Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν σύσσωμοι οι επιστήμονες την ώρα που ο ιός δοκιμάζει τόσο την Πολιτεία όσο και το σύστημα υγείας που αρχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση. Για τον λόγο αυτό, παρ’΄όλο που διανύουμε την πρώτη μέρα των νέων μέτρων στην Αττική, ήδη οι ειδικοί τονίζουν πως αυτά δεν θα είναι τα μόνα αν δεν τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των ειδικών.
Το καμπανάκι του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, την ώρα που ο ιός δοκιμάζει τόσο τους πολίτες όσο και το σύστημα υγείας που αρχίζει να δέχεται μεγάλη πίεση.
Για τον λόγο αυτό, παρ’ όλο που διανύουμε την πρώτη μέρα των νέων μέτρων στην Αττική, ήδη οι ειδικοί τονίζουν πως αυτά δεν θα είναι τα μόνα αν δεν τηρήσουμε κατά γράμμα τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και της Πολιτικής Προστασίας.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο δεύτερου lockdown, αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Ενα σενάριο που άφησε ανοικτό ο Στέλιος Πέτσας, αν και όλοι θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 310 νέα κρούσματα, με το αρνητικό ρεκόρ να κατέχει για μια ακόμα ημέρα η πρωτεύουσα (197 από τα 296 εγχώρια κρούσματα). Ωστόσο, το πλέον ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς ανέρχονται πλέον σε 67, με την πληρότητα σε ΜΕΘ για Covid-19 να έχει ήδη αγγίξει το 60%.
Όπως τόνισε στη χθεσινή ενημέρωση ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μέσα σε μια εβδομάδα από τις 7 ως τις 14 Σεπτεμβρίου οι διασωληνωμένοι εκτινάχθηκαν: 23 ασθενείς χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΕΘ και να διασωληνωθούν.
Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει όλα τα μέτρα και τα σενάρια στο «τραπέζι». Μάλιστα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας εκφράζοντας την ανησυχία του για την έξαρση των κρουσμάτων, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown.
«Ανησυχούμε να μην ξεφύγει η κατάσταση και πιεστεί το σύστημα υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται» σημείωσε, ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέου lockdown είπε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, όλα είναι στο τραπέζι. Δεν υπάρχει δίλημμα «οικονομία ή υγεία», έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής». Ωστόσο, τόνισε πως «τώρα δεν είμαστε εκεί, αλλά στο τραπέζι πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα καθορίσει τις αποφάσεις».
ΕΟΔΥ: Δεν αποκλείονται νέα μέτρα
Το καμπανάκι του κινδύνου έκρουσε και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, λοιμωξιολόγος, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στο Mega, δεν απέκλεισε να χρειαστούν και νέα μέτρα στην Αττική, ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα.
Αιτιολογώντας την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων στην Αττική, τόνισε ότι «βλέπουμε να επιβαρύνεται η εικόνα ιδιαίτερα στην Αττική και στα μεγάλα αστικά κέντρα λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού». Υπάρχει αύξηση των νοσηλευομένων και «ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ και των διασωληνωμένων». Δεν απέκλεισε μάλιστα τη λήψη νέων μέτρων: «ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα μπορεί να προστεθούν κι άλλα μέτρα στη συνέχεια». Κρίσιμο είναι το διάστημα μετά από 15 μέρες, που θα φανεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων και θα αξιολογηθεί εάν θα υπάρχει ελάφρυνση ή επιβάρυνση της διασποράς.
«Υπάρχει μια προοδευτική αύξηση των κρουσμάτων που ξεκίνησε τον Αύγουστο και ειδικά στην Αττική το οποίο μας οδήγησε στο να προτείνουμε τα νέα μέτρα» ανέφερε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς. Όπως ο ίδιος ανέφερε δεν τηρούνται πλέον τα μέτρα και αυτό ήταν που οδήγησε στα νέα μέτρα. Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική ανεβαίνει συνέχεια και κοντεύουμε να φτάσουμε στο «κόκκινο» ενώ επεσήμανε πως αν δεν μειωθεί το φορτίο στην Αττική ίσως τα μέτρα να γίνουν πιο αυστηρά. Ο κ. Λαζανάς τόνισε πως η καθολική χρήση της μάσκας έπρεπε να έχει γίνει ήδη και πως τα επόμενα μέτρα θα μπορούσαν να είναι το lockdown, η γενίκευση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, ενώ υπογράμμισε πως θα πρέπει να περιοριστούν οι κοινωνικές συναναστροφές και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα να κάθονται πιο πολύ στο σπίτι.
Υπέρ της γενικευμένης χρήσης μάσκας οι λοιμωξιολόγοι
Από την πλευρά του μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε πως «συζητείται συνέχεια στην Επιτροπή η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συγχρωτισμός ο κόσμος να τη φοράει. Τώρα δεν έχουμε χρόνο να συζητάμε για τη μάσκα, η επιδημία είναι σε φάση ανόδου. Συνεδριάζουμε μέχρι και έξι ώρες την ημέρες τους τελευταίους μήνες». Παράλληλα, επισήμανε ότι «τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εστία υπερμετάδοσης».
Εως και 1.000 κρούσματα την ημέρα
«Με βάση τους υπολογισμούς από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο» προσθέτοντας πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανό μέχρι το τέλος του έτους να φτάσουμε και τα 1.000 κρούσματα ημερησίως ο ίδιος υπογράμμισε πως είναι πιθανό αλλά εκτιμά πως η ελληνική κοινωνία θα καταλάβει τη σημαντικότητα των μέτρων.
Ο λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς ανέφερε ότι υπάρχουν διάφορα στοιχεία που μπορεί να πει κάποιος ότι η επιδημία χειροτερεύει και αυτά είναι η καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι ανάγκες εντατικές θεραπείας ενώ τόνισε πως αυτή την στιγμή οι ΜΕΘ έχουν αρχίσει και «στριμώχνονται». «Συνέχεια υπάρχει πίεση στις μονάδες… Φοβάμαι ότι αυτό το ποσοστό θα ανέβει και άλλο… Διασωλήνονται και άτομα νεαρής ηλικίας».
Δεν είναι απίθανος ο τετραψήφιος αριθμός ασθενώς στις ΜΕΘ
Από την πλευρά του, μιλώντας στο Open, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος δήλωσε πως αν δεν υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία, είναι πολύ πιθανό τον Νοέμβριο να έχουμε όχι μόνο τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων αλλά και τετραψήφιο αριθμό ασθενών στις ΜΕΘ: «Ο τετραψήφιος αριθμός κρουσμάτων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανος. Οι αριθμοί δείχνουν έξαρση. Οι επιλογές είναι ή περιοριστικά μέτρα έγκαιρα ή κατάρρευση του συστήματος» είπε χαρακτηριστικά.
Ηλικίας 35-55 ετών τα περισσότερα κρούσματα
«Τα πράγματα στην Αττική είναι αρκετά δύσκολα» ανέφερε επίσης μιλώντας στην ΕΡΤ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας τονίζοντας πως τα κρεβάτια στις ΜΕΘ καλύπτονται σε σημαντικό βαθμό και τα περισσότερα κρούσματα να αφορούν την ηλικιακή ομάδα 35-55 ετών.
Το 60% των ΜΕΘ στην Αττική -των κλινών που ήδη υπάρχουν- έχει καλυφθεί, όμως τα κρεβάτια ΜΕΘ για Covid-19 μπορούν να αυξηθούν αμέσως σε όλη την επικράτεια, είπε ο καθηγητής.
Τα έξι μέτρα που ανακοινώθηκαν στην Αττική
Ενίσχυση των μέτρων στην Αττική ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική, που θα έχουν ισχύ από σήμερα 16 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
1) Συναυλίες: Όριο 50% πληρότητας σε ανοιχτούς χώρους, χρήση μάσκας, απαγορεύεται αλκοόλ και κάπνισμα
2) Κέντρα υπηρεσιών εστίασης με ζωντανή μουσική: Αναστολή λειτουργίας για 14 μέρες
3) Θερινοί και κλειστοί κινηματογράφοι & θέατρα: Όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο των θεατών, καθώς και κατά τη διάρκεια της παράστασης
4) Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), καθώς και σε ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχουν συναθροίσεις (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
Υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους από όλους τους πολίτες.
5) Λαϊκές αγορές: Λειτουργία στο 50%, χρήση μάσκας από όλους, 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων
6) Όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα στα καταστήματα εστίασης
Υπενθυμίζεται ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ
Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για γενική χρήση μάσκας στους άνω των 65.