Κορωνοϊός : Τρομάζει η αύξηση νεκρών, κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, ο αριθμός των θανάτων καθημερινά, οι ανησυχητικές εισαγωγές στα νοσοκομεία, χτυπούν καμπανάκι για την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι στις 6 το απόγευμα αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό.

Εντείνονται οι φόβοι για την επέλαση του κορωνοϊού και τις αντοχές του συστήματος Υγείας.

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων, ο  αριθμός των θανάτων καθημερινά, οι ανησυχητικές εισαγωγές στα νοσοκομεία, χτυπούν καμπανάκι για την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι στις 6 το απόγευμα αναμένεται τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού για τον κοροναϊό.

Νωρίτερα (15.00) ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ενημερώνει τους αρμόδιους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με τις εξελίξεις για τον κοροναϊό και την ετοιμότητα του συστήματος υγείας. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ραγδαία και να κινούνται σταθερά πάνω από τα 300 ημερησίως, ενώ ανησυχητική θεωρείται η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις εβδομάδες, ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε, και από 38 που ήταν στις αρχές του μήνα έφτασε τους 73 χθες.

Μέσα σε μία εβδομάδα (από την Πέμπτη 17/9 έως την Τετάρτη 23/9) καταγράφηκαν 1.886 νέα κρούσματα,  ενώ τρομάζει η ραγδαία αύξηση των θανάτων από κοροναϊό, καθώς από την περασμένη Πέμπτη μέχρι σήμερα στις 12 το μεσημέρι, έχασαν τη μάχη με το φονικό ιό 38 ακόμη άνθρωποι. O αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό πλέον έχει φτάσει τους 364 με επτά ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους σε λίγες ώρες, μόνο σήμερα.

Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά δεδομένα και αναζητώντας τρόπους μείωσης των κρουσμάτων και  μετάδοσης του ιού, προκειμένου να μην πιεστεί το σύστημα Υγείας.

Εκρηκτική θεωρείται η κατάσταση στην Αττική -είναι η περιοχή που συγκεντρώνει και λόγω πληθυσμού το 40% με 60% των κρουσμάτων καθημερινά- και παρόλο που επισήμως διαμηνύεται ότι ένα δεύτερο lockdown ακόμα δεν είναι κοντά, παραμένει πάντα στο «τραπέζι».

Ωστόσο, για να αποφύγουμε την καραντίνα, σχεδόν βέβαια πρέπει θεωρούνται τα νέα περιοριστικά μέτρα, με πολλούς επιστήμονες να ζητούν αυτό να γίνει… τώρα.

Οι αρμόδιοι θεωρούν πολύ κρίσιμο το επόμενο 10ημερο, και «δείχνουν» προς την επιδημιολογική εικόνα στο τέλος του μήνα, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστούν άλλα πιο σκληρά μέτρα, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, στο τραπέζι βρίσκονται μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών.

Μέτρα τώρα ζητούν οι ειδικοί

Τη λήψη μέτρων τώρα, ζητούν οι ειδικοί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και εκφράζοντας φόβους για ακόμη πιο ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, υποστήριξε ότι  πρέπει «να προσπαθήσουμε άμεσα και να μην περιμένουμε την άλλη Δευτέρα για να λάβουμε μέτρα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να λάβουμε μέτρα σήμερα».

«Αν δεν προλάβουμε να αναστρέψουμε την πανδημία, μετά η αντιμετώπιση θα είναι πάρα πολύ δύσκολη και για μερικούς θα είναι αδύνατη» υπογράμμισε η κ. Λινού και ανέφερε ότι για τη λήψη επιπλέον μέτρων δεν πρέπει να σκεφτόμαστε αριθμητικά, αλλά «πρέπει η πολιτεία και οι πολίτες να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, με σύνεση  και αισιοδοξία για να αναστρέψουμε την κατάσταση». Πρότεινε μεταξύ άλλων την καθολική χρήση μάσκας «μέσα-έξω», την αύξηση των δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς και την χορήγηση κουπονιών για ταξί.

Οι φόβοι…

«Τα πράγματα είναι αρκετά σοβαρά γιατί πιέζεται το σύστημα υγειας» τόνισε στην ίδια πηγή, ο Aλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.υπογραμμίζοντας ότι «οι αυξήσεις σε αυτά τα νοσήματα γίνονται ραγδαία».

«Μέσα σε ημέρες είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό. Το είδαμε στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στη Σερβία και αυτό φοβόμαστε περισσότερο» πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Όπως σημείωσε «δεν έχουμε ραγδαία αύξηση άρα κάτι έχει γίνει αλλά έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλό αριθμό κρουσμάτων».

Μέριμνα για το μεταναστευτικό πληθυσμό

Μιλώντας στο MEGA, o κ. Βατόπουλος σημείωσε πως «είναι στο χέρι μας να αποτρέψουμε ένα lockdown. Δεν είναι μοιραίο και απαραίτητο. Εαν καταφέρουμε να συντονιστούμε η οργανωμένη πολιτεία και οι πολίτες τότε μπορούμε να το αποτρέψουμε».

Παράλληλα εξέφρασε την έντονη ανησυχία των ειδικών για τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας. Ο ίδιος συνέστησε στους πολίτες να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας μόνο όταν είναι απαραίτητο, να αποφεύγουν τις περιοχές με πολύ κόσμο, να φορούν πάντα μάσκα, να απολυμαίνουν τα χέρια.

Η μάσκα έχει βοηθήσει σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων είπε ο κ. Βατόπουλος, όμως πολλή προσοχή χρειάζεται σε περιοχές της Αθήνας που είναι πυκνοκατοικημένες.

Αναφερόμενος ειδικότερα στον μεταναστευτικό πληθυσμό του κέντρου τόνισε πως οι άνθρωποι ζουν σε πολύ κακές συνθήκες και πολλοί μαζί στο ίδιο σπίτι. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε στη δική τους γλώσσα να τους περάσουμε το μήνυμα να μην συνωστίζονται σε πλατείες και να κατανοήσουν το πρόβλημα, συμπλήρωσε.

«Όχι σε lockdown, ναι σε μέτρα»

Αρνητικός στο ενδεχόμενο ενός lockdown εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ένα lockdown θα είναι αποτελεσματικό στο να μειώσει τα κρούσματα. Θα αποτυχει όμως στην επίδραση στην οικονομία και θα μας δώσει την ψευδαίσθηση της νίκης ενώ θα πρόκειται για ήττα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «χρειαζόμαστε μέτρα μακράς εφαρμογής» όπως για παράδειγμα «να βάλουμε στο μάξιμουμ την τηλεργασία ή για 1-2 μήνες να βάλουμε παντού μασκα. Ακόμα και στα εστιατόρια μεταξύ των γευμάτων. Να βάλουμε στην κουλτούρα μας υγειονομικές αρχές», είπε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 και πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική μηνών. Δεν ξέρω αν η Ελλάδα τη φτιάχνει. (…)ίσως τώρα χρειαζόμαστε άλλες ειδικότητες. Ίσως η επιτροπή χρειάζεται αναδιάρθρωση με ειδικούς που ασχολούνται και με θέματα πέραν των κλινικών».

«Μια επανεκκίνηση, ένα φρεσκάρισμα στην στρατηγική θα δώσει το έναυσμα στους πολίτες να προσπαθήσουμε ξανά. Αν βρούμε την εύκολη λύση το lockdown τα παρατάμε δεν έχουμε άλλη λύση πώς θα βρούμε λύση τον Δεκέμβριο» ανέφερε.

Ανησυχία για τις αντοχές του συστήματος Υγείας

Σύμφωνα με τον Μανώλη Δερμιτζάκη, η αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων είναι ένα ανησυχητικό στοιχείο. «Αυτό που με ανησυχεί είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων. Αν δούμε τους αριθμούς εμείς (σ.σ. στην Ελλάδα) έχουμε καταλήξει να έχουμε περισσότερους διασωληνωμένους και νεκρούς από ό,τι παρόμοιες χώρες. Δεν ξέρω αν αυτό οφείλεται στην κατανομή ή κάπου είμαστε τυφλοί».

Για την αύξηση στα κρούσματα κοροναϊού τις τελευταίες εβδομάδες ανέφερε ότι «υπήρχε μια μικρή αύξηση πριν από 2-3 εβδομάδες αλλά τώρα έχουμε σταθεροποίηση που σημαίνει ότι κάπως δουλεύουν τα μέτρα».

«Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε τους διασωληνωμένους γιατί δεν έχουν τον κύκλο του ιού που είναι περίπου 10 ημέρες αλλά μπορεί να είναι 3 και 4 εβδομάδες στη ΜΕΘ».

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι «αν συνεχιστεί η κατάσταση για 3-4 εβδομάδες με τέτοια συσσώρευση διασωληνωμένων μπορεί να μην φτάνουν οι ΜΕΘ και να φτάσουμε σε εικόνα Ιταλίας».

Όπως εξήγησε μιλώντας στον Σκάι, ένας από τους βασικούς λόγους που γίνεται προσπάθεια μείωσης των κρουσμάτων και της μετάδοσης του ιού είναι ότι το Σύστημα Υγείας «δεν είναι στα καλά του» σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και οφείλουμε να είμαστε πιο προσεκτικοί. «Οι γιατροί είναι πάρα πολύ καλοί αλλά οι υποδομές ελλιπείς», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Όλα θα κριθούν από την τήρηση των μέτρων

Την ανάγκη τήρησης των μέτρων που έχουν ληφθεί είτε είναι τοπικού χαρακτήρα, είτε οριζόντια, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοινώνοντας ότι στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός, θα απευθύνει διάγγελμα για τον κοροναϊό, χωρίς να αναφερθεί σε νέα μέτρα, ούτε σε lockdown.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα «τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ’ αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας.

Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι – τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας».

Προκειμένου, όπως είπε,  να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι  επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία.

Τι εξετάζεται

Οι αρμόδιοι θεωρούν πολύ κρίσιμο το επόμενο 10ημερο, και «δείχνουν» προς την επιδημιολογική εικόνα στο τέλος του μήνα, από την οποία θα εξαρτηθεί αν θα χρειαστούν άλλα πιο σκληρά μέτρα, για να περιοριστεί η πανδημία αλλά και να διασφαλιστεί η νοσηλεία των ασθενών στο σύστημα Υγείας.

Η καθολική χρήση μάσκας και οι περιορισμοί των μετακινήσεων είναι τα επόμενα μέτρα που εξετάζονται.

«Αν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα θα πρέπει να πάρουμε περισσότερα» δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, προσθέτοντας ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα για το κατά πόσο έχουν αποδώσει τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση.

Ο ίδιος μιλώντας στο Σκάι, επανέλαβε ότι δεν έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων το ενδεχόμενο lockdown αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βρίσκονται στο τραπέζι μέτρα για περιορισμό μετακινήσεων και κοινωνικών επαφών. «Περιμένουμε να δούμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα που βρίσκονται σε ισχύ», σημείωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ όσον αφορά στην Αττική είπε ότι συγκεντρώνει το 40% με 60% των καθημερινών κρουσμάτων και εξήγησε ότι είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε όλες τις μεγαλουπόλεις για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος αριθμός πληθυσμού και η μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν ισχύει ότι τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού εντοπίζονται σε αλλοδαπούς.

Ο κ. Αρκουμανέας τόνισε ότι γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. Μέσα στις επόμενες ημέρες παραδίδονται ακόμη 42 ΜΕΘ και τον Οκτώβριο ακόμη 50 στο νοσοκομείο Σωτηρία, που δημιουργήθηκαν με δωρεά της Βουλής.

Παράλληλα με την ενίσχυση του συστήματος, οι αρχές έχουν στη διάθεσή τους τα λεγόμενα rapid test ενώ έχουν αυξηθεί συνολικά τα διαγνωστικά τεστ για κοροναϊό. Ο μέσος όρος των τεστ που διενεργούνταν τον Μάρτιο ήταν 600 και τώρα ο μέσος όρος είναι στα 12.000 με 13.000, ενώ έχουν φτάσει έως και τις 17.000 σε μία ημέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από