Κορωνοϊός : Σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική – Ο φόβος νέου lockdown και τα στοιχεία που τρομάζουν

Κορωνοϊός : Σε πορτοκαλί συναγερμό η Αττική – Ο φόβος νέου lockdown και τα στοιχεία που τρομάζουν

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, πλην όμως ελεγχόμενη, όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι αρμόδιες αρχές

Χαρακτηριστικά… κυκλώνα έχει πάρει η επέλαση του κοροναϊού στην Αττική, όπου συνεχώς προστίθενται νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ειδικοί και κυβέρνηση να αφήνουν πλέον όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις με στόχο την ανακοπή της μετάδοσης.

Οι επιδημιολόγοι τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση της πανδημίας παραμένει σταθερά κρίσιμη και δεν επιδέχεται εφησυχασμό. Αν αναλογιστεί κανείς ότι για τέταρτη συνεχή ημέρα τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 300, με την Αττική να καταγράφει εκ νέου ανησυχητικό αριθμό (164 κρούσματα το τελευταίο 24ωρο), βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή.

Το επόμενο διάστημα θεωρείται ορόσημο για να διαφανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή στις 16 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνουν καθολική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους αλλά και στους ανοικτούς χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Μάλιστα, σε αυτά προστέθηκαν νέα πιο αυστηρά μέτρα για την Αττική που θα έχουν ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου.

Η επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζει η Αττική αυτή τη στιγμή είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική, πλην όμως ελεγχόμενη, όπως σπεύδουν να επισημάνουν οι αρμόδιες αρχές. Στο πλαίσιο αυτό, πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες οι φωνές επιδημιολόγων που τάσσονται υπέρ του τοπικού lockdown στο Λεκανοπέδιο, που είναι άλλωστε και η περιοχή στην οποία εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Από την κυβέρνηση πάντως, το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι η επιβολή lockdown αποτελεί έσχατο μέτρο. «Εφόσον τα μέτρα τηρηθούν από όλους, εφόσον οι συστάσεις μας γίνουν αποδεκτές και σεβαστές, ειδικά από τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, νομίζω ότι είμαστε πολύ μακριά από οποιοδήποτε lockdown» δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Το καλύτερο lockdown είναι η εφαρμογή των μέτρων από όλους μας καθολικά» πρόσθεσε εμφατικά.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, επεσήμανε πως το lockdown «ξέρουμε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό, αλλά είναι πάντα η τελευταία λύση. Και έχουμε πάρα πολλά μέτρα που μπορούμε να πάρουμε μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Είμαστε αρκετά μακριά μέχρι να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».

Τα στοιχεία που ανησυχούν

Τα στοιχεία που ανησυχούν περισσότερο την επιστημονική κοινότητα είναι τρία:

  • Η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική
  • Η ραγδαία αύξηση των διασωληνωμένων
  • Η σημαντική αύξηση των νοσηλευομένων

Μάλιστα, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως σχεδόν διπλασιάστηκαν τα νέα κρούσματα στην Αττική τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το κέντρο της Αθήνας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο, ενώ ισχυρή είναι και η διασπορά στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής.

Επισήμανε, επίσης, ότι αυξητική είναι η τάση και των διασωληνωμένων ασθενών, καθώς διπλασιάστηκαν σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Η άνοδος των κρουσμάτων συμπίπτει με την επάνοδο των αδειούχων, συμπλήρωσε ο καθηγητής και τόνισε ότι τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν την προηγούμενη εβδομάδα θα φανούν σε περίπου 10 μέρες, ενώ τα σημερινά σε 20 μέρες.

Πλησιάζει το lockdown;

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι μιλούν ακόμη και για lockdown, αν τα μέτρα δεν αποδώσουν. Κυβερνητικά στελέχη, που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, επιμένουν πως ένα δεύτερο lockdown στην Αττική θα είχε ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των ευπαθών ομάδων, εξ’ ου και σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επαναφορά του μοντέλου των sms 13033 και εν προκειμένω ο περιορισμός ή και η επιβολή ωραρίου στις μετακινήσεις των γηραιότερων (άνω των 65) συμπολιτών μας.

Σε δεύτερο στάδιο, και εφόσον δεν υποχωρήσει η εξάπλωση της πανδημίας, εξετάζεται ο περιορισμός της λειτουργίας διαφόρων οικονομικών δραστηριοτήτων.

«Το βλέπω πιθανό το lockdown την Αττική, άλλα ελπίζω να προλάβουμε την επιδείνωση της επιδημίας» δήλωσε στον «Θέμα 104,6» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Μιλάμε για τοπικά lockdown περιορισμένης διάρκειας. Ατυχώς θα πρέπει να γίνει σε όλη την Αττική γιατί οι δήμοι είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο» εξήγησε ο κ. Σύψας. 

«Είναι λογικό να έχουμε 15 μέρες lockdown στην Αττική» ανέφερε μεταξύ άλλων η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊου «με τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, εννοείται το lockdown στην Αττική».

Μάλιστα η ίδια ανέφερε πως πρέπει να επιστρέψουν και τα SMS ενώ τόνισε πως είναι καθοριστικής σημασίας οι επόμενες 7 ημέρες. Όπως σημείωσε, αυτό θα καθοριστεί από τρείς παράγοντες: Τον αριθμό των κρουσμάτων, τον αριθμό νοσηλευομένων και τον αριθμό διασωληνωμένων.

Αν αυτοί οι τρεις παράμετροι συνεχίσουν να ανεβαίνουν, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και λογικό είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα, πρόσθεσε. Η ίδια υπενθύμισε ότι τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσουν και οι γρίπες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ