα λιανικής.
Κορωνοϊός: Το αδύνατο, δυνατό για… ήσυχα βράδια στις πλατείες
Η νέα δέσμη μέτρων για τον κοροναϊό με απώτερο σκοπό την διακοπή κάθε κρίκου εφοδιαστικής αλυσίδας όσων συγκεντρώνονται στις πλατείες είναι μία απόδειξη πως μερικοί αρνούνται να κάνουν το αυτονόητο, να βγουν έξω τηρώντας όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Ωστόσο είναι αρκετή η επιχείρηση «ήσυχα βράδια στις πλατείες» ώστε για να βελτιωθεί η εικόνα των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων στην Αττική;
Σύμφωνα με τους ειδικούς στην παρούσα φάση η αυτοπροστασία είναι το Νο.1 μέτρο για να μειωθεί η διασπορά του ιού και να πάρουν ανάσα ανακούφισης οι ΜΕΘ.
Τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα
Αυτό δεν σημαίνει όμως πως στην λίστα των ειδικών δεν είναι άλλα μέτρα.
Οι ειδικοί έχουν επικεντρωθεί από την αρχή του μήνα στην καταγραφή των πιθανών σεναρίων και των μέτρων που θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν ανάλογα με την πορεία της επιδημίας κοροναϊού.
Για παράδειγμα, η εφαρμογή ενός συστήματος γνωστοποίησης των μετακινήσεων είτε με SMS είτε με έντυπο για ηλικιωμένους 65 χρόνων και άνω αλλά και για ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να περιοριστεί η βαριά επίπτωση του κοροναϊού σε αυτούς, παραμένει πάντα ένα από τα εργαλεία που μπορεί να αξιοποιηθούν για τις συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.
Άλλο μέτρο που θεωρείται πιθανό είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων κατά τις βραδινές ώρες σε περίπτωση που δεν σταματήσει ο συνωστισμός στις πλατείες ούτε με το κλείσιμο των καταστημάτων.
Τέλος τα δύο μέτρα τα οποία θα εξετασθούν όταν η κατάσταση πλέον φτάνει στα όρια του ανεξέλεγκτου είναι η καθολική χρήση μάσκας και η απαγόρευση κυκλοφορίας.
Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει εισήγηση για σκληρά μέτρα ακόμη
Σε κάθε περίπτωση ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε στην ενημέρωση πως δεν υπάρχει εισήγηση ακόμη για καθολική χρήση μάσκας η διακοπή της κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα.
«Δεν υπάρχει εισήγηση για τόσο σκληρά μέτρα αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Είναι διάφορα μέτρα, μια λίστα μέτρων τα οποία υπάρχουν στην φαρέτρα μας. Ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί η ένταση ώστε να χρειαστεί να πούμε ότι αυτά τα μέτρα εισηγούμαστε για να περιορίσουμε πλέον το επιδημιολογικό φορτίο», ανέφερε.
Λινού: Προτείνω μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους
Στο αν χρειάζονται και επιπλέον μέτρα για τον κορoναϊό αναφέρθηκε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθήνα Λινού.
«Δεν πρέπει να πάρουμε κατά γράμμα την άποψη του πρωθυπουργού, γιατί ήταν αυστηρή. Πρέπει να δούμε πώς θα συνεχίσουμε τη ζωή μας, χαρούμενοι με αισιοδοξία αλλά παράλληλα να προσέχουμε. Ίσως είναι καιρός να επιλέγουμε ποια θα είναι η παρέα μας αυτόν τον χειμώνα, να βρισκόμαστε μία-δύο οικογένειες ή ζευγάρια να βρισκόμαστε, ώστε να μην πολλαπλασιάζονται οι επαφές», είπε αναφερόμενη στις λεγόμενες «κοινωνικές φούσκες».
Αναφερόμενη στο θέμα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η κυρία Λινού σημείωσε: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση το παραδέχτηκε για τις συγκοινωνίες και παίρνει μέτρα. Όλοι πρέπει να πιέζουμε ώστε η πολιτεία να πάρει περισσότερα μέτρα στο μέτρο του δυνατού». «Προτείνω μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους, μεγιστοποίηση εργασίας από απόσταση και ενίσχυση όσων εργαζόμενων αρρωστήσουν ώστε να μην αποφύγουν να παρουσιάσουν τα συμπτώματα που έχουν» υπογράμμισε μιλώντας στο Open.
Δεν χρειάζεται lockdown
«Τα κρούσματα και οι θάνατοι που βλέπουμε σήμερα είναι ενός μήνα πριν. Η λύση είναι να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τη νόσο. Όχι καραντίνα, δεν χρειάζεται. Θα έχει τεράστιες οικονομικές συνέπειες, αλλά και ψυχολογικές. Η κοινωνική συνοχή θα μας σώσει» σχολίασε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό για την εποχική γρίπη, η Αθηνά Λινού υποστήριξε ότι πρέπει όλοι να εμβολιαστούν. «Διαφωνώ με τον κ. Κοντοζαμάνη για το ποιοι να κάνουν εμβόλια γρίπης. Πρέπει να εμβολιαστούν όλοι ανεξαιρέτως – και οι καθόλα υγιείς. Το πρόβλημα θα είναι αν δεν μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά την επάρκεια εμβολίων πρέπει να την αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και να δεσμεύσει αρκετά εμβόλια», είπε.
Σχετικά με τα εμβόλια για τον κοροναϊό που βρίσκονται σε φάση κλινικών δοκιμών τόνισε ότι έχουμε αισιόδοξα μηνύματα: «Εννέα εμβόλια βρίσκονται σε τελική φάση και μέχρι τον Δεκέμβριο κάποια θα έχουν άδεια κυκλοφορίας».
Σε εφαρμογή από σήμερα τα νέα μέτρα
Χτες ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα, προκειμένου να μπει φρένο στη διασπορά του κοροναϊού, ξεκαθαρίζοντας για μία ακόμη φορά ότι στόχος δεν είναι να μπει σε καθεστώς lockdown η Αττική.
Ωστόσο, ο κ. Χαρδαλιάς – αναφερόμενος στα νέα μέτρα – έκανε σαφές ότι αν αυτά δεν αποδώσουν, μόνο τότε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε lockdown.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε ότι από το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα ανοίγουν στις 5 το πρωί αντί στις 7 και από τα μεσάνυχτα έως τις 5 τα ξημερώματα δεν θα λειτουργεί κανένα κατάστημα λιανικής πώλησης, όπως περίπτερα, κάβες, ψιλικά. Εξαιρούνται φαρμακεία και βενζινάδικα.
Ο κ. Χαρδαλιάς, επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα επιπλέον μέτρα που ανακοινώθηκαν και θα ισχύσουν από το πρωί του Σαββάτου αφορούν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, δηλαδή την Αττική, τη Μύκονο, την Ημαθία, το Κιλκίς, την Πέλλα, τη Ζάκυνθο και τη Λέσβο. Ερωτηθείς ποιες θεωρεί μεγαλύτερες εστίες μετάδοσης στην Αττική με βάση τις ιχνηλατήσεις που γίνονται σε καθημερινό επίπεδο σημείωσε ότι δεν υπάρχει κάποια κατηγορία που εξαιρείται σε αυτό.
«Υπάρχει μια κινητικότητα και ένα ιδιαίτερο φορτίο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και σε συγκεκριμένες περιοχές. Κάποιες από αυτές τις ιχνηλατήσεις προφανώς έχουν σημείο αναφοράς τους συμπολίτες μας που είναι μετανάστες. Η στρατηγική μας στις περιπτώσεις αυτές είναι μια στρατηγική συνολική η οποία αφορά σε μέτρα τα οποία εφαρμόζονται ήδη με ελέγχους από το υπουργείο Υγείας, με αστυνόμευση μεγαλύτερη των χώρων που μπορεί να δημιουργηθούν συναθροίσεις με σκληρές, αυστηρές ιχνηλατήσεις στο κομμάτι των κρουσμάτων και ιδιαίτερα των στενών επαφών», σημείωσε ενώ προσέθεσε ότι είναι ένα πακέτο μέτρων το οποίο έχει εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της Αττικής και το οποίο φέρνει αποτελέσματα. «Είμαστε σε καθημερινή, αγαστή συνεργασία με τον δήμο Αθηναίων και οι πρωτοβουλίες που παίρνονται είναι πρωτοβουλίες που νομίζω ότι θα φέρουν αποτέλεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι όλοι να εφαρμόσουμε τα μέτρα και ειδικά όλοι οι κάτοικοι της Αττικής», επισήμανε.