Στη Βρετανία, ανακοινώθηκαν σήμερα ακόμα 6.634 κρούσματα, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να περισώσει τις όποιες θέσεις εργασίας.
Τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού σε ένα 24ωρο από την αρχή της πανδημίας κατέγραψε η Βρετανία.
Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν ακόμα 6.634 κρούσματα, που ανεβάζουν το συνολικό αριθμό σε 416.363. Και χθες, η Βρετανία κατέγραψε πάνω από έξι χιλιάδες κρούσματα (6.178).
Επίσης, επιβεβαιώθηκαν ακόμα 40 θάνατοι από την COVID-19, με το συνολικό επίσημο απολογισμό να ανέρχεται πλέον σε 41.902.
Η ιατρική διευθύντρια του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας Υβόν Ντόιλ σχολίασε ότι δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη ένδειξη για την επάνοδο του ιού, καλώντας όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί.
Ενδεικτικό της έξαρσης της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μέσα σε μια εβδομάδα τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 40%.
Μάλιστα, επιστήμονες αναφέρουν ότι ειδικά στην Αγγλία ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων ίσως είναι τρεις φορές μεγαλύτερος από τα επίσημα στοιχεία.
Πιθανόν οι φοιτητές να πρέπει να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους τα Χριστούγεννα
Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι κάτω από 10.000 άνθρωποι μολύνονται κάθε ημέρα με κοροναϊό, λιγότεροι δηλαδή σε σχέση με την περίοδο αιχμής της πανδημίας παρότι ο αριθμός των θετικών τεστ έχει ανέλθει σε παρόμοια επίπεδα με τότε, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.
«(Την περίοδο αιχμής) υπολογίζουμε μέσα από έρευνες ότι με τον ιό μολύνονταν καθημερινά πάνω από 100.000 άνθρωποι, αλλά ιχνηλατήσαμε μόνο περί τους 6.000 και βρέθηκαν θετικοί. Τώρα υπολογίζουμε ότι μολύνονται λιγότεροι από 10.000 ημερησίως. Αυτός ο αριθμός είναι υπερβολικά υψηλός αλλά πολύ χαμηλότερος σε σχέση με την περίοδο αιχμής», είπε σήμερα ο υπουργός στο Sky News.
Σύμφωνα με τον Χάνκοκ, το ποσοστό εκείνων που έχουν ένα ψευδώς θετικό τεστ κυμαίνεται κάτω από το 1%.
Μιλώντας στο BBC ο Χάνκοκ δεν απέκλεισε την πιθανότητα οι φοιτητές να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους την περίοδο των Χριστουγέννων για να μειωθεί η εξάπλωση του ιού, αν σημειωθεί έξαρση κρουσμάτων στις πανεπιστημιουπόλεις.
«Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το σημείο ακόμη…δεν αποκλείω τίποτα. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν είναι κάτι που θέλω να κάνω. Αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι φυσικά να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες και τον ιό υπό έλεγχο», είπε ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά με τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από τον ανώτερο επιδημιολόγο της Σουηδίας συμβουλές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Χάνκοκ απάντησε ότι ο Μπόρις Τζόνσον έχει εμπιστοσύνη στον ανώτερο ιατρικό σύμβουλο της κυβέρνησης, τον Κρις Γουίτι.
«Όχι, αντιθέτως…Υπάρχουν, εύλογα, διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων και ο ρόλος του Κρις Γουίτι ως επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος είναι να προσπαθεί να συνδυάσει όλες αυτές τις επιστημονικές συμβουλές και να παρουσιάσει αυτό που εκτιμά ότι είναι η καλύτερη δυνατή επιστημονική ανάλυση. Έπειτα λαμβάνουμε αποφάσεις που βασίζονται σε αυτές τις συμβουλές και φυσικά ακούμε τις φωνές από όλο το επιστημονικό φάσμα, είναι λογικό να το κάνουμε».
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια διάσωσης της εργασίας
Καθώς αυξάνονται τα κρούσματα COVID-19, o Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους υπαλλήλους τους αλλά με μικρότερο ωράριο, ενώ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να σώσει κάθε επιχείρηση ή θέση εργασίας.
Ο Ρίσι Σουνάκ είχε αποκλείσει την παράταση του σχεδίου για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στο σύνολό του, το οποίο στήριξε 8,9 εκατ. θέσεις στον ιδιωτικό τομέα στο κορύφωμα της κρίσης τον Μάιο και λήγει τον επόμενο μήνα. Ωστόσο οι νέοι περιορισμοί για να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων της COVID-19 δημιούργησαν την ανάγκη για ένα νέο πρόγραμμα.
«Ο βασικός στόχος της οικονομικής μας πολιτικής παραμένει αμετάβλητος –να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας του κόσμου– αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται αυτό πρέπει να εξελιχθεί», δήλωσε ο Σουνάκ στο Κοινοβούλιο, ανακοινώνοντας το λεγόμενο «Χειμερινό Οικονομικό Σχέδιο» της κυβέρνησης.
Ο ίδιος είπε ότι θα υπάρξει μια νέα επιδότηση μισθών προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι εργαζόμενοι να επιστρέψουν με μερική απασχόληση σε βιώσιμες θέσεις εργασίας.
«Η κυβέρνηση θα στηρίξει απευθείας τους μισθούς των ανθρώπων που εργάζονται, δίνοντας στις επιχειρήσεις που είναι αντιμέτωπες με μειωμένη ζήτηση τη δυνατότητα να διατηρούν εργαζομένους με μικρότερο ωράριο, αντί να τους απολύουν», δήλωσε ο Σουνάκ στο Κοινοβούλιο.
Είπε επίσης ότι θα παραταθεί η υπαγωγή σε χαμηλότερο συντελεστή στο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα εστιατόρια έως τις 31 Μαρτίου, προκειμένου να στηριχθούν κλάδοι που αντιμετωπίζουν μειωμένη ζήτηση.
Η Τράπεζα της Αγγλίας προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η ανεργία θα αυξηθεί στο 7,5% έως τα τέλη του έτους εάν δεν αντικατασταθεί το ισχύον πρόγραμμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας που λήγει στα τέλη Οκτωβρίου, από το 4,1% που διαμορφώθηκε τους τρεις μήνες έως τον Ιούλιο.+